Gå til sidens hovedinnhold

- Vi nærmest reiv av hverandre klærne

Vet du hva barna dine skriver om på nett?

«Vi nærmest reiv av hverandre klærne, og holdt på så en skulle tro det raslet i hele skogen. Vi var begge helt opptatt av å nyte hverandre», skriver 15 år gamle Kristina til et blogginnlegg.

Og hun er ikke alene, for stadig flere mindreårige har egne blogger hvor de deler livet sitt med alle som ønsker å lese om det. Noen avslører sin seksuelle legning, andre når de mistet jomfrudommen - ofte til allmenn forlystelse og uten et snev av anonymitet.

Nettavisen har spurt 20 tilfeldige foreldre med barn mellom tolv og 17 år om blogging og nettvett. Alle foreldrene sier at barna har fri tilgang til nettet via egen eller felles data.

- Blogg, sier du?
Blant de spurte var det 13 foreldre som hadde hørt om konseptet blogging, men ingen kunne forklare hva det i praksis betyr. Ytterligere fire hadde ingen kjennskap til fenomenet.

- Har ikke peiling, men jeg ser ordet «blogg» stadig vekk, sier 43 år gamle Arnfinn fra Kongsberg.

Men selv om flere har hørt om blogging, er det oppsiktsvekkende få foreldre som har satt seg ned med barna for å snakke om nettets farer og problemer.

Av foreldrene Nettavisen har snakket med, er det bare tre foreldre som har gjort dette, mens resten sier de har nevnt noe i forbifarten eller ikke pratet med barna i det hele tatt.

- Vanskelig å lære dem noe jeg ikke kan, forteller 53 år gamle May-Britt fra Oslo.

- Ikke overvåk barna
Kaja Hegg fra Redd Barna er ikke overrasket over utfallet av Nettavisens uoffisielle spørreundersøkelse. Det sammenfaller med Medietilsynets tall fra mer omfattende undersøkelser. Hun er tydelig på hvor problemet ligger.

- Foreldre mangler kunnskap. De vet ikke hvordan barnas sosiale nettverk fungerer.

Hun mener dagens foreldre har et nytt oppdragelsesansvar i forhold til internett.

- Foreldre må bli flinkere til å skape dialog. Det er viktig å kommunisere fremfor å overvåke barna. Dette kommer det lite godt ut av, sier hun.

Et godt tips fra Hegg er å lage regler sammen med skolen og andre foreldre slik at det oppleves likt for alle.

Lørdag er det for øvrig satt opp et teaterstykke i Oslo som tar for seg internetts problemstillinger for unge. Se www.trikkehallen.no for mer informasjon.

Kommentarer til denne saken