Gå til sidens hovedinnhold

Vi lurer Nigeria-svindlere

iBergen.no akter å bløffe personene bak et lukrativt tilbud vi fikk på e-post. Følg jakten.

(iBergen.no) Det er temmelig ofte man får disse usannsynlig gode tilbudene tikkende inn i innboksen. Hver gang føler man en irriterende fornærmelse over at noen tror en er så dum at en biter på.

Men det er mange som tar brevene fra såkalte Nigeria-svindlere som god fisk. Og sjelden er ofrene spesielt dumme mennesker. Tvert imot er det ofte oppegående folk som i etterkant ikke begriper hvorfor de lot seg lure. Da er det gjerne for sent og store beløp har forsvunnet.

Wow! 800.000 pund
Så da det dukket opp nok et tilbud som var for godt til å være sant i iBergen.nos e-postboks, var det kanskje ikke så merkelig at vi ble litt skeptisk.

«Messenger Yahoo! Lotteri Resultater. Du har vunnet 800.000 pund! Yahoo! Mail gratulerer deg. Yahoo! Mail meddeler at du er en av ti heldige vinner i Yahoo lotteriet. Alle de ti vinner-adressene ble tilfeldig trukket ut av en internasjonal base med 50 millioner e-postadresser i hele verden, som del av et årlig PR-program.» forteller lotto-koordinator Dr. William Gerri i e-posten vi har oversatt fra engelsk.

Loddløst lotteri
At vi aldri har kjøpt noen billett i dette lotteriet er jo underlig, så vi sjekker like godt med Yahoo!s hjemmeside om det i det hele tatt eksisterer et lotteri i regi av dem. Ikke overraskende gjør det ikke det. Flere lesere har skrevet inn til den amerikanske nettsiden og fortalt om e-posten de har mottatt for å be om råd. Alle blir fortalt at dette dreier seg om svindel.

I e-posten forklares lotteriet med at flere firmaer er gått sammen for å spre sine økonomiske goder og ivareta deres sosial ansvar for borgere verden over. i iBergen.nos tilfelle faller vi under lotteriets britiske kontor. For å få utbetalt kjempepremien må vi sende inn tre oppgitte billettnumre til dette kontoret.

I tillegg blir vi bedt om fylle ut et skjema der vi må oppgi personopplysninger som navn, adresse, yrke, sivilstand og telefonnummer, før lotto-koordinatoren understreker viktigheten av å ikke gå ut offentlig med seieren. Årsaken skal være at lotteriet ønsker å forhindre falske pris-krav.

Falsk flagg
Vi bestemmer oss for å svare, men oppgi falske opplysninger. Håpet er at vi snart vil få svar med ytterligere instruksjoner om hvordan vi skal få utbetalt premien.

Mange har forsøkt seg på å knekke Nigeria-svindlere tidligere, noen med oppsiktsvekkende resultater. Danskene bak nettsiden sickhumor.dk ble så irriterende for svindleren «Jose Carlos» at han etter hvert sluttet å svare på deres tiltagende vanvittige e-poster.

En amerikansk kvinne klarte til og med å få en pengetørst svindler til å reise til Nederland for å møte henne. Økokrim advarer likevel privatpersoner mot å forsøke å lure Nigeria-svindlere. iBergen.no anbefaler derfor IKKE at du selv prøver på dette hjemme.

Vi får se hvordan det går med våre svindlere. Følg med i fortsettelsen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene