Gå til sidens hovedinnhold

- Vi skjemmer oss ut for hele verden

- Carl I. Hagen må svelge en kamel, sier Munch-arving.

Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen er frustrert over behandlingen av Edvard Munchs kunst.

- Det er en helt tragisk prosess, sier Munch-Ellingsen til Nettavisen.

For da alle trodde at det nye Munch-museet skulle bygges i Bjørvika, snudde Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet, og stanset hele prosjektet.

Munch-Ellingsen sier hun nesten ikke ord for det som har skjedd.

- Det er helt latterlig med tanke på at det var en beslutning fra 2009 som de gikk tilbake på i fjor. De går tilbake på et vedtak der prosjekteringen av Lambda var i full gang, og der de kunne satt spaden i jorda, sier tippoldebarnet til Edvard Munchs onkel.

- Komplett uforståelig
Hun mener Oslo kommune, som arvet mesteparten av Munchs kunstsamling i 1940, har bevist at de ikke klarer å forvalte den verdifulle arven.

- Dette er jo en samling i verdensklasse, så hvorfor blir det så stemoderlig behandlet? spør hun, og legger bestemt til:

- Skal vi skjemme oss ut og utlyse en ny arkitektkonkurranse? Vi skjemmer oss ut, sier hun.

For internasjonalt er Munch en veldig stor kunstner, og når Munch-malerier stilles ut i andre land, står folk i lange køer for å se kunstverkene. I Norge derimot, er besøkstallene på Munch-museet lave - og vi klarer ikke engang å bli enige om hvor museet skal ligge.

- Jeg tror dette er komplett uforståelig for et internasjonalt miljø. Vi er verdens rikeste land, og så driver vi og «knusler», sier Munch-Ellingsen.

Munch-Ellingsen-familien forvalter i dag opphavsretten til Munchs verker sammen med Oslo kommune.

Ber Tajik gripe inn
I et brev til vår nye kulturminister, Hadia Tajik, ber nå Munch-slektningene Tajik om å gripe inn.

«Som etterkommere av Edvard Munch ønsker vi at sentrale politikere nå griper inn i beslutningstakingen knyttet til lokalisering av nytt Munch-museum. Munch-samlingen må få det museet den burde hatt for mange, mange år siden. Den krevende og utmattende prosessen knyttet til plassering av et nytt museum er uheldig», står det i brevet Nettavisen har fått tilgang til.

Les hele brevet fra Munch-slektningene her

Selv har Tajik uttalt at hun har full tillit til at Oslo-politikerne klarer å ta en beslutning.

- Jeg ser at hun nye statsråden sier at hun har full tillit til politikerne i Oslo, men hvor mange års erfaring trenger hun? De har siden 1944 vært ansvarlige for forvaltningen av denne arven. Det tok 19 år å bygge på Tøyen, i 1960 rev de Munchs hjem på Ekely og nå de driver de og surrer med beslutninger og tar omkamper, sier Munch-Ellingsen, og fortsetter:

- Jeg mener det er et bevis i seg selv at sentrale myndigheter må gripe inn, sier hun.

Etter at Lambda-prosjektet ble stanset før jul i fjor, ba flertallet i bystyret om to nye utredninger - om mulighetene for et mulig nytt Munch-museum på Tøyen eller i Nasjonalgalleriets lokaler på Tullinløkka.

- Lambda er best løsning
Slektningene skriver i brevet at de ønsker at et nytt Munch-museum blir realisert uten unødvendige forsinkelser, og påpeker at beslutningen ikke bør overlates til lokalpolitikerne i Oslo alene.

«Lambda er det forslaget som i 2009 ble vurdert å være den beste løsningen for et framtidig museum. Per i dag kan Lambda realiseres raskere enn noen av de andre forslagene som ligger på bordet. Fagfolk på Munch-museet har vurdert Lambda til å være et faglig forsvarlig og godt museum for Edvard Munchs testamentariske gave. I tillegg er Lambda et arkitektonisk spennende prosjekt, sentralt beliggende i Oslo og en spennende ramme for Munchs kunst», står det i brevet.

Munch-Ellingsen vektlegger at et nytt museum kan stå ferdig allerede i 2015-2016. Velger man derimot Tøyen eller Nasjonalgalleriets lokaler, vil et nytt museum stå ferdig først om tidligst ti år.

- Vi går ut og støtter Lambda nå, for Lambda kan realiseres raskt og det er allerede lagt ned mye arbeid og tid i prosjektet. Så kom igjen, sier hun.

- Hagen må svelge kamel
Hun mener Tøyen har vist seg å være feil plassering av museet, noe de lave besøkstallene på 120.000 personer i året, også underbygger.

- Vi synes Lambda er kjempebra. Munch-museet mener at det kan komme 500.000 besøkede til det museet, med en synergieffekt fra Operaen. Økonomisk ligger det heller ikke tilbake i forhold til de andre alternativene, påpeker hun.

Munch-Ellingsen sier hun ikke helt forstår Lambda-motstanderne, blant annet Ap-politiker Libe Rieber-Mohn og Frps Carl I. Hagen.

- Libe Rieber Mohn og Carl I. Hagen har det som en kampsak. De skal i alle fall ikke ha Lambda. Hva da med kompromissets kunst, få noe realisert og da svelge en kamel for å få en beslutning? spør hun, og legger til:

- De har i alle fall dårlige argumenter. Kostnadene er de samme, og det eneste er at Lambda kan realiseres tidligere. Hva er argumentene deres da, kun byutvikling i Oslo?

- En turistmagnet for Oslo
Men byutvikling har ikke noe med saken å gjøre, mener Munch-arvingen.

- Jeg synes det haster, og jeg synes det er sørgelig. Neste år er det 150 år siden Edvard Munch ble født, så vær så snill å gå inn i året i alle fall med en beslutning om at noe skal skje, er bønnen fra Munch-Ellingsen.

Hun mener det er uholdbart for museet å jobbe under denne usikkerheten, og ikke minst bekymringsfullt at en rekke kunstverk står og forfaller i kjelleren på Tøyen.

- Hvorfor ikke se dette i en større sammenheng, og som en turistmagnet for Oslo, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken