Gå til sidens hovedinnhold

Vi lever smittefarlig

Hver fjerde kommune har ingen plan for hva de skal gjøre dersom en smittsom sykdom kommer til kommunen. -Dette kan vi ikke leve med sier helsedirektør Lars E. Hanssen.

Norske kommuner er lovpålagt å ha en smittevernplan som forteller helsepersonell og andre offentlig ansatte hva de skal gjøre dersom en smittsom sykdom kommer til kommunen, eller det blir oppdaget en person med en ukjent smitte.

-I ti år har kommunene vært lovpålagt å ha en smittevernplan, og det er dessverre bare tre av fire som har laget det. En av fire kommuner har altså ikke smittevernplan. Det er ikke til å leve med, sier helsedirektør Lars E. Hanssen til TV 2.

Nedslående resultat

Sars-epidemien i vinter skapte bekymring også i Helsetilsynet. Da ble kartleggingen av beredskapen i norske kommuner satt i gang med hjelp fra TNS Gallup.

Resultatet viser at hver fjerde norske kommune mangler en smittevernplan. Verst er det i Nord-Norge og på Vestlandet, viser tall TV 2 Nyhetene har fått tilgang til.

-Kommunene skal vite hva de skal gjøre når de kommer i en ekstraordinær situasjon. Vi vet at det de neste årene kan komme en omfattende influensaepidemi som spanskesyken. Da blir mange syke, kanskje bussjåfører, søppelkjørere, kanskje ordføreren og til og med kommunelegen. Hva gjør man da? spør helsedirektøren.

-Trenger struktur

Ola Jøsendal er kommunelege i Radøy i Hordaland og har sin smittevernplan i orden, noe mange av hans kolleger ikke har. Jøsendal, som også er tillitsvalgt for de offentlige legene i Norge, mener slike planer er svært viktige.

-Den betyr at alle som har ansvar vet hva de skal gjøre, og hvilke tiltak man skal sette i verk. Det skal være en plan for at alle ikke løper rundt og tror de gjør noe viktig, uten at det er struktur på det, sier Jøsendal til TV 2.

Nedprioritert

Likevel vet han at smittevernplaner ofte blir nedprioritert i mindre kommuner.

-Kommunene har en anstrengt økonomi og har mange lovpålagte oppgaver de ikke kan oppfylle. En smittevernplan er usynlig og lett å barbere vekk. Legene har andre ting de kan holde på med, og kommunene har andre ting de kan bruke pengene på. Da står man tomhendt tilbake når smittesykdommen kommer, sier Jøsendal.

Store konsekvenser

Han sier konsekvensene av en manglende smittevernplan kan bli store.

-Hvis man hadde fått sars-virus på et sted man ikke var forberedt kunne man selvfølgelig risikert at mange ble smittet unødvendig, mener han.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?