Gå til sidens hovedinnhold

Vi svindles for milliarder

Internett-mafiaen tjener store penger på deg.

Kriminelle undergrunnsmiljøer på internett selger kredittkort- og bankinformasjon for milliarder av kroner i året. I løpet av ett år har Symantec kartlagt salg av kredittkort- og bankinformasjon i illegale miljøer på internett. Og de har funnet svært høye tall.

Rapporten viser at den ulovlige omsetningen mellom juli 2007 og juli 2008 var på hele 1,5 milliarder kroner.

- Og da snakker vi om omsetningen knyttet til salg av denne informasjonen. Men om du ser hvor mye verdi det er i denne informasjonen og plusser på tiden det tar å få ut all kreditt på kortene er potensialet estimert til rundt 50 milliarder kroner. Det er altså summen vanlige folk risikerer å bli tappet på grunn av denne virksomheten, sier administrerende direktør i Symantec Norge, Anders Lindqvist til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Omsettes i chattemiljøer
Omsetningen av stjålet informasjon foregår stort sett på IRC-kanaler, hvor kriminelle chatter direkte med hverandre. Ettersom de bytter både servere og kanaler er det svært vanskelig å ta bakmennene.

- Det ble avdekket rundt 40.000-50.000 salg av kredittkort- og bankinformasjon, og det ble registrert 44 millioner meldinger på forskjellige undergrunnsforum. Dette skjedde altså i løpet av ett år, så dette er en kriminell virksomhet som vokser svært raskt, forteller Lindqvist.

Slike nettverk ble ikke oppdaget i Norge. Sverige er det svarte fåret i Norden, og tre prosent av salget foregikk på nettlinjene til våre naboer. Men det er også solgt norsk informasjon i undergrunnsmiljøene.

- Det vi ser at det selges «pakkeløsninger» med informasjon fra for eksempel et spesielt område og med rabatterte priser. USA og Romania er de to landene hvor denne virksomheten er mest utbredt, sier direktøren.

- Bruk sunn fornuft
Den vanlige nettbrukeren kan med enkle grep beskytte seg mot denne nettsvindelen. Det enkleste grepet er å bruke sunn fornuft.

- Vi skal selvsagt ikke slutte å bruke nettet, som nå er en del av vår hverdag. For å si det slik; du går ikke i slumområdene i New York midt på natten. Det handler om å tenke seg litt om. Får du en e-post med en internett-adresse, så hold musepekeren over den for å se om den faktisk peker dit som det står i mailen, eller sjekk nettadressen i nettleseren. Andre enkle grep er å holde sikkerhetsprogrammene- og Windows-brannmuren oppdatert, slik at du unngår å bli utsatt for «phising». Du bør også være obs når du laster ned ukjente programmer, sier han.

Mange aktører
Symantec-rapporten «Report on the Underground Economy» viser at internett er blitt en effektiv markedsplass for tjuvgods og illegale tjenester.

Salg av kredittkortinformasjon er mest utbredt og står bak 31 prosent. Grunnen er ifølge rapporten at det er enkelt å benytte kredittkort til handel på internett, og det er ofte vanskelig for nettbutikkene og kortleverandører å oppdage ulovlige transaksjoner før lovbryterne har fullført transaksjonene.

Bankinformasjon står bak 20 prosent av den illegale omsetningen. Den stjålne bankkontoinformasjon blir solgt for mellom 60- og 6.000 kroner, og i snitt inneholder saldoen på disse kontoene rundt en kvart million kroner. Totalt inneholder disse bankkontoene verdier på over 1,7 milliarder dollar.

- Jeg er ikke overrasket over at tallene er så høye. Det som er spesielt er at de ti største annonsørene av den stjålne informasjonen ikke står bak mer enn en tidel av hele omsetningen, så det er veldig mange aktører der ute, sier Anders Lindqvist. (ANB)

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken