Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har ledd, mens de har lidd

Komiker vil forby elefanter i Norge.

Komikeren Shabana Rehman Gaarder er blitt politiker, og nå kaster hun seg inn i kampen mot sirkuselefanter.

- Jeg er sjokkert over hvordan vi ignorerer dyrenes følelser, smerter og lidelser, sier Gaarder til Nettavisen.

Hun mener regjeringen må ta grep, og forby elefanter på sirkus.

- Vi har ledd, mens de har lidd. Når vi vet dette synes jeg det vil være fullstendig uetisk å favne noe som helst annet enn et forbud, sier Gaarder.

16 land har i dag et forbud mot bruk av sirkuselefanter.

Les også: Tromsø vedtar forbud mot eksotiske sirkusdyr

- Aldri mer sirkus med dyr
Den kjente standup-komikeren ble i april med i Miljøpartiet De Grønne, og det var nettopp hennes ønske om å engasjere seg i dyrenes rettigheter, som førte henne inn i partiet.

- Jeg synes det er helt naturlig, som en del av underholdnings-bransjen, at jeg engasjerer meg i dyrenes rettigheter, sier hun.

Gaarder forteller at hun har vokst opp med sirkus som de fleste av oss. Hun elsket det, men nå har hun altså endret oppfatning.

- Jeg kan aldri mer gå på sirkus med dyr. Hvis publikum hadde visst hvordan dyrene blir behandlet, så ville de heller ikke gått dit, sier komikeren.

- Jeg ble veldig sørgmodig
Tirsdag lanserte NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, sin nye dokumentarfilm om sirkuselefanter, «Noen kaller det underholdning».

Gaarder, som deltok på lanseringen i Oslo, sier at filmen gjorde sterkt inntrykk på henne.

- Jeg ble veldig sørgmodig og fikk en veldig sterk reaksjon når jeg så hvor mye de har lidd, mens publikum har ledd. Det er ikke slik vi skal behandle noen, sier hun bestemt.

Her kan du selv se dokumentarfilmen:

HTML EMBED


I dokumentaren forteller to elefantforskere om elefanter som sterkt mistrives i fangenskap, og om mishandling.

- Selvfølgelig er det ikke naturlig å være en sirkuselefant. Nå kan vi stoppe deres lidelser, og si nei til elefanter på omreisende sirkus, sier Gaarder.

- Helt dyrefrie sirkus
Men ikke nok med elefanter, komikeren ønsker å gå enda lenger.

- Jeg støtter kravet om dyrefrie sirkus. Et sirkus har jo 100 reisedøgn i året hvor dyrene ikke har noen mulighet til å leve et naturlig liv, påpeker hun.

Hun synes heller ikke at dyreparker skal sperre inne dyr.

- Jeg tenker at vi må starte prosessen med å sette fri dyrene, og gi dem verdige forhold å leve under. De må slutte å bli stengt inne i et bur for vår fornøyelse. Vi har krenket deres instinkter, mener Gaarder.

- Hva fikk deg til å begynne å engasjere deg for dyr?

- Jeg har alltid vært opptatt av menneskerettigheter, men så ble jeg hundemamma til to polarhunder for halvannet år siden, og fikk nærkontakt med dyr på en måte jeg ikke hadde hatt før. Da skjønte jeg at de ber om ting, blir redde og føler smerte, sier hun.


- Dame med skjegg

Standup-komikeren forteller at hun framover vil kjempe politisk for elefantene, men at hun også vil bruke scenen til å nå fram med sitt budskap.

- Dette handler også om bevisstgjøring. Jeg har erfart at vi kan endre vårt menneskesyn til det bedre, og det må også skje med vårt dyresyn, sier Gaarder, og legger til:

- Jeg vil bruke mine arenaer og evner til å opplyse folk om det som er blitt holdt tilbake om dyrs lidelser.

Hun har også et godt forslag, til sirkus som er i tvil:

- Jeg kan la skjegget mitt gro, være en dame med skjegg, og oppfordre sirkus til å droppe dyrene og i stedet ha meg som underholdning, ler hun.

Kommentarer til denne saken