RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi legger oss flate for Pondus

Sist oppdatert:
Med samleboka ”Flat firer” befester Frode Øverli Pondus som stripeseriens Flopasning – den er erkenorsk, ekstrem og går rett på sak. Boka beviser nok en gang at han leverer varene og vel så det

Selv om dette ikke er et «Best of»-album, men heller samlede verk, skulle man tro at innholdet var svært blandet. Og det er det, men kvalitetsmessig er det overraskende høy standard over det Øverli leverer. Det er sjeldent at man orker å lese en hel slik samling på strak arm, men her er det faktisk vanskelig å legge den fra seg.

Mange barbesøk
Det er mange høydepunkter underveis, og det er få sider man ikke finner noe å humre over. Øverli mikser hverdagskomikk, respektløshet og fordommer slik at vi lar oss begeistre. Hva som er best, tegningene eller tekstene er varierende, men generelt er Øverli overbevisende både som ordkunstner og tusjsvinger.

Man kan jo saktens bli litt lei av alle barbesøkene som ender med fik og deng for Jokke, men til tross for den innholdsmessige trettheten, er det stor fryd i den visuelle opplevelsen dette medfører. Med ektefølt sadistisk glede koser vi oss når Jokke gang på gang får unngjelde for sitt moralske forfall. Like sterkt sitter de direkte onde kommentarene som figurene treffende sprer om seg med.

Øverli ruler
Som serieskaper, eller rettere, stripeserieskaper, holder ikke bare Øverli et høyt internasjonalt nivå. Han leder an i utviklingen av stripeserien. Det er mulig at han vil forbli en godt bevart hemmelighet for det tegneserielesende publikum utenfor Norden, men det er i så fall grunn til å synes synd på dem. Han fortjener virkelig et stort utenlandsk publikum, og de underlige kulturelle preferansene som dominerer skulle være gjenkjennelig for flere enn nordmenn og svensker. Øverli er ikke bare en stor serieskaper, han er også en stor humorist. Hans arena er ikke scenen eller studioet, men papirflaten – og han ruler.

Med 366 dags-striper og 50 søndagssider i farger er det en drøy årsproduksjon som presenteres (Øverli har jo noen dagers ferie i året også). Selv om hans beste striper kanskje ikke er samlet i bokform enda, og denne boka viser enkelte innholdsmessige repetisjoner, vet vi at Øverli siden har utviklet serien videre. Dog er den generelle kvaliteten så høy at selv Øverli i sine svake øyeblikk knapt har noen like blant humoristene, være seg serieskapere eller andre.

Les også:
Anmeldelsen av Hat trick, den forrige Pondus-boka
Intervju med Frode Øverli
Anmeldelse av Riskhospitalet, den forrige boka fra Øverli
Pyton var fast tilholdssted for Øverli i 10 år. Her kan du se flere omslag tegnet av Øverli og andre norske seriekjendiser.
Pondus dukket først opp i heftet Ernie for åtte år siden

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere