RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi har blitt bedre på ski

Sist oppdatert:
Brettkjørere er fortsatt mest utsatt for ulykker, men vi skader oss stadig sjeldnere når vi driver med vintersport.

(SIDE2): Den vanligste skaden blant snowboardkjørere er håndleddsbrudd. Av dem som brakk håndleddet i løpet av sesongen 2006/2007 hadde cirka åtte prosent håndleddsbeskytter, 92 prosent hadde det ikke.

Men på tross av at brettkjørerne er skadeutsatt, har bedre sikkerhet i parkene og økt hjelmbruk nå ført til at folk skader seg mindre enn før.

- Ut fra statistikk viser det seg at det å kjøre alpint, snowboard og telemark ikke er farlig. Sjansen for å skade seg er liten, men det er likevel forbundet med en fare, sier Andreas Rødven, daglig leder ved Alpinanleggenes Landsforening til Side2.

Han påpeker at det har vært en liten nedgang i skadebildet, noe som er positivt.

- Få skader seg i forhold til trafikken, sier Rødven.

Statistisk går det 1265 skidager før det skjer en skade til legebehandling. Det betyr samtidig 0.8 skader til legebehandling per 1000 skidager. Med bakgrunn i antall skidager og skadefrekvens har Alpinanleggenes Landsforening beregnet en nedgang i antall skader til legebehandling på cirka syv prosent. En årsak til tilbakegangen fra sist sesong kan være en nedgang i antall skidager på fire prosent, men også at det er færre snowboardskader.

Hode, skulder og kne
Blant telemarkkjørere går det hardest utover skulder, kne og hode. De to sistnevnte kroppsdelene får også kjørt seg de få gangene en skade oppstår ved alpint.

- 90 prosent av skadene skyldes skiløperen selv, resten på grunn av kollisjon mellom personer, sier Rødven.

Han påpeker at skader unngås ved at folk tilpasser farten i bakken, og følger skivettreglene.

Statistikken viser også videre at vi generelt sett har blitt flinkere til å bruke hjelm, uansett hvilken vintersport man driver med.

Brudd i byen
Det er ikke bare i alpinanleggene folk skader seg om vinteren. Håndleddsbrudd eller forstuing av håndledd er også en typisk vinterskade i byen. I tillegg kommer skader som oppstår ved skikjøring og aking, som for eksempel kan være vridning av kne, opplyser overlege Knut Melhus ved Legevaktsentralen i Oslo.

- Nå er det ikke den største faren, nå er det tørt og fint og snøen regner bort, sier han til Side2, men legger til at de hadde mye pasienter på søndag.

Da var det en del snø, og folk var mye ute i aktivitet.

- Vi har hatt litt flere skader i januar i år i forhold til i fjor, fordi det har vært bedre forhold for aktivitet.

Såkalte skiskader kaller imidlertid Melhus positive skader, fordi det vil si at alle kommer helskinnet hjem.

LES SAKEN: Pudderføre i bakkene til helgen

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere