RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi må gi opp det vi vil ha

– Vi må gi fra oss det vi ønsker oss mest, sier George Monbiot. I «Demokratiets tidsalder» skriver han hvorfor han mener nasjonsgrenser i fremtiden vil ha lite betydning.

George Monbiot er britisk journalist for blant annet The Guarduan og foredragsholder. Hans siste bok «Demokratiets tidsalder» har vakt oppsikt og forargelse i 15-20 land der den har blitt utgitt, ikke minst fordi Monbiot forsøker å se vår verdensorden med nytt blikk.

Den tredje store tidsalder
Monbiot mener verden har gjennomgått tre store tidsaldre. I slaveriets dager hadde vi Tvangens tidsalder, så kom Motstandens tidsalder og først nå mener han at vi står overfor de gryende utfordringene i Demokratiets tidsalder.

Ikke det demokratiet vi kjenner fra vårt eget land, men utfordringene med å skape et demokrati på verdensbasis etter som grenser viskes ut og det presserende kravet om å løse konflikter globalt blir stadig mer fremtredende.

George Monbiot skisserer en oppløsning av FN slik det er idag, en innføring av en ny organisasjon - et verdensparlament der medlemmene til dels ikke svarer til de landene de kommer fra.

Lokale, men globale
Han smiler når TV 2 Nettavisen påpeker at ideene hans om internasjonalisering kanskje ikke går helt hjem i et land som stiller seg utenfor EU.

- Dere har en veldig sterk global bevissthet, samtidig er dere veldig lokalt forandret. Dt er fascinerende, sier Monbiot.

Reaksjonene på Monbiots globale verdensteorier er imidlertid like spredt her til lands som i andre land.

- De ligger på et bredt spekter fra de som entusiastisk vil i gang med å bygge opp verdensdemokratiet med en gang til de som mener jeg er kontrarevolusjonær – og alle avskygninger midt imellom, le han.

Sprer seg som religion
Men Monbiot mener at globaliseringen er en metafysisk hendelse som sprer seg lik Islam og kristendommen gjorde det og den gang endret verden. Men han innrømmer at det er problemer. USA for eksempel.

- USA er redde for globaliseringen. Det er helt irrasjonelt. Det er antakeligvis ikke ett land som er tryggere i dag enn USA. Men dette messias-komplekset – at de både er verdens frelsere og verdens ofre er farlig. Det legitimerer til enhver tid handlingene de gjør. Samtidig var det akkurat slik i det britiske imperiet før det mistet sin makt, påpeker han.

Monbiot påstår på ingen måte at han presenterer løsninger. Men han vil gjerne skape en del premisser folk kan diskutere ut fra. Og det diskuteres friskt rundt hans ideer.

Flodbølge-fellesskap
Selv er Monbiot mer optimistisk på vegne av fremtiden enn på lenge. Noe av årsaken er det enorme fellesskapet og medfølelsen folk viste etter flodbølgekatastrofen i Asia.

Monbiot sier det finnes undersøkelser som viser at til bedre vi har det, jo mindre gir vi til de fattige, til tiggerne på gaten. Fattigere lands innbyggere gir mer til sine innbyggere og fattigere land tar imot flere flyktninger enn rike land per år.

- Derfor var engasjmentet etter flodbølgen så fascinerende og hjertevarmende – og for meg personlig oppløftende, sier George Monbiot.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere