Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har råd til 500 Syria-flyktninger

Landene rundt Syria har tatt imot rundt 2 millioner flyktninger. - Det skulle bare mangle om ikke Norge kan ta imot noen tusen av disse, mener Rødt.

OSLO (NTB og Nettavisen): Partiet Rødt og Aps ungdomsorganisasjon AUF raser over kutt i kvoteflyktninger i det borgerlige budsjettforliket.

- Det er skandaløst at Norge ikke tar seg råd til å ta imot flere flyktninger fra Syria, sier Marielle Leraand, nestleder i Rødt til Nettavisen.

- Presset over smertegrensen
- Til nabolandene strømmer det to millioner flyktninger, og disse landene er presset helt over smertegrensen. At rike Norge ikke kan ta imot flere enn 500 er uforståelig. KrF og Venstre kan ikke smykke seg med uttalelser om at de får mer til de svakeste i budsjettet når det er dette som er realiteten, sier Leraand.

AUF-leder Eskil Pedersen mener KrF og Venstre godkjenner en urettferdig asylpolitikk i det nye budsjettforliket.

Høyre, Frp, Venstre og KrF ble fredag enige om en budsjettavtale. I avtalen ligger det an til at de rødgrønnes forslag om å ta imot 1.000 flyktninger fra Syria kuttes til 500, noe AUF-leder Eskild Pedersen er svært skuffet over.

Les også: Det borgerlige budsjettet i boks

- Frp-innflytelsen
- Her ser vi FrP-innflytelsen over asylpolitikken. Å ta imot færre kvoteflyktninger er noe av det mest urettferdige man kan gjøre på dette området, sier Pedersen i en pressemelding.

Leraand er enig.

- Frp har i alle år sagt at vi heller må hjelpe flyktningene der de er. Det er ren Frp-politikk vi nå får, mener hun.

Marielle Leraand i Rødt mener antallet i stedet burde dobles til 2.000.

- Det kan ikke stå på pengene for å sikre organisering og tilrettelegging for dette, når regjeringen drysser ut milliarder i skattelette for å øke det private forbruket i Europas rikeste land, sier Leraand.

Det skulle bare mangle at Norge ikke kan ta i mot noen tusen av de to millioner flyktningene som nå strømmer til Syrias naboland, mener Leraand. I tillegg mener hun Norge må å øke hjelpearbeidet i Syria og nabolandene.

Sverige gir permanent opphold
Hun viser til at nabolandet Sverige tar imot et langt større antall Syria-flyktninger enn Norge.

Siden februar i fjor har nesten 11.000 syrere fått opphold i Sverige, og flere asylsøkere er på vei. Sverige har som det første europeiske landet bestemt seg for å gi permanent opphold til alle syriske flyktninger som kommer til landet, ifølge NRK.

- Urettferdig asylpolitikk
Eskil Pedersen mener det er egoistisk av Norge å ikke ta sin del av ansvaret for flyktninger i Syria eller andre konfliktområder.

- KrF og Venstre bidrar med dette til å sette sitt godkjent-stempel på en urettferdig asylpolitikk fra den nye regjeringen, sier Pedersen.

- Fra før har Norge lovt FN å ta imot beskjedne 1200 ordinære kvoteflyktninger, fordelt på hele verden. Disse kan ikke fortrenges av Syria-flyktningene, mener Rødts nestleder.

I en e-post til Nettavisen, presiserer imidlertid Justisdepartementet at det ikke er snakk om at antall flyktninger fra Syria skal kuttes fra 1000 til 500.

- Det regjeringen foreslår, er en tilleggskvote i 2014 på 500 plasser – ikke 1000, slik den rødgrønne regjeringen foreslo. Samtidig skal det settes av 500 plasser på den ordinære kvoten til flyktninger fra Syria, slik at det totale antallet syrere blir 1000. Flyktninger fra Syria skal prioriteres høyt, står det i e-posten.

SAGT OM STATSBUDSJETTET: Følg diskusjonen om statsbudsjettet på Twitter her:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken