RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi prøvekjører gratis Photoshop

Sist oppdatert:
En gratisutgave av Photoshop er nå tilgjengelig – rett i nettleseren. Vi har testet.

Etter at Google begynte å rulle ut en rekke kontorapplikasjoner gratis på nett, har det blitt utrolig hipt å utvikle nettbaserte programmer som du kan bruke rett i nettleseren din uten noen form for installasjon.

Gratis og enkelt
Fordelen er at det er enkelt, og du tilbys som regel en form for nettbasert lagring av dokumentene dine. Ulempene er primært en mangel på avanserte funksjoner. Mange er villig til å ofre de avanserte funksjonene for god tilgjengelighet – for når alt kommer til alt: Hvor mange av de avanserte funksjonene bruker folk flest i Word?

Ryktene har gått i lengre tid om at Adobe har hatt planer om å lansere en gratisversjon av Photoshop på nett, og i dag er lanseringen av den første offentlig tilgjengelige beta-versjonen av Photoshop et faktum. Navnet har blitt Photoshop Express.

Ikke fullverdig Photoshop
Og la oss gjøre dette klart med en eneste gang: Dette er ikke et program som er i nærheten av å utkonkurrere vanlige Photoshop CS3 eller Elements. Det er i det hele tatt få ting som minner om Photoshop i dette programmet i det hele tatt, med unntak av enkelte begreper.

Det Photoshop Express derimot er er et enkelt og hendig program for å forbedre kvaliteten på bilder du har tatt. Du har i utgangspunktet kun 17 forskjellige funksjoner å velge mellom, samt å rotere bildene dine.

Disse funksjonene er primært enkle funksjoner du finner i bildeorganiseringsprogrammet Adobe Lightroom, eller Google Picasa for den saks skyld. Vi snakker om funksjoner som beskjæring av bilder, fargebehandling, lysjustering, fjerning av røde øyne, konvertering til svart/hvitt, hvitbalanse og mulighet for justering av skarphet.

Få manipuleringsmuligheter
Det nærmeste bildemanipuleringsegenskaper vi kommer i programmet, som Photoshop er så kjent for, er fjerning av røde øyne og det såkalte «Touchup»-verktøyet. Sistnevnte er et verktøy som egner seg til å fjerne kviser og andre uønskede flekker i et bilde, og minner om «Spot healing brush tool» i vanlig Photoshop.

Du har også muligheten til å benytte Distort-funksjonen, som i praksis betyr at du kan strekke og dra i deler av bildet innenfor visse rammer. Dette kan for eksempel brukes til å gi folk veldig stort hode.

Det kan for øvrig være greit å nevne at Photoshop Express ikke har støtte for lag, markeringer/masker eller noen form for tegneverktøy. Dette begrenser mulighetene du har betydelig, men gjør også programmet meget brukervennlig for deg som bare skal gjøre noen raske endringer på bildet ditt.

Veldig enkelt - veldig genialt
I praksis fungerer programmet slik: Du laster opp bildet ditt, trykker på de forskjellige funksjonsknappene og velger det resultatet du synes ser best ut – og lagrer.

Det aller meste går på automatikk, men du har stor frihet innenfor automatikken. Velger du for eksempel hvitbalanse-justering så får du opp åtte predefinerte innstillinger som miniatyrbilder, og holder du musepekeren over en av disse endrer bildet ditt seg automatisk slik at du kan se effekten.

Slik er gjennomgangsfunksjonen i programmet på de aller fleste funksjonene.

Se video av programmet her under (ingen lyd)

Konklusjon
Photoshop Express er et interessant første skritt fra Adobe når det gjelder å gjøre bildebehandling tilgjengelig for de store massene. Programmet er meget raskt og responsivt, og funksjonene som er implementert i programmet fungerer meget godt.

Og enda viktigere: De funksjonene som er implementert er de viktigste du trenger for å kunne forbedre bildekvaliteten på bilder du tar. Her er det rett og slett store muligheter for at du kan forbedre bildene dine betydelig uten å sette deg inn i et avansert bildebehandlingsprogram.

Så får vi heller ta en diskusjon en annen gang på at dette programmet omtrent har like mange likheter med den ekte Photoshop-pakken som «Notisblokk» har med Word.

Du kan selv teste programmet gratis, og uten å registerere deg, her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere