- Legaliserer vi narkotika, vil flere ungdommer prøve det som i dag er ulovlige rusmidler, sier stortingsrepresentant Bent Høie fra Høyre, leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Han frykter flere narkomane, dersom Norge går inn for legalisering og regulering av narkotika, slik Minerva-redaktør Nils August Andresen går inn for på lederplass mandag.

Les også: - Krigen mot narkotika er tapt

- Høyres politikk er nulltoleranse
Det hjelper ikke at Andresen er tidligere rådgiver i Høyres stortingsgruppe. Hos Høie møter argumentene om at forbudslinjen har spilt falitt ingen forståelse.

- Vi har ikke prøvd alt i kampen mot narkotika, og det viktigste tiltaket nå er å styrke behandlingstilbudet, er Høies budskap.

- Høyres politikk er nulltoleranse når det gjelder narkotika. Det har vi vedtatt flere ganger, med solid flertall, og det er det vi vil stå på videre, sier han til Nettavisen.

Mens Minerva-redaktøren mener den illegale narkotikaomsetningen - og det den fører med seg - er et like stort onde som selve narkotikaen og argumenterer med at heroinomsetningen blant annet i Oslo bidrar til inntekter blant annet for Taliban i Afghanistan, avviser Høie ideen om at det illegale markedet enkelt kan fjernes.

- Det vil alltid være et illegalt marked, sier Høie.

- Et redskap for politiet
Mens justisminister Knut Storberget (Ap) har signalisert at det kan være aktuelt å se på straffenivået for narkotikabruk i Norge, mener Høie det er liberalt nok. Han peker også på at besittelse av en brukerdose normalt ikke betyr at man havner i fengsel.

- Det at man har et forbud mot besittelse av narkotika, selv til eget forbruk, betyr også at politiet har et redskap til å gå inn i miljøer, og det kan være viktig for å forebygge, mener Høie.

Vil styrke behandlingstilbudet
Derimot er han opptatt av at det er viktigere å hjelpe rusavhengige bort fra avhengighet framfor å straffe dem.

- Behandlingstilbudet er for dårlig og må styrkes, sier Høie.

Da rusutvalget som ble ledet av Thorvald Stoltenberg i fjor foreslo at staten kan dele ut heroin i behandling av rusmiddelavhengige, var Høie også avvisende. Han kalte det en avledningsmanøver som dekker over svikten i behandlingstilbudet. Høies budskap er fortsatt at man ikke har forsøkt alt i kampen mot narkotika. De siste årene har køene av rusavhengige som venter på hjelp økt. Høies og Høyres oppskrift er et krafttak for behandlingstilbudet, som sørger for rask hjelp, godt ettervern og et helhetlig tilbud av sosiale tiltak og helsetjenester.

- Det er i det hele tatt ikke mye nytt i budskapet Minervas redaktør kommer med, og jeg har problemer med å se argumentene hans, sier Høie.