Det norske sikkerhetsselskapet V.I.P Protection & Security har det siste året fått stadig flere oppdrag fra privatpersoner og bedrifter som ønsker å engasjere livvakter. Bølgen av overfallsvoldtekter i hovedstaden har gjort de siste månedene spesielt arbeidskrevende.

- Oppdragsmengden har økt og flere ønsker rådgivning og bistand i forhold til privatetterforskning. Bruken av livvakttjenesten vår har også økt jevnt siden august i fjor. Her har vi rundt fem oppdrag i måneden for privatpersoner, sier administrerende direktør Ken Torkildsen.

Selskapet består av 25 offentlig godkjente livvakter, som ifølge Torkildsen blant annet har bakgrunn fra Politiets sikkerhetstjeneste, Forsvarets spesialkommando og amerikanske Navy Seals.

Tips i forbindelse med denne saken? Kontakt Nettavisens journalist her

Kontaktes av redde kvinner
Overgrepsmottaket i Oslo opplyser til Nettavisen at 386 pasienter har vært innom dem hittil i år.

I fjor var det totalt 373 henvendelser. I Oslo er det blitt politianmeldt 53 overfallsvoldtekter i 2011.

- Overfallsvoldtektene i Oslo har gjort at vi har fått mange henvendelser, spesielt i forbindelse med livvakttjenester. Mange har kontaktet oss fordi de ønsker eskorte til og fra byen, og til og fra fester. Siden august har vi blitt kontaktet mer enn 30 jenter i alderen 18 - 35 år. Felles for alle er at de redde for å gå ut etter det har blitt mørkt. I 18 av tilfellene har vi blitt engasjert for å trygge sikkerheten deres, sier Torkildsen.

Utstyres med avlyttingsbrikker
Han forteller at kvinnene som velger å engasjere firmaet, utstyres med overvåkingsutstyr.

- Ved hjelp av en avlyttingsbrikke kan vi følge med på hva som blir sagt eller hvem de er sammen med. I tillegg kan vi utstyre kvinnene med knappenålskamera eller annet overvåkingsutstyr. I en del av tilfellene avtaler vi et kodeord de kan bruke dersom de havner i situasjoner der vi må gripe inn. Det blir også gjennomført en full trusselvurdering i forkant, sier Torkildsen.

I tillegg har firmaet spesialisert seg på å samle bevis, bilder eller opptak i situasjoner der en episode har funnet sted.

Føler seg avvist av politiet
Torkildsen mener oppdragsmengden deres har økt fordi politiets ressurser er for knappe.

- Vi opplever at mange av kvinnene kommer til oss etter å ha vært i kontakt med politiet og blitt avvist. Politiet har for lite ressurser og klarer ikke å følge opp og trygge byens innbyggere godt nok. At vi merker en økning i antall henvendelser fra unge, utrygge kvinner betyr at politiets ressurser er for dårlige, sier han.

Prislapp: 650 kroner i timen
Mange som engasjerer livvakter er velstående foreldre som ønsker å trygge seg selv eller barna sine.

- De fleste som kontakter oss er pengesterke personer. Vi koster fra 450 - 650 kroner i timen og en jobb kan fort ta 12 timer. Likevel har vi fått flere henvendelser fra unge kvinner som ikke har mye penger, men er livredde for å gå ut alene. I enkelte tilfeller har vi jobbet gratis, fordi vi ikke har klart å si nei på grunn av manglende dekning på kontoen. Det vi skulle ønske var et bedre samarbeid med politiet. De kunne vært mer imøtekommende og hatt en bedre dialog med de private vaktselskapene, sier han.