RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi kaster medisiner for en halv milliard i året

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Og denne feilen må du for all del unngå hvis du oppbevarer legemidler i hjemmet.

OSLO (Nettavisen): På lik linje som at mange matvarer merkes med en «siste forbruksdag», stemples alle godkjente legemidler med en holdbarhetsdato.

I 2010 gjennomførte Apotekforeningen et prosjekt der de talte opp returmedisin til sine apotek.

Funn i undersøkelsen antyder at det kastes legemidler for cirka 500 millioner kroner i året. Av dette gjelder rundt 50 millioner kroner legemidler mot allergi, astma og kols.

Mens enkelte legemidler kastes unødvendig før datofristen, er det andre som på ingen måte bør brukes etter.

- Det leveres inn og kastes spesielt mye allergimedisiner. Dette skyldes nok at mange prøver ut forskjellige type legemidler og bytter ofte. Sesongen er ujevn og det er vanskelig å vite når man skal begynne å ta tablettene, sier Per Kristian Faksvåg, farmasøyt og fagdirektør i Apotekforeningen.

Tips eller innspill til denne saken? Opplevd ekstreme allergireaksjoner? Tips: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Effektløs medisin
Så er du en av mange nordmenn som tar allergimedisiner, kan det være lurt å vite at stoffene i legemiddelet du bruker faktisk virker slik det skal.

- Det er den enkelte produsent som setter holdbarhetsdato på sine produkter basert på egne undersøkelser. Holdbarheten varierer fra produkt til produkt. Jeg vil anbefale alle å sjekke datomerkingen. Dersom produktet er gått ut på dato råder jeg ingen å bruke det, sier Faksvåg.

Han forteller at det er flere grunner til å innlevere gamle legemidler som er gått ut på dato.

- Det kan hende at legemiddelet ikke fungerer slik som det skal eller at det får en annen effekt enn tiltenkt. Det kan også oppstå kjemiske reaksjoner, foreksempel om legemiddelet har ligget lenge i sola eller i temperaturer over 30 grader, sier han.

Lukter ammoniakk
- Hvordan kan man vite om det har oppstått en kjemisk reaksjon eller om legemidlene virker annerledes enn de skal?

- Først og fremst handler det om å sjekke utløpsdatoen på produktene. Mange allergimedisiner har en holdbarhet på to år når det gjelder tabletter, mens nesespray og øyedråper har holdbarhet på cirka halvannet halvt år. Legemidler som inneholder Acetylsalisylsyre (febernedsettende og smertestillendestoffer journ.anm.) som hodepinetabletter kan begynne å lukte ammoniakk dersom de står lenge. Det har da skjedd en kjemisk reaksjon i stoffet og legemiddelet bør innleveres på nærmeste apotek for destruksjon, sier Faksvåg.

Overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk mener det viktigste er å følge rådene på pakningen og i bruksanvisningen som følger med.

- Det står alltid holdbarhetsdato på pakningen. Dersom det ikke står noe spesielt om hvordan medisinen skal oppbevares, holder den seg ved vanlig romtemperatur. Øyedråper skal i de fleste tilfeller ikke brukes mer enn fire uker etter at flasken er åpnet. Dette for å unngå øyeinfeksjoner, sier han.

Økende forbruk
Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, opplyser at spesielt bruken av allergimedisiner har økt ganske mye de siste årene.

- I 2004 var det 623 000 personer som fikk allergimedisiner på resept, mens i 2011 var det økt til 741 000. I tillegg kommer de som bruker reseptfrie midler, sier han.

Madsen opplyser at allergimedisiner er blant de aller mest brukte medisinene i Norge.

- Det er kanskje blitt et for høyt forbruk av disse medisinene ved at mange tar dem for lette plager eller bruker dem i for lang tid, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere