Gå til sidens hovedinnhold

- Vi skal ta Utøya tilbake

Pengene strømmer inn til AUFs Utøya-fond.

22. juli-fondet til gjenreising av Utøya har fått inn over 15 millioner kroner så langt.

- Vil rive kafebygget
- Vi vil ikke legge fram konkrete planer enda, men det er klart at det blir reist minnesmerker for ofrene. Det er også klart at kafebygget vil bli revet. Vi kan ikke forvente at folk vil dra tilbake dit og har møter der på bakgrunn av det som skjedde i dette bygget. Vi vil ta Utøya tilbake og vi vil gjøre opplevelsen positiv. Når det gjelder andre tiltak, vil vi bruke lang tid på å planlegge dit, sa leder for Utøya AS, Martin Henriksen, på en pressekonferanse mandag.

Utøya frigis fra politiet klokka 01 i natt.

Takker for støtte og omtanke
- Vi har opplevd utrolig mye støtte og omtanke fra det norske folk. Det ønsker jeg å takke for. Vi vil også takke alle som har bidratt økonomisk til å gjenreise øya og gjøre den til et enda flottere sted, sa AUF-leder Eskil Pedersen på pressekonferansen.

- Vi har sagt at vi skal ta Utøya tilbake. Vi ønsker at den skal bli fylt med ungdommer og glede igjen. AUF skal fortsette å ha sommerleir der, men også andre skal få lov til å bruke den, sa Eskil Pedersen videre og la til:

- Utøya skal stå som et symbol på den sommeren da kjærligheten vant over hatet.

Ba pressen vise varsomhet
AUF-lederen anmodet pressen om å vise varsomhet og respekt overfor de pårørende og etterlatte og ikke dra til Utøya foreløpig. Man er ennå ikke ferdig med å legge til rette for besøk der for de som ble rammet av terrorhandlingene.

Tar fatt på valgkampen
Eskil Pedersen sa videre at AUF nå vil forsøke å rette blikket framover og i første omgang konsentrere seg om valgkampen.

- Vi har lagt bak oss en måned av sjokk, sorg og fortvilelse, og vi som organisasjon er fortsatt dypt preget. Nå går vi inn i en tid der vi skal prøve å ta hverdagen tilbake. Vi starter valgkampen i dag. I dag begynner valgkampen for AUF for fullt. Men samtidig er den private sorgen der, og den vil være med oss lenge. Vårt viktigste budskap er at folk skal bruke stemmeretten. Jeg håper ungdom vil mobilsere og i mye større grad enn tidligere bruke stemmeretten sin, sa Pedersen.

Snakket om valgkampen
Aps partisekretær Raymond Johansen deltok også på pressekonferansen og innledet med å snakke om valget.

- Det har gått en måned siden terrorhandlingene, og Arbeiderpartiet og AUF er et parti og en organisasjon i dyp sorg. Det vil ta lang tid og følge oss lenge. Men vi går også inn i en ny fase. Det er valgkamp, selv om bakteppet nå er helt annerledes. I respekt for de som ble revet bort skal vi rette blikket framover, sa han på pressekonferansen.

- For oss er det viktig at det er et valg og at vi slår ring rundt demokratiet og at folk flest deltar i valget. For mange i Arbeiderpartiet startet valgkampen i dag, sa han.

Pengene strømmer inn
Når det gjelder Utøya og 22. juli-fondet, var hotellkongen Petter Stordalen tidlig ute og lovet allerede 25. juli en pengegave på fem millioner kroner til gjenoppbygging av Utøya.

Mandag vedtlok LOs sekretariat å bevilge 10 mill kroner til samme formål, og ifølge LO skal summen vokse. I vedtaket oppfordres alle ledd i organisasjonen til å bidra til en felles konto.

- Dette er en langsiktig bevilgning. Vi ønsker å gi et solid bidrag til at Utøya også i framtiden kan være en viktig møteplass for demokratibygging og fagligpolitisk aktivitet blant ungdom, uttaler LO-leder Roar Flåthen ifølge en pressemelding.

Samlingssted siden 1950
Utøya ble gitt i gave til AUF fra Oslo Faglige Samorganisasjon i 1950. Utøya er mest kjent for sin årlige politiske sommerleir som varer i fire dager og samler rundt 800 ungdommer. LO og forbundene har lange tradisjoner på Utøya.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren

Kommentarer til denne saken