Gå til sidens hovedinnhold

- Vi lever i en bisarr verden

Julen er også høytid for statsgodkjente drap.

På julaften i 2008 gjennomførte det iranske regimet ni henrettelser. Noen dager senere ble tre mennesker steinet. I fjor ble i gjennomsnitt tre personer i Iran henrettet hver dag i julen.

- Det som kanskje er en evig og gjentakende påminnelse, er at de som bryter menneskerettigheter, tar sjelden juleferie, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Underbemannet i julen
Menneskerettsorganisasjoner er bekymret for at iranske myndigheter også denne julen skal utføre henrettelser av politiske fanger og mindreårige forbrytere, samt gjennomføre andre straffesanksjoner som vanligvis skaper stor internasjonal oppmerksomhet.

- Det vi antar er grunnen til det, er rett og slett fordi de samfunnene som feirer jul, er underbemannet og derfor mindre våkne, så protestene strømmer ikke inn på samme vis, sier Egenæs.

- Det er grunn til å være våkne, både for oss i det sivile samfunnet, men også norske myndigheter, sier han.

- Dette er ingen tilfeldighet
Iran Human Rights sier at iranske myndigheter bruker slike anledninger som julehøytiden til å gjennomføre kontroversielle henrettelser.

- Noen har tidligere sagt at det kan være en tilfeldighet, men nå har det skjedd så mange ganger over flere år, så jeg tror at de velger disse tidspunktene bevisst, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Vesten har gjentatte ganger kritisert Iran for manglende rettssikkerhet i saker som ender med dødsdom og henrettelser.

De siste årene har presset fra verdenssamfunnet mot Iran økt betraktelig. Likevel ser 2011 ut til å bli det året med flest henrettelser på mange år. Det har også vært en stor oppgang i antall offentlige henrettelser.

Men iranske myndigheter er trolig klar over at presset blir mindre i julehøytiden.

- Så da kan man konsentrere seg om politiske henrettelser og henrettelser av moralske forbrytere som vanligvis skaper mer oppmerksomhet og protester, sier Egenæs.

- Vi lever i en bisarr verden
Både Amnesty og Iran Human Rights mener man skal ta seg juleferie med god samvittighet, men samtidig benytte anledningen til å sette seg inn i situasjonen til mennesker som lever i undertrykkende regimer.

- Man kan bruke julen til å orientere seg litt. Det er lett gjort og trenger ikke å ødelegge juleferien, sier Egenæs.

- Jeg har tenkt at vi lever i en bisarr verden hvor det man tenker på og bekymrer seg for i julen er til de grader så forskjellig, sier Amiry-Moghaddam.

- På lille julaften så tenker jeg: hvem har jeg ikke kjøpt julegave til? Mens de som har barn eller familie som har en dødsdom hengende over seg i iranske fengsler, vet ikke om deres kjære kommer til å overleve julen, sier han.

Kommentarer til denne saken