Gå til sidens hovedinnhold

- Vi så ut som et gammelt lesbepar

Kristin Halvorsen mimret da hun gikk av som partileder.

LILLESTRØM (Nettavisen): Lørdag klokken 12 startet SVs landsmøtet på Thon hotell Arena på Lillestrøm. Det er knyttet stor spenning til det ekstraordinære landsmøtet der partiets leder gjennom 15 år, Kristin Halvorsen, skal gå av.

- Det er veldig godt å se dere, for nå trenger vi et landsmøte som tar ansvar, sa Halvorsen i sin tale.

Klokken 17.30 lørdag skal landsmøtet velge partiets nye leder. Da blir høyst sannsynlig Audun Lysbakken valgt til SV-leder. Spenningen er knyttet til om andre kandidater blir foreslått, og hvor mange som vil avgi blanke stemmer.

- Det er tull
Halvorsen ble møtt med stående applaus da hun entret talerstolen.

- Vi kan ikke late som om vi ikke er i en vanskelig situasjon. Det krever noe av oss alle sammen, sa hun, og fortsatte:

- De siste ukene har vært ekstreme, og det er vanskelig å manøvrere og treffe riktige valg på kort tid og under stort press. Ikke minst fordi det er vanskelig å forestille seg hvordan denne saken kommer til å se ut om noen uker og år.

Den avtroppende SV-lederen sa det for mange nå er vanskelig å se hva som er alvorlig og mindre alvorlig. SV-toppenes mange tilskudd, som nå skal bli undersøkt av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité (les egen sak) kommenterte hun slik:

- Økonomiregelverket er regjeringens kjøreregler for å sikre ryddighet overfor ulike interesser og overfor Stortinget. Habilitetsspørsmål er lovregulert. Alt må forvaltes med politisk skjønn, og det dreier seg om hvordan man utøver makt på en ryddig måte, sier hun.

Halvorsen sa også at det nå ser ut i avisene som om det er en forbrytelse av en statsråd å ikke følge råd fra embetsverket.

- Det er tull, sa hun.

Audun tok ansvar, og han har tatt ansvar overfor oss ved at han ikke trekker seg

Betent lederspørsmål
Halvorsen snakket naturlig nok også om det betente lederspørsmålet.

- Er det så mulig å bli valgt som partileder etter å ha avgått som statsråd? Det er et spørsmål som trenger noen avveininger. Vi hadde hatt en prosess som endte med at det var et klart flertall for Audun, og Heikki trakk seg. Da vil mange tenke, var det nødvendig å trekke seg? spurte Halvorsen.

Hun påpekte at det ikke er noen løsning nå å velge en midlertidig leder.

- Vi kan ikke be noen gjøre en midlertidig jobb. Det er ikke mulig å ha en sånn tillit, sa hun til stor applaus fra landsmøtet:

- Så har noen sagt, kan ikke Kristin fortsette? 15 nye år? sa Halvorsen og avviste deretter at det var noe alternativ.

- I det øyeblikket man varsler sin avgang, har man ikke samme autoritet som før. Man må ha det mandatet og framtiden foran seg. Det er ingen løsning for partiet å velge noe midlertidig nå.

- Audun tok ansvar
Halvorsen sa det ville vært enklest for Lysbakken å trekke seg som lederkandidat.

Det bildet finnes, og vi ser ut som et gammelt lesbepar

- Han har jo et liv utenfor politikken. Denne situasjonen oppsto bare to dager etter at sønnen deres ble født. De har ikke rukket å gitt ham et navn engang, og han har flere barn, sier hun, og gjentar som hun sa tidligere i uken, at Lysbakken har tatt ansvar:

- Audun tok ansvar, og han har tatt ansvar overfor oss ved at han ikke trekker seg. Det er en krevende avgjørelse, det er krevende for alle, sa hun.

I sin tale gikk Halvorsen gjennom de mange slagene hun har vært med på som SV-leder, blant annet innføringen av felles ekteskapslov.

- Det er eneste han jeg har grått i Stortinget, sa hun og fortalte at hun da kastet seg rundt Magnhild Meltveit Kleppa og kysset henne.

- Det bildet finnes, og vi ser ut som et gammelt lesbepar, sa Halvorsen til latter fra salen. Til slutt i talen takket hun for seg, og ble takket av med trampeklapp.

Nettavisen følger landsmøtet.

Følg landsmøtet direkte på SVs hjemmesider .

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto