*Nettavisen* Nyheter.

Vi låner mer enn ventet (Ny)

Låneveksten i Norge var sterkere enn ventet i november. Markedet ventet en lavere veksttakt enn i oktober, men i stedet vokste kreditten raskere. For husholdningene isolert sett faller imidlertid veksten, og det kan innebære at det likevel blir nye rentekutt

19.05.08 01:17

Oppdatert med kommentar.Kredittindikatoren fra Norges Bank (K2) økte i november med 8,9 prosent på årsbasis.På forhånd ventet makroanalytikerne 8,4 prosent, ifølge en rundspørring gjort av Reuters.I oktober var tallet 8,7 prosent.Veksttakten for kredittindikatoren har avtatt fra en topp for 2002 på 9,6 prosent i juni. På noe lengre sikt har indikatoren falt fra 12,6 prosent på en topp i november 2000.Bryter man november-tallene ned, ser man at det er økte lån hos bedriftene som trekker opp, og som overrasket makroanalytikerne.For husholdningene isolert sett var veksten i november 10,6 prosent, ned fra 10,8 prosent i oktober. Når det gjelder husholdningene påvirkes kredittveksten i stor grad av boligmarkedet.Tolvmånedersveksten i bedriftenes brutto-gjeld økte fra 6,8 prosent i oktober til 7,8 prosent i november, mens tolvmånedersveksten i kommunenes bruttogjeld økte fra 1,2 prosent til 1,9 prosent.K2 er tilnærmet et mål for hvor stor innenlandsk bruttogjeld publikum (husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner) har i norske kroner og utenlandsk valuta.Påvirker ikke rentekutt?

Norges Bank har lagt stor vekt på kredittveksten for å forsvare sitt høye rentenivå det siste året. Dagens tall teller derfor, overfladisk sett, mot at Norges Bank vil kutte renten på det neste rentemøtet, 22. januar.Men sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror ikke dagens kreditttall vil påvirke Norges Bank. Han medgir at veksten totalt sett var høyere enn Nordeas anslag, men peker på at overraskelsen kom innen bedriftenes lån, og at dette segmentet svinger mye fra måned til måned. For husholdningene var nedgangen omtrent som Nordea hadde ventet, ifølge Juel.Når det gjelder bedriftens lån, påpeker Juel at man ofte får en økning i kreditten når det går dårligere, før bedriftene reduserer aktiviteten og dermed kreditten.Nordea tror Norges Bank vil kutte renten med 0,5 prosent nå i januar, og dessuten opprettholde grunnholdningen i retning av flere kutt.- Kronekursen har gått såpass sterkt at den inflasjonsdempende effekten vil våre nok til at de kan kutte renten, sier Juel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.