ALNA (Nettavisen): Torsdag var muslimenes hellige måned, Ramadan, over. 30 dager med faste var gjennomført og normalt ville det vært en stor fest med familie og venner og Eid feires.

Se video av den alternative markeringen:

Under Ramadan skal de fastende ikke spise eller drikke fra daggry til solnedgang. Røyking og snusing er ikke tillatt.

På grunn av koronapandemien ble det en alternativ markering. Rabita-moskeen og ICC-moskeen i Oslo samarbeidet om en drive through-markering ved parkeringsplassen ved Coop Obs i Alna like utenfor Oslo sentrum.

Les også: FHI-direktøren med klar beskjed til sinte ordførere

- Føler oss trygge

350 biler og til sammen rundt 1000 personer kjørte innom for å hente gaveposer med godteri for barna og informasjon om korona og vaksinering for de voksne.

- Dette er et forsøk på å gi folk en liten opplevelse og oppmerksomhet samtidig som vi gir informasjon om korona og vaksinering i en goodiebag. I tillegg får de litt is og det er litt underholdning, sier prosjektleder for ICC-moskeen, Arshad Jamil, til Nettavisen.

- Vi håper det blir en minnerik opplevelse for de yngste, det er de som har vært rammet aller mest i denne pandemien.

Qamar Zaman møtte sammen med familien sin med kone og tre barn.

- Vi ønsket å få mest mulig ut av Eid-feiringen nå som det er korona. Det er viktig å komme seg litt ut, sosialisere og ha det litt moro. Det er ikke så mye annet å gjøre når alt annet er steng og man ikke kan treffe hele familien, sier han til Nettavisen.

- Det er et veldig bra tiltak, veldig gøy og hyggelig, mener de alle sammen.

Les også: Sigrid Bonde Tusvik med koronastikk til Erna Solberg fra scenen - dette svarer statsministeren

- Føler dere dere trygge her?

- Ja, absolutt. De følger jo alle retningslinjene og er veldig strenge. Alle følger reglementet så det er veldig trygt.

- Hvordan har det vært å gjennomføre Ramadan i år?

- Det har vært fint og hyggelig, men veldig annerledes ikke å kunne treffe familien i løpet av Ramadan som man tradisjonelt gjør. Men jeg har truffet noen av dem og det går på rundgang, sier Qamar og konen.

Strømmet på med påmeldinger

Arrangementet ble gjennomført med strenge smitteverntiltak. Alle fremmøtte måtte på forhånd ha registrert seg med navn og telefonnummer slik at smittesporing er mulig.

De 30-40 frivillige som bidro passet på å holde avstand, brukte munnbind og engangshansker. De som deltok på arrangementet fikk heller ikke lov å forlate bilene sine.

- Vi hadde et øvre tak på 300 biler opprinnelig. Før vi rakk å sjekke antallet registreringer hadde 350 biler registrert seg, så vi måtte derfor stenge for flere påmeldinger. Men folk fortsatte å sende mailer og SMS-er som gjorde at vi også måtte fjerne informasjonen om arrangementet. Derfor er det stort sett de som er her som vet om arrangementet, sier Jamil.

Flere fremmøtte som ikke hadde sikret seg digital billett ble avvist ved innkjøringen, men barna i de tilfellene fikk likevel godteri. Arrangøren er overbevist om at tiltaket har en god forebyggende effekt.

- Det er også vår oppfatning at hvis vi gir folk et alternativ blir det enklere å overhode smittevernregler så vi håper de som er i de 350 bilene som kjører innom her i dag roer seg ned og ikke samles til store fester senere i kveld, sier Jamil.

Les også: Debattinnlegg: Vaksinepass kan føre til noe mye farligere enn Korona

Han får støtte av medarrangør, Imen Hasnaoui, som er prosjektleder i Rabita-moskeen.

- Det vi frykter er at folk skal samle seg i større grupper og at det kan oppstå smitteutbrudd hvis de er samlet utenfor kjernefamilier og storfamilier. Derfor tenkte vi at det er viktig med et alternativ og at folk kan komme og feire Eid samtidig som de følger smittevernreglene, sier hun til Nettavisen.

- God tid til refleksjon

- Hva har vært utfordringer med gjennomføringen her?

- Den største utfordringen vi har hatt er antall registrerte. Det har vært veldig stor interesse, mye større enn det vi så for oss. Folk har stått på ventelister uten å få plass. Vi åpnet for 350 biler, men kunne sikkert lett fått 2000, det var en utfordring å avvise familier.

Hasnaoui frykter ikke noe smitteutbrudd etter arrangementet.

- Ut ifra det jeg kan se har vi vært kjempeflinke. Jeg tror ikke det kommer til å være noe utbrudd. Jeg har også masken her (under haken, red. anm.) og så snart jeg er nærmere enn to meter er det på med den.

Blant de fremmøtte var det mange som tutet og ropte av glede. I tillegg var flere barn åpenbart fornøyd med å få en gavepose med mye godteri.

- Det er veldig mange blide ansikter blant voksen så jeg tror dette har vært en fin alternativ markering av Eid.

- Hvordan har fasten vært for deg under koronaen?

- Jeg snakker for meg selv og synes det har vært ekstra god tid til refleksjon og mye mer tid til familie. Jeg synes det har vært en annerledes Ramadan, men har fått muligheter jeg ellers ikke ville fått hvis Ramadan hadde blitt gjennomført på tradisjonell måte.

- Hva har vært annerledes sammenlignet med normale tider?

- Det er å begrense den sosiale sammenkomsten, først og fremst. Det har vært ekstra koselig å møtes til måltider ved solnedgang og vi samles ved bordet. Men på grunn av koronaen har det bare vært kjernefamilien som samles. Det har vært den største forskjellen.