Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har nok vaksine

Alle som vil skal få svineinfluensavaksine, men kanskje må du vente til over jul.

OSLO (Nettavisen): Norske helsemyndigheter er sikre på at de har valgt den beste svineinfluensavaksinen - og at det er nok av den til at alle nordmenn som ønsker det skal få. Hver uke kommer nå 300.000 til 400.000 doser til landet. Disse blir så kontrollert, pakket om og distribuert ut til kommunene.

- Vi er overbevist om at vi har nok. Det er også slik at mange bare vil trenge en dose, forklarte helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på en pressekonferanse fredag.

LES OGSÅ: Øker antall egenmeldingsdager

NYE VAKSINERÅD: Slik skal du vaksineres

Kronikere og gravide først i køen
Her ble det kjent at myndighetenes vaksineråd nå omfatter alle nordmenn. Men først i køen står de med risiko for komplikasjoner ved influensasykdom. Det gjelder gravide etter 12. svangerskapsuke, personer med risiko for sykdomsforløp i alderen seks måneder til 64 år og den samme gruppen over 64 år.

Svinebønder og barnefamilier
På pressekonferansen opplyste Larsen videre at de som har nærkontakt med personer i risikogruppene, familier til barn under seks måneder og svinebønder også har prioritet.

Kan ta uker å få vaksine
Helsemyndighetene regner med at alle kommuner skal ha fått nok vaksine til risikogruppene i løpet av uke 46, som starter 9. november. Når denne første fasen av vaksinasjonsprogrammet er unnagjort, går tilbudet ut til alle andre, men alle kan ikke regne med å få vaksinen med en gang. Kanskje må du smøre deg med tålmodighet til over jul.

Når vaksinasjonen av andre enn risikogruppene vil komme i gang, vil variere fra kommune til kommune.

Larsen sier det etter hvert kan bli aktuelt å styre vaksineringen mot områder der sykdommen får stor utbredelse. Akkurat nå er det en stor økning av andelen positive influensaprøver særlig i Sør-Norge.

På pressekonferansen innrømmet Larsen at det blir en stor utfordring å få fordelt all vaksinen.

Oslo bak i køen
- Vi har et logistikkproblem, uttalte han. Dette viste seg allerede torsdag, da vaksinasjonen av risikogrupper startet i Bergen. Det ble lange køer og kaos. På deler av Østlandet, blant annet i Oslo, er influensavaksinen ennå ikke tilgjengelig. Fra flere hold har det kommet kritikk mot at Oslo kommer bak i køen.

- Denne distribusjonen var bestemt på forhånd, og det er umulig å justere dette i første fase. Vi tror heller ikke disse forsinkelsene vil få stor betydning, uttalte Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet, på pressekonferansen.

Lover bedre legekapasitet
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) hadde merket seg kritikken fra legehold på dårlig planlegging av vaksinasjonsprogrammet og lovet økt kapasitet på fastlegekontorene.

- Det er mulig å ta inn flere leger for å øke behandlingskapasiteten, uttalte hun.

Det som særlig bekymrer helsemyndighetene, og som er årsaken til at alle etter hvert får tilbud om vaksine, er at det ikke er mulig å fastslå hvem som blir alvorlig og livstruende syke. Ny kunnskap viser at en av tre som blir lagt inn på intensivavdeling på sykehus med det nye influensaviruset ikke har noen kjent underliggende sykdom.

Det gjelder også flere av de som så langt er døde etter å ha fått sykdommen. Bekreftelsen på det tiende dødsfallet kom torsdag kveld.

- Mild sykdom for de fleste
På pressekonferansen fredag understreket helsedirektøren flere ganger at svineinfluensapandemien for de fleste ikke vil by på problemer.

- Selv om vi nå ser at det er en økning i antall tilfeller, så må vi huske at dette for de fleste fremdeles er en mild sykdom, men at den dessverre for enkelte fører til alvorlig sykdom og død, sier Larsen.

Fortsatt stor vaksineskepsis
Skepsisen til vaksinen har så langt vært stor i befolkningen. En undersøkelse Aftenposten presenterte i uka som gikk viste at 64 prosent ikke ville ta den. Helsemyndighetene tror dette etter hvert vil bedre seg og håper mange vil ta vaksinen.

Folkehelseinstituttets Bjørn Iversen sier det er liten grunn til å frykte bivirkningene og sier det ikke er registrert noen alvorlige bivirkninger så langt.

- Det noen vil kunne oppleve er vondt i armen eller utslett på stikkstedet. Så langt har vi ikke sett alvorlige, sjeldne bivirkninger, men det vil vi heller ikke kunne se før over en million har fått vaksinen, uttaler Iversen.

LES OGSÅ: Sant og usant om vaksinen

- Tiomersal og skvalen ikke farlig
Folk har blant annet vært skeptiske til bruken av haileveroljen skvalen i vaksinen og konserveringsmiddelet Tiomersal, som inneholder kvikksølv. Iversen mener frykten er ubegrunnet.

- Oljen er der for å gi økt virkning av vaksinen. Skvalen er en naturlig olje. En spiseskje olivenolje inneholder for eksempel like mye skvalen som en vaksinedose. Tiomersal er et vanlig konserveringsmiddel i slik medisin. Etter 60 milliarder doser er det aldri vist skadelige effekter, sier Iversen.

På pressekonferansen fredag kom det fram at myndighetene har vært usikre på sikkerheten og effekten av vaksinen til små barn, men at de torsdag fikk dokumentasjonen som gjør at de nå føler at dette er godt nok dokumentert og at vaksinen kan anbefales ned til et halvt år.

Hva massevaksinasjonen vil koste, var det ingen som kunne svare på. Bjørn-Inge Larsen sier det samfunnsøkonomisk uansett vil lønne seg med massevaksinasjon.

Kommentarer til denne saken