RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Vi låner mer, men shopper mindre

Sist oppdatert:
Ferske tall viser økende lånelyst, men pengene havner ikke i butikkene.

Statistisk sentralbyrå melder torsdag at volumet i detaljhandelen falt med 0,9 prosent fra juli til august. Tallene er da justert for normale sesongsvingninger og kommer etter en kraftig opptur måneden før.

Omsetningsvolumet falt for de fleste bransjene, med unntak av salg av nærings- og nytelsesmidler.

Ifølge Reuters ventet analytikerne i snitt en oppgang på 0,2 prosent, så tallet var overraskende svakt.

- Etter en rekke svake detaljomsetningstall fikk vi et oppsving i juli. Den sterke veksten i juli trodde vi i noen grad var tilfeldig og nedgangen i august understøttet det. Den underliggende utviklingen i detaljomsetning og vareforbruk har vist en nedgang, men selv med dagens nedgang er trenden nå positiv. Kun 0,7 prosent annualisert underliggende vekstrate er likevel svakt, og forbruket må ta seg noe mer opp om Norges Banks anslag på 3,5 prosent forbruksvekst i år skal slå til, skriver DnB Nor Markets i en kort kommentar rett etter at tallene kom.

Låner mer
Samtidig melder SSB om uventet sterk kredittvekst i august.

Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 5,1 prosent fram til utgangen av august. Her lå markedets forventning på 4,8 prosent.

I juli var tallet 4,7 prosent.

Før finanskrisen slo til i 2008, lå veksten over 10 prosent, men falt så ned til et par prosent på det laveste i 2009, før lånelysten det siste året har tatt seg opp igjen.

Alle sektorer bidrar til den økte veksten i august, ifølge SSB. For husholdningene var tolvmånedersveksten 6,2 prosent i august, opp fra 6,1 prosent i juli. For ikke-finansielle bedrifter var tolvmånedersveksten 1,3 prosent, opp fra 0,6 prosent i juli. Tidligere i år viste tallene fallende lånevolum for bedriftene, men dette har nå altså snudd.

- Endrer neppe Norges Banks rentesyn
- Kredittallene bekrefter også synet om at husholdningene kun øker låneopptakene moderat, men at bedriftenes lånevekst har kommet tilbake, dog i moderate former. Ved forrige rentemøte pekte Norges Bank på at forbruksutviklingen var svakere enn anslått, men at det ble oppveid av sterkere investeringsvekst. Dagens tall kommer neppe til å endre Norges Banks syn på rentene, skriver DnB Nor Markets.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere