Gå til sidens hovedinnhold

- Vi skal knuse dem

Myndighetene nekter å forhandle om en mulig overgivelse fra tigernes side.

Regjeringen på Sri Lanka nekter å gå med på en avtale med Tamiltigrene (LTTE) om betingelsene for en mulig overgivelse, melder BBC.

Ifølge forsvarssekretær Gotabaya Rajapaksa vil myndighetene kun godta en «uforbeholden overgivelse».

Det srilankiske militæret har lovet å knuse opprøreren, og Gotabaya har de siste dagene uttalt at det ikke er lenge til det målet er nådd.

- Betingelsesløst
De USA-ledede giverlandene, inkludert Norge, har bedt Tamiltigrene om å legge ned våpnene, for å unngå at flere menneskeliv går tapt. Nærmere 250.000 sivile skal være fanget inne på området sammen med opprørere, innesperret av regjeringssoldater.

Det internasjonale samfunnet har også oppfordret til at samtaler mellom partene skal innledes.

- Det er ikke snakk om å forhandle om en overgivelse. Opprørerne må overgi seg betingelsesløst, og de må legge ned våpnene først, sier Gotabaya til BBC.

- Ikke amnesti
Han avviser at tigernes øverste ledere vil få amnesti, men at opprørere med lavere rang vil tilbys amnesti, og «få oppfølging for å kunne vende tilbake til det normale samfunnet».

Rajapaksa avviser også den internasjonale oppfordringen om en våpenhvile, og sier opprørerne tidligere kun har brukt våpenhvilen til å regruppere og angripe sikkerhetsstyrker.

- Da regjeringen erklærte en 48 timer lang våpenhvile sist uke, brukte opprørerne tiden til iverksette selvmordsangrep mot frontlinjene, ved hjelp av tre lastebiler fulle av eksplosiver.

Kritisert forslag
Tamiltigrene selv har ikke kommet med noe svar på oppfordringene. Tamilvennlige nettsider har derimot kritisert forslaget om å legge ned våpnene, og mener det viser at utenomverdenen har valgt regjeringens side i den 30 år lange konflikten.

Også tamiler i Norge har uttrykt misnøye med norske myndigheters støtte til en overgivelse.

Onsdag gikk flere tusen tamiler og andre i protesttog i flere byer rundt om i Europa.

- Verdighet og uavhengighet
Tigrene har sagt de kun vil legge ned våpnene dersom de får «garantier om å leve i frihet, verdighet og uavhengighet».

Samtidig foregår harde kamper i Mullaitivu-distriktet, og onsdag meldte FN at minst 52 sivile var drept i forskjellige angrep. Sykehuset i Puthukkudiyiruppu, det eneste som har tilbudt helsehjelp og hjelp til krigsskadde, ble onsdag evakuert etter flere dagers bombing.

700 sivile har klart å komme seg ut av krigsområdet i nordøst, som er 300 kvadratkilometer stort, opplyser FN torsdag.

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken