*Nettavisen* Nyheter.

Vi har testet nye Windows 7

Foto: (Nettavisen)

På torsdag kommer det for alle. Og du kan stille spørsmål til Windows-sjefen!

21.10.09 16:10

På torsdag er den offisielle lanseringen av Microsofts nye operativsystem Windows 7, som tar over for Windows Vista.

Det er litt avhengig av hvem du spør, men i det store og det hele så ble Windows Vista en katastrofal lansering for Microsoft. Operativsystemet var massivt forsinket, det hadde store problemer i starten, de færreste så poenget med å oppgradere - og i det store og hele ble det oppfattet som et tyngre operativsystem som ikke tilbød noe særlig ekstra.

Derfor har det heller ikke blitt en overveldende suksess, og Microsoft har rett og slett ikke klart å ta livet av Windows XP, slik som de hadde ønsket.

Så hva skiller Windows 7 fra Vista?
Etter å ha brukt den ferdige versjonen av Windows 7 nå i lengre tid (operativsystemet har vært ferdig en stund, men ikke blitt sluppet til forbrukerne enda), er min umiddelbare beskrivelse følgende: Windows 7 er det som Windows Vista burde ha vært da det ble lansert.

Windows 7 er bygget på samme fundament som Vista, men en har gjort en lang rekke praktiske og spesielt visuelle endringer som gjør det til en langt mer hyggelig opplevelse.

Noen omtaler hele Windows 7 som en «service pack», som er en større oppgradering av operativsystemet, som bare har fått et nytt navn. Langt på vei er nok det sant, og et forsøk for Microsoft på å komme seg ut av det PR-helvete de har hatt med Vista - men samtidig er det nok av oppgraderinger som kan rettferdiggjøre et nytt navn.

En kan egentlig dele opp forbedringene i Win 7 på følgende måte:

  1. Ny startmeny- og oppgavelinje
  2. Brukervennlighetsoppdateringer
  3. Oppgraderinger av programmer
  4. Ytelse

Den viktigste oppgraderingen er helt umiddelbart den nye oppgavelinjen - som jeg må si jeg har litt delte meninger om. Tanken er å få den mye mer interaktiv enn den gamle linjen vi kjenner fra nederst på skjermen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rent umiddelbart ser en at alle punkter nå kommer opp som programikoner, fremfor ikoner og fullt navn på et vindu du har oppe - og alle vinduer sorterer innunder denne knappen. Litt av poenget med dette er at disse ikonene nå både kan fungere som hurtigknapper for å starte favorittprogrammene dine - og som konteinere av vinduer som du har oppe.

Ikonene kan du dra og flytte på så mye du vil.

Personlig liker jeg ikke at vinduer slås sammen med mindre det er stapp fullt der nede - og det kan en heldigvis fortsatt velge. Men det fine er at en fortsatt kan ha små faste ikoner der nede for programmer en ofte bruker - som for eksempel filutforskeren, nettleseren og musikkprogrammet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forhåndsvisningsmuligheten på oppgavelinjene har blitt kraftig forbedret i forhold til Vista, og en kan nå for eksempel se alt som ligger under forskjellige tabber i nettleseren. Dette fungerer dog ikke på alle programmer - og må legges til rette for av alle programmer.

Startmenyen har fått noen små endringer fra Vista, men ikke noe som virkelig vil sette deg ut. Den største forskjellen er et betydelig bedre søkefelt, og ikke minst at nylig brukte dokumenter automatisk kommer opp under de siste brukte programmene. Det er overraskende praktisk.

Til slutt kan vi nevne at du nå på en del programmer kan styre programmene rett fra oppgavelinjen uten å åpne programmet. Bare ved å høyreklikke på en del programmer kan du nå enkelt for eksempel bytte status på lynmeldingsprogrammet, eller styre musikkprogrammet uten å faktisk åpne det.

Mer brukervennlig
Har du noen gang irritert deg over at det ikke er så lett å la to programmer ta halvparten av skjermen hver? Det er i alle fall en irritasjon jeg ofte kommer over om jeg jobber med to programmer.

Med Win7 kan du nå bare dra et program helt til siden av skjermen, og så blir programmet «maksimert» til å ta halvparten av skjermen. Så kan du ta det andre programmet og dra det til den andre siden, og vips så tar programmene opp halvparten hver.

Klikk på bildet for å forstørre.

En har også implementert en rekke tilsvarende funksjoner som gjør det mye enklere å organisere alle programmene du har oppe.

Men kanskje den viktigste brukervennlighetsoppgraderingen er forbedringen av den såkalte «User Access Control» som til stadighet stilte irriterende spørsmål i Vista. Denne har blitt tunet betydelig, og er mye mindre irriterende i Windows 7.

Og ikke nok med det: I Vista kunne du skru denne funksjonen av eller på - mens i Windows 7 har du fire forskjellige nivåer, slik at du selv kan velge sikkerhetsnivå.

For dem som benytter trykkfølsomme skjermer, og for de som er svaksynte, har det også kommet en lang rekke oppgraderinger som er verdt å merke seg.

Bedre programmer
Windows 7 har medført en lang rekke oppgraderinger som kommer godt med i vanlig brukte programmer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Min personlige favoritt er oppgraderingen av kalkulatoren. Den har nå blitt mye mer brukervennlig, og har fått inn en lang rekke funksjoner for utregning av spesielle ting som bensinforbruk.

Tegneprogrammet Paint har også fått den første store oppgraderingen den har hatt noen gang. Det er ikke snakk om de helt store forskjellene, men brukergrensesnittet er snudd totalt på hodet, og en har blant annet fått inn en del nye pensler som det er moro å leke seg med. Noe fotoredigeringsprogram er det ikke blitt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Brukergrensesnittet i WordPad har også fått en saftig oppussing.

Bedre støtte for gamle programmer
Min personlige favorittnyhet av alt på Windows 7, er en nyhet som dessverre ikke alle får tilgang til: Virtual PC - eller XP Mode som det kalles.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er et tilleggsprogram som du bare kan få på de dyreste versjonene av Win7 som gjør at en fullstendig versjon av Windows XP installerer seg i bakgrunnen og starter som en «virtuell datamaskin» ved behov.

I praksis betyr det at du kan bruke gamle programmer som ikke fungerte på Windows Vista gjennom å kjøre det gjennom den virtuelle datamaskinen i Windows 7. Etter at du har installert programmene i den virtuelle datamaskinen, dukker de opp som helt vanlige programmer du har tilgjengelige i Windows 7.

Dermed har jeg igjen kunne kose meg med tidenes beste spill - som ikke fungerte som det skulle med Windows Vista.

Ytelse
Tester av operativsystemet viser at ytelsen er tilsvarende, eller gjerne hakket bedre enn Windows Vista. Men det er ikke snakk om de helt store endringene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Derimot starter Windows 7 raskere, og det kommer raskere ut av dvale enn sine forgjengere.

64 bits versjonen av Windows ser dessuten ut til å ha noe bedre håndtering av mye minne enn forgjengeren hadde.

En riktig utvikling
Windows 7 er på ingen måte noen revolusjon, men er en samling av forbedringer som gjør systemet til en mye, mye bedre opplevelse enn det Windows Vista har vært - selv om vi med sannhet å melde må si at Vista har vokst betydelig siden lanseringen.

De største endringene finner vi i det visuelle inntrykket, og alle de små triksene. Og så finner vi mange, mange mindre endringer som gjør ting litt mer hyggelig.

Alt er derimot ikke fryd og gammen. Jeg har i min testperiode støtt på noen merkelige problemer med antivirusprogrammer og Adobes CS4-pakke, og spesielt Premiere - og kanskje enda verre: Winamp har hatt en tendens til å låse datamaskinen totalt.

Ingen av disse kommer derimot som noen store overraskelser. Adobe slet voldsomt med overgangen fra XP til Vista, og det samme gjorde Winamp. Jeg regner med at dette vil fikses etter hvert.

Er det noe du lurer på om med Windows 7? Windows-direktør Isabella Alveberg svarte på lesernes spørsmål!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.