RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi skremmes ikke av kreftadvarsel

Foto: Crestock (Crestock)
Tross advarsler - vi soler oss like mye som før!

(SIDE2): Hvis vi skal tro to av Norges store solariekjeder er vi ikke blitt skremt av advarslene mot soling som kom for få måneder siden.

- Vi har ikke merket noen nedgang, vi ender på ca. 5,1 millioner kundebesøk i 2009 mot 4,2 mill i 2008, sier daglig leder Thorbjørn Frantzen i solariumskjeden Brun og Blid.

I juni oppgraderte Det internasjonale kreftforskningsbyrået IARC solarium til kategorien over ting som har høyest kreftrisiko. Tidligere ble solarium betegnet som mulig kreftfremkallende, men er nå i gruppe 1 over krefttrusler for mennesker, sammen med sigaretter og arsenikk, heter det ifølge IARC.

BAKGRUNN:
Dette er like ille som å røyke
SATS fjerner alle solarier

Vil ha 18-årsgrense for solarium

- Verre ute
Heller ikke Solhuset merker noen spesiell nedgang av sollystne nordmenn.

- Vi har hatt noe nedgang. Folk blir mer engstelig selvfølgelig, men det er ikke snakk om mye nedgang, sier bedriftsleder Frederic Garner i Solhuset.

Han synes IARCs oppgradering bare er tull. Han mener det blir feil å sammenligne norske solarium med for eksempel England som har flere ganger sterkere solsenger.

- De sammenligner med useriøse tester og med andre land. Det er mye svakere solrør her hjemme, sier han, og legger til at når det på sommeren er en UV-indeks på 6 ute så er det 50 prosent mer UVB ute enn i solarium.

- Tør du sole deg ute kan du i hvert fall sole deg i solarium. Jeg tror det rett og slett er overdrivelser i media og at det ikke holdes til fakta som er grunnene til at mange tror solarium er farlig.

- Blir feil
Frantzen mener at de ikke har merket noen nedgang fordi de fleste som tar sol har fått med seg at Norge har strenge regler, og at solariene i Norge ikke kan sammenlignes med solarier i andre land. Han mener funnene i rapporten som kom i juni er gammel og synes generelt det er mye feilinformasjon ute og går.

- Spesielt blir dette feil, når man ikke ekskluderer hudtype 1 (Keltisk hud) fra rapporten, disse anbefales ikke å ta solarium- heller ikke i Norge som har langt svake solarier, sier han.

Advarer fremdeles
Kreftforeningen mener at oppsummering som IARC/WHO har gjort består av solid forskning som fortsatt er gjeldende.

- Den oppsummeringen av forskning som det internasjonale kreftforskningsinstituttet IARC (WHO) gjorde i 2006, viser at bruk av solarium øker risikoen for føflekkreft. Her er både norske og svenske data med. Både denne rapporten og nyere forskning var grunnen til at UV-stråling ble flyttet fra å være «sannsynlig kreftfremkallende» til klassen «kreftfremkallende», sier rådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen og fortsetter:

- Forskningen er altså blitt stadig tydeligere på dette, og sammenhengen er spesielt tydelig for de som er under 30 år. En slik oppsummering som IARC/WHO har gjort, består av solid forskning som fortsatt er gjeldende. Derimot har det ikke vært større, kontrollerte studier som viser at vitamin D har en beskyttende effekt mot kreft. Skulle det vise seg at hypotesen stemmer, ville det være uetisk å anbefale solarium når det finnes andre, sunne måter å få vitamin D på. Det finnes for øvrig god norsk forskning som viser hvor viktig kosten er for nordmenns vitamin D-nivå. De fleste i Norge vil ha et greit nivå av vitamin D i kroppen hvis de er forsiktige i sola i løpet av sommeren og spiser fet fisk, tar tran eller vitamin D-tilskudd i løpet av vinteren.

Både Kreftoreningen og Statens strålevern ønsker 18-årsgrense på solarium i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere