Gå til sidens hovedinnhold

– Vi har hentet Ungen hjem

Oskar Braatens "Ungen" utspiller seg i Torshovteatrets nabolag. Nå setter Musikklab-gjengen opp sin versjon av stykket, basert på Egil Monn Iversens og Harald Tusbergs musikal fra 1974.

TORSHOV: – Teaterstykket Ungen hadde urpremière på Nationaltheatret i 1913, så da kan vi trygt si at vi har hentet Ungen hjem i dobbelt forstand, sier regissør Bjarte Hjelmeland fornøyd i forkant av pressevisningen.

Tøffe vilkår

Ungen er historien om fabrikkjenta Milja som havner i uløkka, om det harde livet langs Akerselva på begynnelsen av 1900-tallet, om Hønse-Lovisa som tar hånd om forkomne østkantjenter, om samhold og konflikter, moral og klasseskiller.

Torshovgruppa har valgt seg Musikklab som tema for sin periode som sjefer på teateret, og har allerede dratt i land to flotte laboratorieforsøk.

Først ut var Ole Ivars-musikalen "En får værra som en er", som det også loves et snarlig gjensyn med. Så fulgte Ibsens "En folkefiende" i stumfilmversjon. Begge oppsetningene ble mottatt med strålende kritikker.

Musikklab-gjengen, som består av Bernhard Arnø, Lena Kristin Ellingsen, Christian Skolmen, Henriette Steenstrup og musikkansvarlig Simon Revholt, har gitt Steenstrup "fri" i denne oppsetningen, men har hentet inn flotte folk til å fylle rollene i Ungen.

Hønse-Mari

En av dem er Mari Maurstad, som debuterer på Torshovscenen som Hønse-Lovisa, selveste klippen i historien.

– Her er det godt å være! Jeg er trofast publikum på alle oppsetningene her , så nå er jeg veldig glad for å få være med selv.

– Ho Mari er som skapt for rollen som Hønse-Lovisa!

Stykkets femmes fatal, Lena Kristin Ellingsen, i rollen som Petrina, gliser bredt.

– Hun tar vare på alle oss skuespillerne. Jentegarderoben er som en koselig lita stue, med blomster og fruktfat. Det er sånt som ho Mari ordner.

Mari Maurstad sperrer opp øynene og slår hendene sammen:

– Oi, det var veldig hyggelig sagt! Det er jo en usedvanlig hyggelig gjeng jeg har rundt meg, sier hun, og forteller at hun skvetter litt når hun ser seg selv i speilet som Hønse-Lovisa.

– Jeg stirrer oldemoren min inn i øynene, det er noe med denne frisyren, den er jo ikke akkurat – heit!

Skillingsviser

Mari Maurstad har et langt og nært forhold til Monn-Iversens Ungen-musikk.

– Jeg blir aldri lei disse sangene som er inspirert av skillingsvisene, jeg har til og med gitt ut en Ungen-cd sammen med Kari Stokke.

Dermed er ikke tekstene noe problem for Hønse-Lovisa, men datidens østkantdialekt har skuespillerne jobbet mye med.

– Vi har fått hjelp av en språkforsker, og har vært innom mange artige varianter av dialekta underveis, sier Lena Kristin.

Mari ler.

– Jeg gikk ut som oslolosen, omtrent, og var innom Gudbrandsdøl og nynorsk før språket forhåpentligvis har landet der det bør. Vi er i det hele tatt ganske tro mot den originale Ungen.

Lena Kristin Ellingsen nikker.

– Folk som så musikalen på 70-tallet vil kjenne seg igjen. Vi har beholdt koloritten, men publikum vil få møte en råere Ungen.

En liten smakebit av forestillingen viser tydelig at Lena Kristin stortrives i rollen som Petrina.

– Jeg elsker selvfølgelig slemme roller, det er så deilig å få slippe ut litt damp, mye lettere enn å skulle være snill og god.

Heier på Milja

Det skriverr gjerne hovedrolleinnehaver Kjersti Botn Sandal under på.

– Jeg er jo kjempeglad for rollen, men det er spesielt å spille redelige, pliktoppfyllende Milja. Hun opplever så mye dritt det er vanskelig å akseptere, jeg får jo lyst til å ta igjen for henne.

Kjersti gnir seg i hendene.

– Jeg er helt enig med Lena Kristin i at det er gøy å ha en slem rollefigur, få kjent litt på ondskapen.

Men er det ikke litt deilig at publikum heier på din Milja?

– Det har jeg faktisk ikke tenkt på. Jo, det skal jeg jammen ta med meg.

Kjersti smiler sitt uskyldigste Milja-smil og kikker bort på kollegene sine.

– Vi er en samlete og fin gjeng her, og i jentegardroben har vi det som jentene på fabrikken. Men uten konfliktene og de tøffe vilkårene deres, heldigvis.