Gå til sidens hovedinnhold

- Vi står overfor et katastrofescenario

Hjelpearbeidet forverres av atomtrusselen. Vindretningen tilsier at et eventuelt utslipp kan bli ført mot Tokyo.

Titusener av mennesker er fryktet omkommet etter katastrofen som rammet Japan fredag. Både jordskjelvet og tsunamien har allerede utslettet en rekke japanske landsbyer, og frykt for radioaktive utslipp har ført til en masseevakuering rundt atomkraftverket Fukushima.

- Det er et katastrofescenario vi står overfor, og det er også sånn at Japan har slått fast at de trenger internasjonal assistanse. Vi sender vår nødhjelpssjef til Japan for å bistå, og har sagt at vi kan stille med et helseteam i løpet av 48 timer. I tillegg har Norges Røde Kors startet en innsamling, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen.

Japan er trolig det landet i verden som er best forberedt og sikret mot tsunami- og jordskjelvkatastrofer. Men nå har japanerne etterlyst internasjonal hjelp. Japans statsminister omtaler katastrofen som den verste siden atombombene falt over Hiroshima og Nagasaki i august 1945.

Les også: Ny eksplosjon ved atomkraftverket

Frykter titusener av omkomne
I timene etter at jordskjelvet med styrke 9,0 inntraff utenfor kysten av Japan i morgentimene fredag, ble det først meldt om seks omkomne. Fire dager senere tyder mye på at titusener av mennesker har omkommet i katastrofen.

- Det er rett og slett en nasjonal unntakstilstand i Japan. Det er ubeskrivelige forhold der nå. Det er også sånn at det er områder som er isolerte hvor det fortsatt ikke er kommet nødhjelp. Vi ser at japanske myndigheter ber om internasjonal assistanse på grunn av alvoret i situasjonen, understreker Brende.

- Det er nå 600.000 mennesker som har måttet forlate hjemmene sine. De trenger midlertidige bosteder, tepper, vann og mat. Situasjonen er veldig uoversiktlig, og antall på omkomne stiger jo raskt. På lørdag var det snakk om noen tusen, i går titusen og nå snakker man om titusener med omkomne, sier han.

Eksplosjoner ved atomkraftverk
Fire av Japans atomkraftverk ble ødelagt av jordskjelvet og tsunamien som skylte innover land i morgentimene fredag. Så langt har det vært to eksplosjoner i reaktor 1 og 3 ved Fukushima-kraftverket.

Japanerne har jobbet på spreng for å forhindre en kjernefysisk nedsmelting ved å pumpe inn sjøvann som skal kjøle ned reaktorene. Men mandag meldes det om at kjøleanlegget ved en tredje reaktor har sviktet og at vannstanden i reaktoren har sunket. Dette kan i verst fall ende med en ny eksplosjon med fare for radioaktive lekkasjer.

Det japanske strålevernet sier imidlertid at det ikke er fare for noen ny Tsjernobyl-katastrofe ved Fukushima-kraftverket.

- Situasjonen er uavklart
Direktør ved Statens strålevern, Ole Harbitz, er leder for kriseutvalget for atomberedskap. Han understreker at situasjonen i Japan er uavklart.

Frykten er at kapslene rundt de radioaktive brenselstavene skal smelte og danne en kjernefysisk nedsmelting.

- Vi sier fortsatt at situasjonen er uavklart på kraftverket. De har jo hele tiden jobbet intenst for å få til kjøling i disse varme reaktorene. Reaktor 1 og 3 har hatt sine problemer, men vårt eneste budskap er at det er uavklart. Vi håper bare at disse inneslutningene skal tåle det som eventuelt skal skje i reaktoren, sier Harbitz til Nettavisen.

- Hva er det verste som kan skje?

- Det er jo at det blir et stort utslipp med radioaktivitet i atmosfæren. Men disse inneslutningene er laget for å forhindre dette, i hvert fall i teorien, sier han.

Økt kreftrisiko
- Men hva om vær og vind resulterer i at et eventuelt radioaktivt utslipp rammer store befolkede områder i Japan?

- Da er det snakk om helsemessige konsekvenser hvor økt stråledoser gir økt kreftrisiko. Vi har sett eksempler med radioaktiv forurensning som blir virkelig alvorlig på lang sikt som for eksempel for jordbruket. Men dette er hypoteser, og ikke noe som er en realitet nå, sier han.

Vinden vil ifølge prognosens snu i løpet av mandag, slik at eventuelle utslipp kan bli ført sørvestover mot Tokyo, melder Statens strålevern. Litt over midnatt til tirsdag vil vindretningen igjen snu, da mot nordøst.

- Hvordan vil et stort radioaktivt utslipp kunne ramme oss her i Norge?

- Hvis det blir et stort utslipp så vil vi nok kunne måle radioaktive stoffer på hele den nordlige halvkule, men vi er geografisk sett så langt unna at det ikke vil ha noen alvorlige konsekvenser, sier han.

200.000 evakuert
160 personer skal ha blitt utsatt for radioaktiv stråling i Japan, men det meldes om forsvarlige verdier i området rundt Fukushima-kraftverket. Likevel har japanske myndigheter tatt forholdsregler og evakuert nærmere 200.000 mennesker som befinner seg i området.

Atomtrusselen byr på ytterligere utfordringer og problemer for det pågående hjelpearbeidet i Japan.

- Det er jo 200.000 mennesker som da har forlatt hjemmene sine og er evakuert i fare for nedsmelting ved dette atomkraftverket. Det innebærer at disse trenger forsyninger. De må bo i tilfluktsrom, og det er mange som trenger helsehjelp fordi man begynner nå å få mer oversikt over skadene som tsunamien har resultert i, sier Brende.

- I tillegg så er det mange som er sterkt traumatisert og trenger psykososial støtte. Røde Kors har 2300 sykepleiere som har spesialisert seg på psykososial støtte som vi nå setter inn. I tillegg til det har Japans Røde Kors 200.000 frivillige, sier Brende.

Får kritikk
Japan er ett av de landene i verden som er mest utsatt for tsunami, og det er blitt reist kritikk over at landet har valgt å plassere så mange atomkraftverk langs kysten i tsunamiutsatte områder. Harbitz utelukker ikke at dette vil føre til en oppvask i kraftverksindustrien.

- Det er selvfølgelig et stort spørsmål industrien kommer til å stille seg nå. Tsunamien feide jo ned sikkerhetssystemene, sier Harbitz.

Den japanske tv-stasjonen NHK sender direkte fra katastrofen:

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken