*Nettavisen* Nyheter.

Vi spiser 14 kilo godteri

GODTERI I ÅPNE BOKSER: Det kan være lurt å sjekke ut omgivelsene godteriet selges i, høyden de står i, og om boksen er lukker og utstyrt med klype. Foto: (Foto: Thinkstock)

Nesten 20 prosent av matutgiftene brukes på brus og godteri.

28.01.11 10:46

(SIDE2): Rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2010» viser at vi drikker 65 liter brus i gjennomsnitt hvert år. Det er fem liter mer enn året før, melder matportalen.no .

Allikevel har sukkerforbruket gått ned og gjennomsnittet per. år er nå 32 kilo per innbygger sammenlignet med 43 kilo per innbygger i 2000. Sukkerets andel av kostens energiinnhold har i den samme perioden minket fra 17 til 13 prosent, mens anbefalt nivå er maks 10 prosent. Vi spiser i gjennomsnitt 14 kilo godteri hvert år.

Les saken: Derfor er sukker skadelig

Utvikler sykdommer
I 2009 var engrosforbruket av grønnsaker 69 kilo per innbygger og 89 kilo av frukt og bær.

Dette er en nedgang på fem kilo for hver av disse sammenlignet med året før. Før det hadde forbruket av grønnsaker, frukt og bær steget jevnt siden 1999.

- At forbruket har gått ned, betyr ikke nødvendigvis at den gode trenden er i ferd med å snu. Forbruket var spesielt høyt i 2008 fordi det var en god norsk produksjonssesong, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Knut-Inge Klepp.

Nordmenn spiser fortsatt for mye kjøtt og i gjennomsnitt 74 kilo per person. Det er kjøtt fra svin, storfe og fjærfe vi spiser mest av. Forbruket av fjærfe er doblet siden 1999, og forbruket av svin har økt med 20 prosent.

For mye fett
I snitt så får vi i oss 15 prosent av energien gjennom mettet fett, mens 10 prosent er det anbefalte nivået. Fete meieri- og kjøttprodukter bidrar med mesteparten av det mettede fettet.

- Økt forbruk av kjøtt og ost over lang tid har ført til at kostens innhold av mettet fett ikke har minsket slik man anbefaler, sier Klepp.

Saltinntaket er dobbelt så høyt som anbefalt. Ferdigmat har mye av skylden.

Les saken: Derfor er ferdigmat dårlig mat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.