*Nettavisen* Nyheter.

Vi lures av tekstilbegrepene

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Trodde du at du visste hva fleece og bomull er? Forbruksekspert advarer mot begrepsforvirring.

29.01.10 14:14

(SIDE2): – Når kunnskapen om klær er så dårlig, er det vanskelig å nå frem med god informasjon om plaggene til forbrukerne, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp, ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Hun mener kunnskapen om materialer og deres egenskaper er mangelfull, både hos forbrukere generelt og eksperter i tekstil- og mediebransjen.

- En viktig ting er at man ikke vet hva ulike tekstiler er laget av. Det er forvirring i forhold til forventninger. Mange har en oppfatning av at kunstfiber er dumt, mens bomull er bra. Dette blir veldig skjematisk og lite fruktbart, sier Klepp til Side2.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Fleece kan være laget av så mangt
Det er ikke uvanlig at forskjellige personer har ulike oppfatninger av et produkt og dets egenskaper.

– Fleece for eksempel er en materialbetegnelse, og har med utseende å gjøre, men det kan være laget av hvilket som helst fiber. Det er faktisk slik at det meste av fleecen er laget av polyester, opplyser forskeren.

I Store Norske Leksikon står det nettop at fleece er en felles betegnelse for en rekke forskjellige stoffer, og den har en lodden stoffoverflate. Stoffet fremstilles enten ved å rue og deretter børste overflaten eller å nåle inn løse fibrer i et vevd eller strikket stoff og deretter binde dem fast ved hjelp av varme eller kjemiske midler.

Flanellsbegrepet
Et annet materiale som det er forvirring rundt - er flanell.

– Flanell er et ord mange kjenner igjen, men få vet hva uttrykket betegner. På en herredress er det ofte et tynt ullstoff, mens på nattøy er det tykk bomull. Begrepet flanell sier altså ikke noe om hva det er laget av, forklarer forbruksforskeren.

I Store Norske Leksikon står det at flanell er myk vevnad av ull eller ullblandinger av kamgarn eller kardegarn med toskafts- eller kyperbinding. Bomullsflanell har lo, oftest et løstvunnet veftgarn som rives opp og danner et lodekke.

Markedsføringsforvirring
I markedsføringen av produkter bruker man ofte uttrykk som er hentet fra tekstilhistorien, og også her er det mange misforståelser.

– I markedsføring brukes det ofte uttrykk som er hentet fra tekstilindustrien. Vi hører ofte at sengetøy som er laget av damask og sateng er av høy kvalitet. Men, damask eller sateng sier ikke noe om hva produktet er laget av. Det er en vevteknikk som gir glans og godt fall, opplyser Klepp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Glorifiserer bomull
Om forskeren skal trekke fram et materiale som har fått et ubegrunnet godt rykte, nevner hun overraskende nok bomull.

– Bomull er dårlig i forhold til norsk klima. Det varmer ikke, og blir kaldt når det blir vått. Vått blir det når du svetter og svett blir du når du beveger deg, forklarer Klepp.

Og så var det miljømessige.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Miljømessig er bomull ekstremt forurensende. Dette er et stort problem internasjonalt og noe må gjøres. Bomull krever også mye vann, varme eller kjemikalie for å bli rent , og det vaskes også hyppig. Det er også et billig produkt, og derfor har vi et høyt forbruk av bomullstøy. Det er mange billige produkter med kort levetid i bomull , understreker Klepp.

I motsetning til bomull, er ull et materiale som egner seg adskillig bedre i det norske klimaet. Også miljømessig kommer ullen bedre ut.

- Ull tar til seg mye fuktighet og isolerer godt også når det er fuktig. Vi holder oss dermed varme når det er kalt, og tørre når det er varmt i ullklær. Ull er lett å holde ren. Lukt forsvinner ved lufting og skitt forsviner ved skånsom vask. SIFO starter nå opp et nytt prosjektet om ull hvor vi skal studere ullens miljøegenskaper og se på fremtiden for bruken av Norsk ull, opplyser Klepp.

Syntetiske materialer
Mens bomull har fått et ubegrunnet godt rykte, er det materialer som kanskje har fått et ubegrunnet dårlig rykte. Det er mange som rynker på nesen når de hører om syntetiske materialer, men det kanskje uten grunn.

– Nordmenn har blitt glad i mange syntetiske materialer som for eksempel allværsjakken, fleece i polyester og superundertøy. Her finnes det mange gode produkter i dag , informerer Klepp.

Er det noen syntetiske materialer man bør unngå?

– Akryl er ikke det beste materialet.

Lær mer om de ulike tekstilmaterialene under

Material

Beskrivelse

Type

Ull

Betegnelse brukt om fibrer fra sauer og også om hår fra andre dyr som brukes til tekstilproduksjon, f.eks. angora- og kasjmirgeit, kamel, vikunja og alpakka. Ca. halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen eller krysninger av den.

Naturfiber

Bomull

Bomullsfiberen er hår på bomullsplantens frø, tilhører gruppen cellulosefibere, og er uten sammenligning den mest anvendte tekstilfiberen.

Naturfiber

Akryl

Syntetiske fibrer fremstilt ved polymerisasjon av akrylnitril. Ved fremstillingen tilsettes det opp til 15 prosent andre kjemikalier for å forbedre fibrenes egenskaper, spesielt fargeopptaksevnen.

Kunstfiber

Polyester

Polymer hvor monomerenhetene er knyttet sammen ved esterbindinger. Det finnes en rekke polyestertyper med stor praktisk betydning.

Kunstfiber

Silke

Det skilles mellom dyrket silke, også kalt morbærsilke, og villsilke (begge omfattes av begrepet natursilke). Silkefibrene regnes blant de mest eksklusive tekstilfibrene, både på grunn av den vakre glansen og den store styrken, men også fordi det er komplisert å fremstille silke.

Naturfiber

Rayon

Betegnelse for kunstfibrer fremstilt av cellulose, særlig viktig er viskosefibrer.

Kunstfiber

Viskose

Viskose er en tekstilfiber av cellulose. Den grupperes blant regenererte kunstfibrer. Viskosefiberen har mange egenskaper til felles med bomull, som også er en ren cellulosefiber, men på to viktige områder atskiller viskosefibrer seg fra bomull. Viskosefiberen tar opp relativt store mengder fuktighet fra omgivelsene. Det kreves derfor større mengder energi for å tørke viskose enn bomull. Viskosefiberen er svakere når den er våt enn når den er tørr. For bomull er forholdet omvendt. – Stoff fremstilt av viskosefibrer krymper i vask og krøller både i bruk og vask.

Kunstfiber

Nylon

I en del land brukes nylon som generisk betegnelse for alle typer polyamider med uforgrenet molekylstruktur og polyamidfibrer av disse.

Kunstfiber

Elastan

Er et meget elastisk syntetisk tekstilfiber som ofte omtales under merkenavnene Lycra eller Spandex.

Kunstfiber

(Kilde: Store Norske Leksikon)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.