Gå til sidens hovedinnhold

- Vi opplever at folk stikker fra regningen, men dette er spesielt

De siste ukene har bensinstasjoneier Amarjit Bhamra vært plaget med at flere biler kjører rundt med samme skilt.

Tirsdag 19. november i 2030-tiden: En mørk Ford kjører inn på Shell-stasjonen i Nattlandseveien og stopper ved en av pumpene. En mann i svart jakke og hette over hodet stiger ut av bilen.

Mannen står med ryggen til stasjonens overvåkningskamera mens han fyller bensin for 980 kroner. Etterpå setter han seg rett inn i bilen og kjører avgårde, skriver Bergensavisen.

- Han bruker ganske lang tid på å fylle, og han snur seg aldri mot kamera. Hver gang velger han den pumpen som er lengst borte fra selve bensinstasjonen, sier bensinstasjoneier Bhamra til ba.no.

«Uregistrert»
Da han ble oppmerksom på hendelsen, prøvde han først å komme i kontakt med eieren av bilen. Skiltet er imidlertid ikke registrert på noen eier.

Litt over en måned senere, skjer det samme igjen.

Fredag 27. desember: Denne gangen er det en sølvgrå Mercedes som parkerer ved pumpen. Registreringsnummeret er det samme som forrige gang, og selve skiltet henger skjevt. En mann i hvit og svart jakke går ut av bilen, fyller for 998 kroner, og kjører avgårde igjen.

Onsdag 1. januar: En mann i hvit og svart jakke parkerer en BMW ved den pumpen som er lengst borte fra bensinstasjonen. Både bokstavene og tallene på skiltet er de samme som de to andre gangene. Sjåføren fyller for 650 kroner før han kjører fra stasjonen.

Her er video av hendelsene (saken fortsetter under).

HTML EMBED

Frykter storsvindel
Bhamra og de andre ansatte tror er den samme mannen som er sjåfør alle tre gangene. De frykter også at deres bensinstasjon ikke er den eneste han lurer med det uregistrerte skiltet.

- Det er ikke tvil om at dette er veldig utspekulert. Muligheten er ganske stor for at han bruker den samme fremgangsmåten andre steder også, tror Bhamra.

De har derfor varslet både Reitan og Shell om det de har opplevd. Torsdag var også politiet ved stasjonen for å undersøke saken.

Bransjen opprørt
- Dette er et veldig stort problem som har eksistert i mange år nå, og som vi synes påtalemyndigheten tar for lett på, sier Jan Carho i NHO Kiosk Bensin Service.

- Det finnes to typer «avstikkere», de som gjør det ufrivillig og de som gjør det frivillig. Den første gruppen står for rundt 80 prosent av sakene. Dette er folk som glemmer å betale, eller tror at de har betalt, forklarer han.

Cahro anslår at bensinstasjoner landet over taper mellom fem og seks millioner kroner i året på den andre gruppen.

- Dette er de som kjører rundt med falske skilter, eller som passer på å parkere slik at skiltene ikke synes på overvåkningsvideoen. Dette er ofte gjengangere, og vi har eksempler på de som har stukket samme stasjon mellom 30 og 40 ganger før de blir tatt, sier han.

- Et sikkerhetsproblem
Ifølge Cahro i NHO er omfanget nå blitt så stort at de ikke lenger anser det for å bare være et økonomisk problem.

- Det er gått så langt at det nå er et helse-, miljø- og sikkerhetsutfordring. Vi vet om tilfeller hvor betjeningen har løpt ut for å stoppe de som stikker av, og i noen tilfeller har de blitt påkjørt, sier han.

- Tar mye tid
Til sammen mener Bhamra på Nattland at den mystiske mannen med de tre forskjellige bilene har kostet dem 2628 kroner.

Bhamras svigerinne, Sushma Punwani, forteller at de i tillegg bruker mye tid på en slik sak. Først forsøker de å få tak i eieren. Dersom det ikke lykkes, anmelder de forholdet.

- Det er mye penger, og mye ekstraarbeid for oss. Jeg blir forbannet når folk stjeler på denne måten. Når vi har anmeldt saker med falske skilter tidligere, har politiet henlagt saken. Denne gangen håper vi at vedkommende får straff, sier hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

De aller fleste som kjører fra regningen på en bensinstasjon, gjør det ikke med vilje, ifølge Bhamra.

- Det er kanskje én eller to kunder i måneden som glemmer å betale, eller tror de har betalt, men de ordner opp så snart vi gjør dem oppmerksomme på det, sier han.

Forhåndsbetaling
Det har ikke lykkes BA å få kontakt med tyveri- og brannavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon for å få kommentarer til denne saken.

Politistasjonssjef i Bergen sør, Morten Ørn, har tidligere sagt til Bergens Tidende at bransjen selv gjør for lite for å forebygge, og at de burde innføre forhåndsbetaling ved pumpene.

Antakelig stjålet skilt
- Vi har ikke noe på at SV10345 er stjålet i våre systemer, men det har nok mest sannsynlig vært stjålet en eller annen gang. Hos oss er det registrert som «Tillates ikke gjenbrukt». Det fungerer nemlig slik at dersom du får skiltene dine stjålet, så får du nye, men da med et helt nytt kjennetegn. Dette kjennetegnet er annullert, sier operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Ole Jakob Malmo, til BA.

Han bekrefter at politiet har fått flere henvendelser om tyveri av bensin i tilknytning til dette skiltet de siste dagene.

Les flere artikler fra Bergensavisen!

Kommentarer til denne saken