- Det vi gjorde, det var å levere et arbeid vi mente var bra, og som vi mener er bra, sier Torgeir Husby til VG. Husby lagde den første psykiatriske rapporten om Anders Behring Breivik sammen med Synne Sørheim. En rapport som ble slaktet av Oslo tingrett fredag.

Dommer Wenche Elisabeth Arntzen sa blant annet at Synne Sørheim og Torgeir Husby feilet fordi de ikke har tolket Anders Behring Breivik i lys av den ekstreme subkultur han selv sier han er en del av. Punkt for punkt gjennomgikk Arntzen de symptomene som Sørheim og Husby hadde tolket som symptomer på paranoid schizofren, og sa at retten tolket dem annerledes.

Mange ble lettet
Dommen ble fredag mottatt med stor lettelse av ofre og etterlatte som hele tiden har gitt uttrykk for at de ønsker Breivik straffet og ikke behandlet for en sinnslidelse. Også resten av befolkningen støtter dommen. I en meningsmåling som Respons Analyse gjennomførte for Bergens Tidende og de andre regionavisene fredag ettermiddag, sa 85 prosent av de spurte at de har svært stor eller ganske stor tiltro til at dommerne konkluderte riktig. Bare 4 prosent svarte at de har liten tiltro til dommen.

Også riksadvokaten beklaget at påtalemyndigheten hadde lent seg på rapporten til Husby og Sørheim, og kjørt hardt på at Breivik skulle overføres til psykisk helsevern. Svært sjelden blir tingrettsdommen i en så stor sak stående, uten at noen parter ønsker å anke den.

Gir ikke kommentarer
I et intervjuet med VG sier Husby at han ikke angrer på at han tok på seg arbeidet.

- Det er faktisk sånn at jeg har angret underveis. Det er riktig å si. Jeg har angret underveis, men bare tidvis og av og til. Jeg angrer på ingen måte på at jeg sa ja til å gjøre dette.

- Det var ingenting som kunne forberedt oss på den stormen som raste inn, sier han. Husbys kollega, Synne Sørheim spilte fredag inn en melding på sin mobilsvarer der hun sa at hun ikke gir intervjuer.