RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi stjeler fornavn fra Sverige

Sist oppdatert:
Egentlig skulle man tro at nordmenn var kreative nok til å velge fornavn selv, men det stemmer ikke helt.

(Bildet: Statistisk Sentralbyrå spår at rapperen Philip Ruud, her sammen med Sandra Lyng Haugen, vil få mange navnebrødre i Norge de neste ti årene)

Bruken av fornavn er tydelig preget av moter. I én periode er et navn veldig populært, for så i en lang periode å være nesten helt glemt, skriver SSBmagasinet.

Nordmenn på etterskudd
Her i Norge er navnetrenden påfallende lik navnetrenden i Sverige, for ti år siden. Som eksempler nevner magasinet navnene Thomas, Camilla, Markus og Tobias.

Tomas ble et motenavn i Sverige på 1950-tallet og var blant de 10 mest brukte på 1960-tallet. I Norge var Thomas på topp-10 fra 1971 til 1995, topp-3 fra 1973 til 1990.

Camilla begynte å bli populært i Sverige på 1960-tallet. I Norge var Camilla på 10-på-topplista fra 1976 til 1991.

Markus var mest brukte guttenavn i Sverige i fire år fra 1992 til 1995. I denne perioden økte bruken i Norge jevnt, og i fire år fra 1999 til 2002 var Markus/Marcus helt på topp.

Ti år med Philip og Oscar
Tobias er guttenavnet som har økt mest i det siste i Norge. I 2003 hoppet navnet opp 11 plasser til andreplassen. I Sverige er Tobias veldig vanlig og hadde sin storhetstid på 1980- og 1990-tallet.

Dermed ser det ut som om svenskene også vil påvirke oss i tiden fremover. Ifølge SSBmagasinet er Philip og Oscar nå på navnetoppen i Sverige, og derfor er det god grunn til å tro at mange norske barn vil få et av disse navnene i løpet av de neste ti årene.

Vil du skifte navn?
Siden loven om personnavn ble endret har det aldri vært enklere å bytte navn, og kallenavnet ditt kan nå bli ditt fornavn.

Her kan du lese hvordan

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere