Gå til sidens hovedinnhold

- Vi jobber med en løsning for Volden

Tre departementer jobber intenst for å finne en løsning for Kari Ann Volden og hennes to gutter.

– Vi forsøker nå å finne en løsning for Kari Ann Volden og de to guttene som kan være akseptabel både for indiske og norske myndigheter. Om vi lykkes med det kan jeg foreløpig ikke kommentere, sier underdirektør Frode Andersen i Utenriksdepartementet til Avisa Nordland.

Så sent som i går formiddag hadde begge lands myndigheter på embetsnivå møte om saken, uten at det ble noen avklaring. Både Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet er involvert i arbeidet, som først og fremst består i å finne en politiske løsning på den etter hvert betente saken.

Begge sider
Etter det Avisa Nordland erfarer, er hovedproblemet at norske myndigheter mener guttene ikke er norske, men indiske. Det motsatte er tilfelle når det gjelder indiske myndigheter. Dermed blir de to guttene statsløse.

– Dette er på ingen måte en enkel sak, og det har vært jobbet lenge med den. Vi jobber imidlertid med flere løsninger, men vi er nødt til å ha aksept fra begge sider for å komme videre, sier Andersen.

Forventer løsning
Også på politisk nivå er det håp om at det skal være mulig å finne en akseptabel løsning på Volden-saken.

– Denne saken har tatt så lang tid at jeg nå forventer at den løses raskest mulig, og at løsningen blir politisk, slik at det ikke blir nødvendig å endre dagens lovverk, sier stortingsrepresentant Geir Ketil Hansen (SV).

Samme oppfatning har hans kollega Ivar Kristiansen (H), som har vært sterkt engasjert i Volden-saken fra første dag.

– Jeg vet at det jobbes hardt med saken på departementsnivå for tiden, men hvor langt denne prosessen er kommet har jeg ikke oversikt over. Nå haster det imidlertid, og det er å håpe at det blir mulig å finne en løsning til beste for Volden og de to guttene, sier Kristiansen.

Oppmuntring
Kari Ann Voldens advokat Hilde Guldbakke har ikke gitt opp håpet for sin klient, og fikk en liten oppmuntring da Utenriksdepartement sendte e-post til henne mandag kveld.

– I den ble det bare gitt en orientering om at tre departement nå jobber for å finne en løsning, men det gir oss likevel et håp om at denne saken kan løse seg i løpet av ikke altfor lang tid, sier Hilde Guldbakke.

Lite nytt
Under tirsdagens "Brennpunkt" på NRK1 kom det ikke fram noe oppsiktsvekkende nytt i denne omdiskuterte saken.

En kunne likevel bite seg merke i at Kari Ann Volden anklaget ambassaden fordi de skiftet mening underveis. Hun tror at dersom dette hadde skjedd et år tidligere, ville hun ha vært hjemme med barna i dag.

– Det satt andre saksbehandlere i ambassaden i 2009, som hadde andre meninger enn det saksbehandlerne har i dag. Andre hadde gjort tilsvarende som meg et år tidligere, og fikk dermed dra tilbake til Norge med norsk pass. Dette har ikke skjedd med meg, nå ett år etter, sa Volden i Brennpunkt.

Volden betalte i tillegg en sum på 63 000 norske kroner til surrogatmoren for å bære fram tvillingene. Under TV-programmet ble det avslørt at surrogatmoren Shabnam bare fikk halvparten av summen – 31 500 norske kroner – som hun selv trodde var avtalen.

– Jeg fikk vite av Kari Ann i ettertid at hun hadde betalt mye mer. Men de pengene fikk jeg aldri se av legene, sa surrogatmoren.

Brennpunkt avslørte at den resterende sumen gikk til agentene som hadde jobbet med denne saken.

Les flere saker i Avisa Nordland her

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien