Frp-byråd Sylvi Listhaug i Oslo er i ferd med å innføre den såkalte Lotte-modellen ved alle byens sykehjem, en kopi av en dansk modell der målet er mer medbestemmelse for de eldre - og å gjøre det mer hjemmekoselig på sykehjemmet.

Men Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, Rune Gerhardsen, forstår ikke hvorfor Listhaug og Frp bruker så mye tid på modellen.

- Jeg synes det er ganske merkverdig at de holder på i åtte år for å finne ut at folk skal ha det som hjemme, sier Gerhardsen til Nettavisen.

- Klarer oss uten Lotte
Gerhardsen mener det er tullete å bruke flere år på noe som er en selvfølge, at de eldre skal bestemme over sin egen hverdag.

- Hvis hun har behov for å kalle det modell, så gjerne for meg. Men det er jo ikke noe annet enn å si at sånn det skal være, at en skal bestemme når en skal stå opp, legge seg, drikke vin og bestemme fargen på gardiner. Det er jo sånn det skal være på alle steder, sier han.

- Så du mener Oslo kunne klart seg fint uten Lotte-modellen?

- Vi klarer oss uten både Lise og Lotte, Tuppen og Lillemor. Vi kan bare gjøre det ved å si at her skal det være slik som man har det i sitt eget hjem. Man skal ha innflytelse og gjøre det på den måten. Det er ikke noe annet enn å drive det på en litt annen måte enn man gjør nå, og det burde man ha gjort for lenge siden, sier Gerhardsen, og legger til:

- Da trengs det litt penger, men da får en riste løs for å finne pengene, for det går an i Oslo kommunens økonomi. Dette går altfor tregt, mener han.

Les: Her er det best sykehjemsdekning
Les: Her er det dårligst sykehjemsdekning

- Går for tregt med Frp
Han har ikke mye positivt å si om Frps eldresatsing i hovedstaden.

- Det går også altfor tregt med utbyggingen av sykehjem, og det er altså færre plasser enn det var for fjorten år siden, og det skal være flere, sier han.

Gerhardsen lover at han vil gjøre noe med dette om Ap vinner valget.

- Det må være minst tusen flere sykehjemsplasser, og derfor så er vi innstilt på å sette i gang umiddelbart etter valget hvis vi vinner, sier han.

- Ap skjønner det ikke
Byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo kommune, Sylvia Listhaug (Frp), slår tilbake mot Gerhardsen og Arbeiderpartiet.

- Dette viser bare at Arbeiderpartiet ikke skjønner hva det dreier seg om, sier Listhaug til Nettavisen.

Listhaug er selv Lotte-modellens «mor» i Oslo. Modellen hentet hun fra et dansk sykehjem.

- Hvis det hadde vært så enkelt at alle norske sykehjem bare kunne ha blitt vedtatt å være Lotte-sykehjem, så hadde det mest sannsynlig vært slik for lengst, sier hun.

- Hvorfor er det så viktig å få innført Lotte-modellen ved alle Oslos sykehjem?

- Det er for å få slutt på umyndiggjøringen av de eldre. Det er jo ofte slik når man flytter på sykehjem, så mister man litt styringen på eget liv. Vi mener de eldre selv må få bestemme når de skal stå opp, spise og legge seg, selv om de bor på sykehjem, sier Listhaug.

Les: Eldregeneral ber om politisk forlik
Les: - Håper Siv Jensens forslag legges bort

- Skal være mer et hjem
Hun forteller at tanken er at institusjonene skal bli mer like et hjem.

- Det som er kongstanken i Lotte-systemet er at det skal være et tilbud som vi selv kunne tenke oss om vi kom i den situasjonen, at det blir slik at de ansatte tenker at her kunne vi bodd eller her kunne jeg sendt moren eller faren min, sier Listhaug, og fortsetter:

- De eldre skal få et innhold i livet, ikke bare sitte der som en pasient uten at det skjer noe rundt dem.

Listhaug viser til sykehjemmene der Lotte-systemet allerede er innført, der det tilbys aktiviteter som sang, dans og bingo.

- Det kan være alle slags aktiviteter, og poenget er at det er de eldre selv som avgjør hvilken aktivitet man satser på. På Fagerborghjemmet, som var det første Lotte-sykehjemmet i Oslo, har man lagt til rette for å ta med beboere på konserter og kafeer. Det handler om å legge til rette for enkeltmennesker, og ikke bli behandlet som en gruppe, sier hun.

Hun påpeker at det handler om å endre på «inngrodde systemer».

- Det dette handler om først og fremst, er at man må endre på inngrodde systemer som er ved sykehjemmene, og du må endre holdningene til de ansatte, sier Listhaug.

Les: Frp-kommuner bruker minst

- Listhaug har ansvaret
- Men er det virkelig nødvendig å bruke flere år på å innføre noe som burde være selvsagt, at de eldre selv skal få bestemme når de skal stå opp, spise og legge seg?

- En av grunnene er at vi ønsker at sykehjemmene skal få litt penger så de kan få kjøpt inn litt utstyr, og det må legges inn i budsjettene. Det andre er at det må følges opp. Det er ikke nok at det bare heter et Lotte-sykehjem, for det må også være det. En kan ikke bare vedta det, sier Listhaug.

- Hvem har skylden for at systemene er så inngrodde, som du selv kaller det?

- Det er slik systemet i eldreomsorgen har vært i alle år. Så det handler om å jobbe med de ansatte, for å få dem med på endringene. Men det er vanskelig å til endringer, sier Listhaug.

Rune Gerhardsen er imidlertid ikke i tvil om hvem som har skylden for det tungrodde systemet.

- Det systemet vi snakker om nå, det har Listhaug selv skapt. Frp har styrt eldreomsorgen i åtte år, jeg gjentar i åtte år. Da skulle det gå an å justere et system, og hun har ene og alene ansvaret for at systemet er som det er, mener han.

Les: Eldrerapport kan inneholde feil

- Ap har null troverdighet
Listhaug på sin side mener Ap har nullt troverdighet når de snakker om eldreomsorg.

- Jeg synes kritikken virker litt desperat, for Ap har ikke foreslått noen tiltak i eldreomsorgen de siste årene. Det eneste de har gjort er å stemme imot fritt brukervalg og konkurranseutsetting av sykehjem, sier Listhaug, og legger bestemt til:

- Vi har gjort en hel masse grep i eldreomsorgen de siste årene, som har gjort at det har blitt mye bedre. Men jeg vil si at Ap ikke har bidratt med en ny tanke. De hevder i debatter at de ønsker flere sykehjemsplasser, og det er jeg veldig enig i, men de har ikke foreslått det i sine budsjetter. Så de har null troverdighet på dette i Oslo, sier hun.

Gerhardsen har følgende kommentar til Lishaugs påstand om at Ap mangler troverdighet:

- Vi har jo altså ikke styrt denne byen på 14 år, så vi har ikke noe å måles mot. Bare vi får overta nå så skal hun få se, sier han til Nettavisen.

Så langt har Frp-byråden innført Lotte-modellen ved åtte kommunale sykehjem i Oslo. Innen 2013 skal alle sykehjemmene ha innført modellen, om ikke Ap da vinner valget og stanser det hele.