Det har vært stor spenning knyttet til den varslede talen Barack Obama holdt fra Det amerikanske utenriksdepartementet i Washington torsdag, ikke bare når det gjelder Israel og utsiktene til en palestinsk stat, men det var også ventet at han ville presentere en ny strategi overfor araberverdenen og komme med en utstrakt hånd til kreftene bak Den arabiske våren, opprøret som begynte med revolusjonene i Tunisia og Egypt.
Les også: Obama skal tale om arabisk opprør
Det var USAs utenriksminister Hillary Clinton som presenterte presidenten.
Historisk mulighet
Barack Obama innledet talen med å redegjøre for den arabiske våren som har resultert i omfattende demokratibevegelser i Nord-Afrika og Den arabiske verden.
- I seks måneder har vi vært vitne til ekstraordinære hendelser som har skjedd i Nord-Afrika og Midtøsten, sa Obama.
- Vi står overfor en historisk mulighet. Vi har muligheten til å vise at USA verdsetter verdigheten til en gateselger i Tunisia mer enn den rå maktbruken til en diktator, sa Obama.
Han henviste til den tunisiske grønnsakselgeren som valgte å tenne på seg selv etter å ha blitt nektet av en politioffiser å selge grønnsaker.
Det var denne episoden som utløste demokratibevegelsen i Tunisia, som igjen førte til en dominoeffekt over hele Nord-Afrika og Midtøsten.
- Dessverre er det for mange steder hvor rop om forandring har blitt besvart med vold. Det beste eksempelet på dette er Libya hvor Gaddafi valgte å føre en krig mot sitt folk, og jakte dem ned som rotter, sa Obama.
Advarte Syria
Videre sa han at Nato-operasjonen har presset Gaddafi opp i et hjørne, og trolig reddet tusenvis av menneskeliv.
- Men dette er ikke det eneste stedet hvor ledere har brukt undertrykking mot folket sitt. I Syria har lederne valgt å følge en vei preget av drap. President Assad har to valg. Han kan enten lede overgangen til demokrati, eller tre til side, sa Obama.
Obama oppfordret lederne i Syria til å innlede dialog med de opposisjonelle, og åpne opp veien til et fritt demokrati.
- Den eneste måten framover er at man har dialog. Men man kan ikke ha dialog når den ene parten er fengslet.
- I månedene som kommer må USA bruke all sin innflytelse til å oppmuntre til reform i regionen, sa han.
Obama understrekte også at det var i Iran etter presidentvalget i 2009 at demokratibevegelsen startet i Den arabiske verden. Han oppfordret iranske ledere til å la stemmen til iranske opposisjonelle bli hørt.
Frie og rettferdige valg
Han gjorde det klart at overgangen til demokrati i Nord-Afrika og Midtøsten starter med frie og rettferdige valg, først og fremst i Tunisia og Egypt hvor hele demokratibevegelsen startet i januar måned.
- Både Egypt og Tunisia kan sette gode eksempler ved å gjennomføre frie og rettferdige valg, sa han.
Men Obama sa også at regionen trengte mer enn bare oppmuntring, og understreket behovet for økonomisk og finansiell støtte i overgangen til demokrati.
- Vi har bedt Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet om å legge fram en plan under G8-møtet neste uke som kan stabilisere økonomiene i Tunisia og Egypt.
Obama lovte også at USA vil bistå regionen med både handel og finansiell støtte.
- Vi oppfordrer andre land til å hjelpe Tunisia og Egypt med sine økonomiske utfordringer, sa han.
Obama lovte blant annet å kutte én milliard dollar av Egypts gjeld til USA. I tillegg lovte han å bidra med en milliard dollar i lån til Egypt som skulle brukes til infrastruktur.
Men utover dette kom ikke Obama med noen konkrete hjelpetiltak til araberlandene.
Israel og Palestina
Obama konfronterte også den betente Israel-Palestina-konflikten og sa at eneste utvei var en tostatsløsning.
- Men det er opp til israelerne og palestinerne å handle.
- Ingen fred kan påtvinges dem, og endeløse utsettelser vil heller ikke føre til at problemet forsvinner.
- Men det USA og Det internasjonale samfunnet kan gjøre, er å understreke tydelig det alle vet: En vedvarende fred innebærer to stater for to folk, sa Obama.
Talen ble svært godt mottatt av den norske regjeringen.
- President Obamas tale er hans hittil viktigste initiativ til å løse konflikten mellom Israel og palestinerne. Norge støtter tilnærmingen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.
For første gang sa Obama at permanente grenser mellom de to statene må baseres på den linjen som skilte partene da konflikten startet i juni 1967, med landbytte de må bli enige om. Han understreket at Israels legitime behov for sikkerhet må løses, og at israelske militære styrker må trekkes fullstendig tilbake fra palestinsk jord.
- Når USA og EU nå er samstemte om hovedrammene for å løse konflikten, gir dette et nytt grunnlag for at partene kan finne tilbake til forhandlinger. Jeg oppfordrer statsminister Netanyahu og president Abbas til å svare positivt på Obamas utspill, sier utenriksminister Støre.
- Norge støtter at forhandlinger kan føre fram til opprettelsen av en palestinsk stat som kan leve side om side med Israel i fred og sikkerhet, sier utenriksministeren.
Store utfordringer
Presidenten sa videre at regionen står overfor store utfordringer, og at USA vil spille en sentral rolle i utviklingen med å motkjempe terrorisme og spredning av atomvåpen.
- Ingen vil dra fordel av spredning av atomvåpen eller Al-Qaidas brutale angrep i denne regionen, sa Obama.
Obama nevnte også aksjonen som førte til drapet på Al-Qaida-leder Osama bin Laden.
- Bin Laden var ingen martyr. Han var en massemorder som formidlet et hatefullt budskap.
- Han fokuserte på det han kunne ødelegge, ikke det han kunne bygge.
Obama understrekte også at Al-Qaida hadde begynt å miste sin betydning allerede før drapet på lederen Osama bin Laden.