Gå til sidens hovedinnhold

- Vi kan ikke forholde oss til hva Giske sier på et nachspiel

Opposisjonen er bekymret over statsråd Giskes innblanding i TV 2-salget.

STORTINGET (Nettavisen): - På mange måter kan det synes som man har fraviket prinsipper om hvordan staten skal opptre som eier, sa Harald T. Nesvik, næringspolitisk talsmann i Frp, på en pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget onsdag formiddag.

Sammen med de andre opposisjonspartiene - Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre - krevde han at næringsminister Trond Giske nå må komme til Stortinget for å forklare seg om sin håndtering av TV 2-salget.

- Må gripe muligheten
- Giske må nå begjærlig gripe den muligheten Stortinget har gitt ham og komme hit og redegjøre om hva som er de faktiske forholdene, sier Nesvik til Nettavisen.

Han peker på at Giske er ansvarlig statsråd for regjeringens eierskapspolitikk.

- Når statsråd Giske da gir uttrykk for én ting, og statsministeren gir uttrykk for noe annet om prosess, så skaper det usikkerhet om hva som er regjeringens reelle eierskapspolitikk. Det er meget alvorlig, sier Nesvik.

- Dårlig signal til investormiljøet
Nesvik sier saken om salg av TV 2-aksjer fra A-pressen til danske Egmont, og spekulasjonene om næringsministerens engasjement i saken, kan gi et dårlig signal til investormiljøet, som Norge er avhengig av for å skape arbeidsplasser.

- Statens eierskap skal styres gjennom generalforsamling, ikke gjennom media eller andre steder, sa Nesvik i Vandrehallen.

- Hva er det du tenker konkret på som du mener har skapt denne usikkerheten?

- Det er skapt en usikkerhet om retningslinjer i eierskapspolitikken ligger fast eller om det skjer andre ting på andre rom, sier Frps næringspolitiske talsmann.

- Statsministerens kontor har jo gått ut og sagt at det ikke er noen uenighet mellom Giske og Stoltenberg. Tror du på det?

- Nå skal ikke jeg blande meg inn i hva den ene eller andre mener i regjeringen. Det er likevel åpenbart at regjeringen her har skjønt at her har man tråkket alvorlig feil og vil nå forsøke og glatte over. Men det hjelper faktisk ikke når det sitter investorer og er usikre på hvordan regjeringen vil håndtere dette framover. Den usikkerheten må avklares, sier Nesvik til Nettavisen.

- Bryr oss ikke om nachspiel
Høyres Svein Flåthen avviser at opposisjonens bekymring bygger på rykter om hva Giske har gjort og sagt, blant annet på et nachspiel på Lorry.

- Vi bryr oss ikke om hva som er sagt på et nachspiel på Lorry, sier Flåthen.

Han viser blant annet til at telefonsamtalen mellom LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg, der Flåthen ba Stoltenberg stoppe Giskes innblanding, er bekreftet.

Giske selv har avvist at han på et nachspiel 5. januar på restauranten Lorry i Oslo truet Telenors Harald Norvik med at han ville være ferdig som styreleder hvis han ga grønt lys for salg av TV 2 til Egmont.

- Spørsmålet er om Giske har gått ut over sine fullmakter. Her er det viktig at man oppklarer eventuelle misforståelser, sier Borghild Tenden, næringspolitisk talskvinne for Venstre, til Nettavisen.

- Det viktige er hva han sier til Stortinget. Vi kan ikke forholde oss til hva han sier på et nachspiel, sier Tenden.

- Har du blitt utsatt for en drittpakke?
Radio Norge fikk på onsdag tak i Trond Giske for å få ham til å kommetere saken.

- Stortinget skal få alle sakene de ber om, så vi får finne ut hvilken måte det er hensiktsmessig å gjøre det på, sier Giske om kravet fra opposisjonen om å redegjøre for saken i Stortinget.

Giske mener han er blitt utsatt for en ryktekampanje.

- Jeg mener det må være mulig å være uenig i et salg av TV 2 til utlandet uten at man skal bli utsatt for en usann ryktekampanje. Det liker jeg dårlig, sier han.

- Har du blitt utsatt for en drittpakke? spør reporteren.

- Det føles i alle fall ikke noe særlig behagelig å bli utsatt for rykter som er absolutt og totalt usanne, og som alle som var sammen med meg kan bekrefte er usanne, svarer Giske.

Han sier også at det er en bred skepsis til en utflagging av TV 2 i den rødgrønne regjeringen, men at de ikke har rukket å behandle saken. Giske påpeker også at de heller ikke har noen instruksjonsmyndighet overfor Telenor.

Hør hva Giske svarte her (mp3)

Kommentarer til denne saken