*Nettavisen* Nyheter.

Vi har testet solkremer

Foto: Elin Reitan (Side2)

Finn din favoritt her.

03.05.10 13:01

(SIDE2): En hel nasjon hyller at våren, og solen, er tilbake etter en lang og kald vinter. Men å beskytte huden mot solens herlige, men skadelige stråler er viktig.

Norge ligger på tredjeplass i verden når det gjelder forekomst av hudkreft, bare overgått av de solfylte landene Australia og New Zealand.

Dette er nesten et paradoks med tanke på hvor lite sol vi har her i nord.En av forklaringene er nordmenns dårlige kultur når det kommer til solbeskyttelse.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Vi eldes raskere
Foruten fare for kreft, eldes huden raskere når den ikke beskyttes på riktig måte. De færreste av oss ønsker å se eldre ute enn vi er, så her har du enda en grunn til å smøre deg hele våren og sommeren igjennom.

Overskyet vær skader også
Selv i overskyet vær blir huden utsatt for de skadelige UV-strålene. Disse trenger nemlig gjennom skylaget, så selv på gråværsdager bør du beskytte huden med solfaktor.

Holdbarhet viktig
Det finnes et hav av solkremer å velge mellom, og hvilken som er ens favoritt avhenger selfølgelig av personlige preferanser.

For å få optimal beskyttelse er det viktig å bruke en solkrem som ikke har gått ut på dato. Normalt er en krem holdbar i et par sesonger – men når den først har gått ut på dato har den liten eller ingen UV-beskyttelse.

TESTEN

Hva
Side2 tester ni solkremer - en blanding av solkremer spesielt beregnet for ansiktet, samt kroppsbeskyttelse.

Kriterier
Solkremene ble kun vurdert ut fra konsistens, duft og kremens følelse på huden.

Konklusjon
Testens vinnere er Declaré og Piz Buin . Begge scoret fem på karkaterskalaen. Rett bak ligger Clinique som fikk en svak femmer.

Sjekk været der du bor.

Les om de ulike solkremene, og hva Side2 mener om de, under!

Vichy Capital Soleil
SPF 25 for ansikt

Lover
Kremen har medium beskyttelse og er uten parabener. Beskytter mot UVA/UVB-stråler. Skal også beskytte mot brune flekker. Lett og frisk konsistens som hurtig trekker inn i huden. Den er hypoallergivennlig.

Side2 mener
Kremen er fet, men trekker raskt inn i huden. En føler at ansiktet blir beskyttet, men den må påføres ofte i og med at den ikke er vannfast.

Veil. pris: 159 kroner

Declaré
Sunsensitive, anti-wrinkle, DNA&IR&CELL Protection SPF 10

Lover
Skal beskytte huden mot solbrenthet. Skal trekke raskt inn i huden og gjør den myk. Hjelper mot tidlig aldring som linjer i ansiktet, misfarging og rynker forårsaket av solen. Sørger også for av brunfargen varer lenger. Vannfast.

Side2 mener
Kremen trekker raskt inn i huden, og er ikke for tykk. Men kremen blir liggende seig på huden etter påføring. Minus fordi den ikke har noen deilig sommerduft.

Veil. pris: 195 kroner

La Roche-Posay
Anthelios solkrem SPF 20

Lover
Ultralett solbeskyttelse som trenger inn i huden uten å være oljete. Velegnet til normal-/kombinasjonshud og solsensitiv hud. Vannfast og tilstopper ikke hudens porer.

Side2 mener
Tyntflytende solkrem som er lett å smøre utover. Trekker raskt inn i huden. Lukter litt rart, men dette er ikke en påtrengende duft. Liten og enkel flaske.

Veil. pris: 189 kroner

Clinique
SPF 40 Body Cream

÷

Lover
Skal beskytte og reparere huden. Et stabilt og høyt nivå av UVA/UVB beskyttelse som hjelper mot den eldende og brennende virkningen av solen. Inneholder solaktiverte antioksydanter. Er oljefri, vannfast, resistent mot svette, uten parfyme og passende til sensitiv hud.

Side2 mener
Kremen har tykk konsistens, så pass på at du ikke klemmer ut for mye om gangen. Denne kremen virker svært drøy. Ellers trekker kremen seg raskt inn i huden uten å virke klissete.

Det lukter herlig og mild solkrem etter påføring. Den lukter ganske merkelig, men lukten er til gjengjeld ganske svak.

Veil. pris: 210 kroner.

Declaré
SPF15 for sensitiv skin

Lover
Kremen skal passe for hud som er sensitiv for solen. Den er vannfast og kleber ikke. Hjelper mot tidlig aldring som linjer i ansiktet, misfarging og rynker forårsaket av solen. Sørger også for av brunfargen varer lenger. Vannfast.

Side2 mener
Den er lett å smøre ut, kleber ikke, og trekker raskt inn i huden. Duften er også meget behagelig og lett parfymert uten at det er for sterkt. Det er en god og behagelig konsistens på kremen.

Veil. pris: 195 kroner

Biotherm
Sun Vivo SPF 30

Lover
Å stimulere til selvforsvar/reparasjons mekanismer av cellene slik at aldringsprosessen reverseres. Beskytte huden mot UVA og UVB strålene. Skal gi anti-rynke, anti-pigmentflekker, anti-tap av fasthet. Skal ikke være fet og klebrig. Skal gi glød i huden. Ingen papabener, vannavstøtende.

Side2 mener
Kremen har en litt merkelig duft. Den føles litt fet når den påføres, men den trekker forholdsvis fort inn i huden, og overflaten føles myk. Få trekk for litt fet og klebrig og følelse, men den har høy faktor så det kan forklare noe av saken. Den får pluss fordi den har så liten og praktisk størrelse – den passer perfekt i vesken.

Veil. pris: 270 kroner

ACO Cliniderm
Face sun gel cream SPF 15

Lover
Fuktighet I 24 timer. Lett og veldig vannfast ansiktskrem uten alkohol og lukt.

Side2 mener
Ingen krem holder på fuktigheten i huden i 24 timer. Men kremen, som både skal være gele og krem (hvorfor?) er luktefri etter en tid og trekker bra inn i huden. En god ansiktskrem. Kjekk, liten tube

Veil. pris: 130 kroner

Piz Buin
Allergy Lotion SPF 15

Lover
Denne kremen er spesielt utviklet for de hvis hud er følsom for sol.

Side 2 mener
Dette er en gammel vinner på markedet. Den trekker godt og raskt inn i huden og huden blir myk, men det står at du skal bruke mye av den og alltid ta på mer etter bading. Lukten er relativ markant og parfymert, men den lukter ikke vondt.

Veil. pris: 169 kroner

Derma
Solspray SPF10 og SPF 20

Lover
Gir optimal UVA- og UVB-beskyttelse. Gjør huden myk og smidig og beskytter mot at huden tørkes ut. Kladder ikke. Uten parfyme eller fargestoffer.

Side 2 mener
Denne solkremen sprayes på huden – noe som gjør den enkel å påføre. Solkremen er litt tynn i konsistensen og kan fort virke rennende om du ikke smører den inn med en gang. Anbefaler derfor å spraye og smøre ett og ett område på kroppen i stedet for å spraye først og deretter smøre den inn.

Kremen føles noe «sticky» litt for lenge etter du har tatt den på, og fordi den er uten parfyme lukter den heller ikke spesielt solkremaktig. Den lukter heller ikke noe vondt, bare som en vanlig krem.

eil. pris: 109 - 119 kroner (avhenger av solfaktor)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.