Gå til sidens hovedinnhold

- Vi skal vinne denne kampen en gang til

SV-leder Audun Lysbakken vil stikke kjepper i hjulene for Jens Stoltenberg.

Et stort flertall i Aps programkomité går inn for å konsekvensutrede havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, der målet er oljeleting i løpet av de neste fire årene.

Dette liker regjeringspartner SV svært dårlig, og lover kamp i regjeringen.

- Vi kommer aldri til å svikte Lofoten, Vesterålen og Senja, og vi går til denne kampen med stor selvtillit fordi vi vet at vi har veldig mange mennesker i ryggen, og fordi vi mener vi har de beste argumentene, sier SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen.

- SV som kan hindre det
Lysbakken sier samtidig at han ikke er overrasket over Arbeiderpartiets olje-ja.

- Jeg er jo ikke overrasket, det har jo vært opplagt lenge at sterke krefter i Arbeiderpartiet ønsker utbygging. Det har jeg respekt for, og på mange måter er det greit at den uenigheten kommer tydelig ut. For da vet folk hva de har å forholde seg til, sier Lysbakken.

Han mener SV har mye av æren for at områdene så langt ikke har blitt åpnet for oljeboring.

- Det er jo en grunn til at disse områdene ikke er åpnet for oljeindustri, og det er at SV har sagt et veldig tydelig nei i regjering, sammen med Senterpartiet og med miljøbevegelsen som en veldig god alliert, sier Lysbakken, og legger til:

- Det vil fortsatt være sånn at det er SV som kan hindre at disse områdene åpnes.

- Viktigere enn regjering?
- Er Lofoten viktigere for dere enn å sitte i regjering?

- Nå er det å sitte i regjering en av måtene vi kan hindre en utvikling av Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har jo vist to ganger tidligere at vi er i stand til å vinne igjennom i denne saken, og det er min plan denne gangen også. Vi kommer til å stå fast på vårt standpunkt, sier Lysbakken.

- Men kan dere sitte i en regjering som åpner for oljeboring i Lofoten?

- Jeg synes det er litt rart å begynne med og diskutere hva vi skal gjøre hvis vi ikke får gjennomslag, for min plan er at vi skal vinne denne saken en gang til. Derfor går vi til denne kampen med veldig stor selvtillit, sier han.

Lysbakken sier at ingen må tvile på hvor alvorlig SV tar denne saken.

- Det betyr veldig mye for SV å fortsatt holde Lofoten oljefritt, sier han.

- Snakker på vegne av mange
Forslaget fra Aps programkomité skal behandles av partiets landsmøte i april.

- Hvordan skal dere klare å vinne kampen mot Ap?

- Først og fremst ved å mobilisere alle de som er enige med oss. Vi vet det er veldig mange flere enn de som stemmer SV som er enige med oss. Vi vet vi snakker på vegne av store deler av det norske folk, og det gir oss kraft og selvtillit i slike forhandlinger, sier Lysbakken.

Han mener jobben som er gjort de siste årene med å hente inn mer kunnskap om de aktuelle områdene, styrker deres sak.

- Både fordi det er blitt veldig tydelig hvor katastrofal en oljeulykke vil være for våre aller viktigste fiskeressurser, og at omfanget av antall mulige jobber er mye lavere enn først antatt. I tillegg har vi enda mer kunnskap enn for fire år siden om hvor fort klimaendringene utvikler seg, og hva vi må gjøre for å stoppet det, sier han, og legger bestemt til.

- Det vi vet er at mange av oljeressursene som er funnet i verden må ligge om vi skal unngå en katastrofal oppvarming, og da gir det ikke mening å lete etter mer olje i våre mest sårbare områder, sier Lysbakken.

- Hadde det vært olje i helvete
- Enkelte kaller dette en gavepakke for SV. Er du enig i det?

- Jeg er ikke så opptatt av spillet rundt dette. For meg handler det om kun én ting, en ansvarlig miljø- og klimapolitikk, og at hensynet til utvikling til lokalmiljøet i Lofoten tilsier å si nei, sier han.

Stortingskandidat for Troms SV, Torgeir Knag Fylkesnes, reagerer svært kraftig på Aps forslag.

- Hadde det vært olje i helvete hadde Statoil ønsket å konsekvensutrede det. Vi må lytte til de som kan havet. Og alle, fiskere, Polarinstituttet, Klima- og forurensningsdirektoratet og Havforskningsinstituttet, mener dette er for risikabelt. De sier det er som røyke under graviditeten, antakeligvis går det helt greit, men det er ikke å anbefale, sier han til Nordlys.

En samlet miljøbevegelse raser også mot Arbeiderpartiet, og Bellona-leder Frederic Hauge sier at han forventer at SV nå viser seg som et godt miljøparti i den rødgrønne regjeringen.

- Frederic Hauge kan være helt trygg på at vi kommer til å stå skulder-til-skulder i den kampen her, sier Lysbakken.

Hva mener du? Bør det åpne for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja? Si din mening i kommentarfeltet!

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken