Gå til sidens hovedinnhold

- Vi gråter for Bangkok

Bangkoks innbyggere er nedstemt over det som skjer i byen deres.

BANGKOK (Nettavisen): Søskenparet Wipa (32) og Aanon (25) eier en butikk bare minutters gange fra området i Bangkok som nå ligner en krigssone.

- Er dere redd?

- Nei, vi har ikke opplevd noe skummelt i gaten vår, og vi føler oss trygge. I dag måtte vi riktignok stenge butikken for første gang etter at regjeringen satte i gang oppryddingsaksjonen, sier Wipa til Nettavisen.

Hun snakker meget bra engelsk og virker som en reflektert kvinne.

Se flere bilder - tatt av Nettavisens reporter i dag - nederst i saken.

Men på spørsmål om hvem som har skylden for det som skjer, blir både hun og broren stille, lenge.

- Jeg vil ikke felle en dom over verken regjeringen eller rødskjortene, sier Wipa og utdyper: - Jeg tror årsaken til det som skjer er at for mange i Thailand ikke har nok utdannelse. De vet ikke hva et reelt demokrati innebærer eller hvordan det oppnås med fredelige midler, sier hun.

Les også: - Rødskjortene overgir seg
Les også: Stormet barrikadene i Bangkok

Tror ikke det blir rolig
Broren, Aanon, har ikke tro på at det vil bli rolig i Thailand i overskuelig fremtid.

- Kanskje om mange år, når utdannelsesnivået i Thailand er høyere, kan vi oppnå et stabilt og fredelig demokrati, sier han, mens Wipa nikker anerkjennende.

- Har regjeringen ved statsminister Abhisit vært for hard mot rødskjortene?

- Ja, jeg synes regjeringen har vært litt for voldsom. Men begge parter har gjort feil i denne konflikten. Selv om vi er fra Bangkok, så forstår vi rødskjortene. Alt de ønsker seg er et bedre liv, og vi føler at regjeringen bør gi dem i hvert fall noe, selv om ingen kan utrette mirakler over natta, sier Wipa.

- Hva ville dere svart hvis statsminister Abhisit ringte dere og ba om løsningen for et fredelig Thailand?

- Sørg for at den fattige delen av Thailand får det bedre. Og sørg for at alle får god utdannelse, samstemmer Wipa og Aanon.

Klandrer ikke rødskjortene
Søskenparets oppfatning deles av Nettavisens taxisjåfør Somdath, og av Wipa og Aanons nabo Sayan.

- I dag morges så jeg med egne øyne at en bestemor og det som antakelig var hennes barnebarn, ble skutt og drept idet de var i ferd med å forlate rødskjorteleiren, sier Aanon.

Han klandrer ikke rødskjortene for det som skjer.

- Det er ulike fanatiske trøbbelmakere blant rødskjortene som står for det som nå skjer. I tillegg har regjeringen etter min mening brukt maktmidler unødvendig hardt, sier Sayan og lurer på hvor det hele skal ende.

- Jeg tror ikke dette roer seg på lang tid. Dessverre for Bangkok og Thailand, sier han og kjører videre på skuteren sin.

Portforbud
Da Nettavisen forlater sentrum, er klokka 18.00 lokal tid. Da er det bare to timer til portforbudet trer i kraft over hele Bangkok, og Wipa, Aanon, Sayan og Somdath må holde seg innendørs fram til 06.00 torsdag morgen.

- Ett portforbud én natt er ikke noe problem, i hvert fall ikke hvis det kan bidra til at Bangkok får fred, sier Wipa.

Onsdag kveld, etter at portforbudet er trådt i kraft, sitter millioner av thaier og følger med på TV-sendinger.

TV-sendinger, som uansett kanal, avbrytes av informasjon fra regjeringen.

- Jobben er ikke lett
Klokka 22.00 lokal tid talte statsminsiter Abhisit Vejjajiva til nasjonen. Han forsikret om at regjeringen gjør alt den kan for å skape ro og orden i byen med 15 millioner innbyggere.

- Jobben er imidlertid ikke lett, for det er mange grupperinger rundt om i byen som ennå vil lage bråk. De har våpen og skyter blant annet på brannmannskaper som prøver å slokke de totalt 27 brannene rundt om i byen. Jeg ber Bangkoks innbyggere om hjelp. Ta kontakt med politiet dersom dere ser noen som åpenbart er blant disse bråkmakerne, sa Abhisit.

Det kan bli en lang natt for mange i Bangkok i natt. som Bangkok Posts anerkjente kommentator Thanong Khanthong skriver onsdag kveld:
«...Vi vet ikke hva som vil skje med Thailand videre. Imens brenner Bangkok opp.»

3283

Reklame

Dette har aldri vært mer populært enn nå

Kommentarer til denne saken