OSLO SENTRUM (Nettavisen): Ved XXL Storgata i Oslo sentrum skal familien Ness Johnsen bytte både øks og smøretermometer. Øksen blir byttet på grunn av at de hadde en lignende fra før av. Smøretermometeret passer ikke så fint på husveggen som det «enkelte» hadde forestilt seg.

- Jeg hadde det på ønskelisten, men min kone synes det ikke var noe pent. Hun kjøpte det likevel, men det er så stygt at det aldri havner på veggen, sier Kjell Arne Johnsen med et smil om munnen til Nettavisen.

Tøflene var for små
Familien har byttet flere julegaver enn i fjor, blant annet vesker, tøfler og treningsklær.

- Vi har byttet varer for over 3000. Tøflene jeg byttet var litt for små og hadde en hæl som ikke var god, men jeg ønsket meg tøflene så de byttes inn i nye, sier mor og kone Heidi Ness Johnsen.

Salgsleder Lars Rasmussen for ski og sykkel ved XXL Storgata, opplyser at kundene for det meste bytter klær og sko.

- Det har vært veldig rolig og mye mindre kø på byttedisken enn i fjor. Vi har et retursystem som gir åpent kjøp i 100 dager. Da kan du få igjen pengene hvis du kommer med original emballasje og kvittering. I de første 30 dagene etter et kjøp har vi en «fornøyd-garanti» hvor du kan bytte brukte varer hvis du har kvittering, forklarer han.

«Feil» lag
Det var heller ikke noe alternativ for seks år gamle Eirik Djup å beholde Vålerenga-drakta hans foreldre hadde gitt ham til jul. Da pakken med den blå drakta ble åpnet på julaften var det ikke størrelsen det var noe problem med.

- Jeg heier ikke på det laget, hadde seksåringen sagt foran overraskede foreldre.

De trodde at Eirik skulle bli skuffet da han ikke fikk det samme som sine søsken. (Som for ordens skyld heier på Vålerenga.)

- Så feil kan man ta, sier mamma Gro Merete Djup til Nettavisen.

Eirik har nemlig bare et favorittlag i Norge. I utlandet er det mer variert.

- Jeg heier på Norge, Leeds, Spania og Barcelona, sier Eirik.

I Vålerenga-sjappa sier betjeningen at det ikke er mange tilfeller av folk som har kjøpt «feil» drakt, og at de fleste ting byttes fordi det er feil størrelse.

- Det er like mye pågang som i fjor, så det har ikke endret seg. Som regel tilbyr vi tilgodelapp hvis kunden viser kvittering, men hvis det er spesielle situasjoner kan man få pengene tilbake, sier butikkmedarbeider Yvonne Pedersen.

Fra juletrebelysning til harddisker
De som hevder de er best på dingser sier til Nettavisen et variert vareutvalg også gir utslag i byttingen.

- Her byttes alt fra juletrebelysning til harddisker. Det er ingen spesielle produktgrupper som merker seg ut. Antall gaver som byttes er ganske likt som i fjor og såframt du har kvitteringen har vi åpent kjøp i 30 dager. Nå i jula kan man bytte varer som er kjøpt fra midten av november fram til 15 januar, sier arbeidsleder Cecilie Hilton Kolstø ved Claes Ohlson Torggata til Nettavisen.

Ved parfymebutikken Estetique i nabobygget har man åpent kjøp i 14 dager så lenge man har kvittering med seg. Man får tilgodelapp hvis man har kvitteringen med seg innen 30 dager.

- Folk bytter mest duftpakker og det er ganske likt med bytting av gaver i forhold til i fjor. Folk er bevisst på hva de skal kjøpe, og det er impulskjøpene som ofte blir byttet, forklarer avdelingsleder Jorunn Edvardsen ved Glassmagasinet Estetique til Nettavisen.