Gå til sidens hovedinnhold

- Vi mottar meldinger om mange skadde og mange døde

Norske Alexander Buchmann befinner seg i det konfliktherjede landet.

Militante islamister tok kontrollen av den nordlige delen av Mali for ni måneder siden. Den siste tiden har islamistene tatt flere strategiske byer i nord, og drevet regjeringsstyrkene bort. FNs sikkerhetsråd har kalt inn til et hastemøte mandag for å drøfte den spente situasjonen i Mali.

Frankrike involverte seg direkte i konflikten sist fredag, og har bistått regjeringsstyrkene med flyangrep i kampene mot islamistene som sympatiserer med al-Qaida.

- Sivile må skånes
Norske Alexander Buchmann er til stede i Mali på oppdrag for Leger Uten Grenser. Han forteller om en sivilbefolkning som lider under opptrappingen av konflikten.

- Vi i Leger Uten Grenser ber innstendig om at de stridene parter respekterer sikkerheten til sivilbefolkningen, og at sykehus og helsestrukturer forblir operative og intakt, slik at det er mulig for sivilbefolkningen å søke legehjelp om de har behov for det, sier nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser i Mali, Alexander Buchmann, til Nettavisen på telefon fra hovedstaden Bamako.

Buchmann har vært i Mali i tre måneder, og reiser tilbake til Norge denne uken.

- Jeg befinner meg i Bamako og koordinerer teamene i nord, og sådan hører jeg ikke luftangrepene. Men den generelle stemningen i Bamako er ekstremt trykkende. Først og fremst merker vi det på den enorme mengden av rykter om hva som foregår i nord. Det er veldig lite konkret informasjon å få, og da har folk en tendens til å innbille seg det verste, sier Buchmann.

- Tør ikke å dra på sykehus
Han forteller at de nordlige byene Konna, Lere og Douentza har blitt rammet av luftangrep i flere dager.

- Vi mottar meldinger om mange skadde og mange døde. Problemet er at folk er redde for å ta seg fram til sykehus. De tør ikke på grunn av luftangrepene. De syke og sårede drar ikke til sykehus i frykt for nye angrep. Så vi i Leger Uten Grenser er bekymret for dem som bor i områdene der kamphandlingene pågår, ettersom de ikke kommer seg til sykehus hvor det tilbys umiddelbar medisinsk hjelp, sier Buchmann.

- En helt naturlig reaksjon
Minst elleve maliske soldater og en fransk helikopterpilot har blitt drept i væpnede sammenstøt siden fredag. Mer enn hundre militante islamister skal også ha blitt drept.

- Er du redd, Buchmann?

- Det er klart at vi er engstelige og bekymret vi også. Det er en helt naturlig reaksjon å få når man er et sted det er krig. Men vi i Leger Uten Grenser er her for våre pasienter. Vi ser at vi gjør nytte og at det er bruk for oss, så den risikoen vi tar må vi balansere mot det vi oppnår i forhold til å hindre nød, smerte og lidelse hos sivilbefolkningen. Dette balanserer vi hver eneste dag og hver eneste time, sier han.

Buchmann sier at medisinsk assistanse er så å si fraværende i stridssonene.

- Det er prekært behov for hjelp hos sivilbefolkningen. Leger Uten Grenser er bortimot de eneste som kan tilby legehjelp, sier han.

Sharialovgivning
Siden de tok kontroll i området for ni måneder siden, har islamistene innført streng sharialovgivning som blant annet innebærer at de ødelegger mausoleer de betrakter som ugudelige, hogger hendene av tyver og tvinger kvinner til å dekke seg til, melder NTB. Vestlige land frykter at området kan bli et nytt kjerneområde for al-Qaida og arnested for global islamistisk terror.

Kommentarer til denne saken