Gå til sidens hovedinnhold

– Vi spør aldri mannen om hun får lov

– Det er viktig med et slikt senter i en by som Oslo, sa sosialbyråd Anniken Hauglie (H) da hun sist mandag besøkte Mirasenteret som nå er tildelt 400.000 kroner.

GRÜNERLØKKA: Senteret er det eneste i sitt slag, ikke bare i Norge, men i hele Skandinavia.

– Vi er stolte av senteret vårt, sa Fakhra Salimi, leder av senteret, da hun og en del andre kvinner presenterte seg for byråden.

Gjennom 22 år har Mira-senteret arbeidet for å styrke og synliggjøre minoritetskvinner. Brukerne er i hovedsak mellom 12 og 30 år, men også eldre kvinner er med.

Krev din rett

Aktivitetene er mange: Nettverksbygging, samtalegrupper, selvrepresentasjon og tegne-, male- og dramakurs.

– Vi har gått fra å ha ingenting, til i dag å holde til i fine lokaler og drive et flott og levende senter, sier Salimi.

Blant ansatte og brukere finnes terapeuter, antropologer, sosiologer, leger, psykologer og advokater.

Nå skal disse ressurspersonene tas i bruk for å utvikle kurset «Jenter kan!».

Meningen er å veilede unge jenter om hvilke rettigheter de har i det norske samfunnet og hvordan de skal gjøre seg bruk av dem.

Åpent hus

Det er ukentlig åpent hus på senteret.

Lederen og ildsjelen, Fakhra Salimi, forteller i søknaden til byrådet at de på denne måten ønsker å gi unge en felles møteplass hvor de kan søke på internett, lese i et rikholdig avisarkiv, eller slå av en prat.

– Ikke spør mannen

På noen av disse kveldene inviteres eksterne foredragsholdere for å snakke om temaer som ungdomshelse, samliv, seksualitet og æresrelaterte forbrytelser mot jenter og kvinner.

Senteret er et produkt av kvinners egen frivillige innsats, og alle aktiviteter er ut fra brukernes egne ønsker.

– Vi bygger også tillit i byens innvandrermiljøer, det er for eksempel viktig at mødrene forstår at dette er et bra sted for døtrene deres, sier Salima, som forteller at senteret også har kontakt med 40 familier hvor kvinnene ikke får lov av sine menn til å gå ut.

– Vi er også er i kontakt med mennene i disse familiene spør vi aldri mannen. Vi går direkte til henne. Akkurat dette er veldig viktig. Spør aldri mannen om lov! Da tror han jo at det er han som bestemmer, avslutter Salima.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka