Gå til sidens hovedinnhold

- Vi skal tvangsutsende fler

Statssekretær ble med Politiets utlendingsenhet (PU) på tvangsretur.

LILLESTRØM: Statssekretær Himanshu Gulati (Frp) var med da syv personer uten lovlig opphold i Norge ble returnert til Pakistan.

Nylig ble Gulati innvilget permisjon fra plassen i Skedsmo kommunestyre. Lokalpolitikken må vike for lillestrømlingen, som etter regjeringsskifte i høst, fikk stillingen som statssekretær ved Justis- og beredskapsdepartementet.

Les saken i rb.no

Fredag ble han med Politiets utlendingsenhet (PU) for å se nærmere på hvordan de frakter utviste personer ut av Norge.

Undergraver politikken

- Det sitter 5.400 asylsøkere med avslag på norske mottak. I tillegg er det ca. 7.000 vi ikke vet hvor er. På toppen kommer en del straffedømte, og på toppen av dette igjen finnes det illegale innvandrere vi ikke aner noe om. Alle disse skulle ha vært ute av landet, sier Gulati til rb.no.

- Får vi ikke disse ut, undergraver det asylinstituttet og hele utlendingspolitikken vår, understreker statssekretæren.

Øker antall returer

Den nye regjeringen har i neste års budsjett bevilget mer penger til uttransporteringer og tar sikte på at totalt 6.700 personer vil bli sendt ut av Norge i 2014. Det blir i så fall en økning på 1.600 personer.

- Vi skulle gjerne få sendt ut fler, men det er ikke realistisk til neste år. I årene som kommer håper vi å øke ytterligere, sier Gulati.

På flyet, chartret av PU, var fem asylsøkere og to straffedømte. Blant de returnerte var en mor og hennes syv år gamle datter.

- Disse to hadde kun vært i Norge i ett år, opplyser Frp-politikeren, som selv tok initiativet til å bli med PUs chartrede fly til Islamabad.

Europeisk samarbeid
Returneringen var en del av et større Europeisk samarbeid. Etter å ha plukket opp flere asylsøkere i Finland, gikk turen videre til Budapest. Der ble de med et større såkalt «Frontex»-fly med samme lasten fra Spania og videre til Pakistan.

- Jeg er imponert over den profesjonelle jobben norske politifolk gjør. Turen var veldig nyttig for oss som styrer politikken og ga stor motivasjon for meg å få til flere utsendinger, sier Gulati.

Over 100 europeiske politimenn og 50 asylsøkere ankom den Pakistanske hovedstaden.

Prioriterer utsendelser
- Der fikk jeg som statsråd se overleveringen til pakistanske myndigheter. Dette er pakistanske borgere som nå kan gå fritt, forklarer Gulati.

Å få innreise til Schengen-landene igjen mener han vil være vanskelig for de tidligere asylsøkerne.

- Antall asylsøkere med avslag økte kraftig under forrige regjering. Å få sendt ut det store antallet uten lovlig opphold er stor prioritet for oss, understreker han.

Les flere saker i rb.no

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken