*Nettavisen* Nyheter.

Vi tester 6 GPS-er

Vi har testet hvilken GPS du bør velge.

14.07.08 08:12

GPS-markedet er preget av mange aktører, små og store merker, og stort sprik i priser og kvalitet. Alle GPS-er tar deg fra A til B, men noen gjør jobben langt bedre enn andre.

«Alle» skal lage sin egen
Det begynner å bli mange år siden det viste seg at markedet for GPS-navigasjon var i ferd med å bli enormt stort. Etter hvert som GPS ble allemannseie, så det også ut som om «alle» elektronikkprodusenter hadde lyst på en bit av dette markedet. Dette har også ført til at GPS-navigasjon som produktkategori har utviklet seg mye og fort.

Kvaliteten har hevet seg betraktelig. GPS-mottaket er langt bedre enn før. Ingen av GPS-ene i denne testen hadde problemer med mottaket, selv i trange bygater i en bil med varmetråder i frontruta. Flere og flere modeller får også tunnelsimulering, slik at de fortsetter å fungere når man kjører inn i tunneler og mister mottaket. Dessuten ser det ut som om nøkkelfunksjoner som fotoboksvarsling og TMC (trafikkmeldinger) endelig ser ut til å ha blitt standard.

Prisene stuper
Prisene har generelt også gått svært fort nedover de siste årene. For mens en avansert navigatør kostet både fem og seks tusen bare for noen år siden, kan du i dag få enormt mye for bare 2.500 kr. I prisklassen over 2.000 kr kan du til og med forvente deg å få en duganes bluetooth-handsfree på kjøpet.

I takt med disse utviklingstrekkene er det naturlig at vi forbrukere også stiller stadig høyere krav til navigatørene, og vår test viser denne gangen at det kun er to av aktørene som virkelig greier å innfri de høye forventningene.

Ved å klikke på overskriftene under får du opp hele testen.

hp
hp

HP iPaq Travel Companion

«Nå mener vi virkelig alvor!» fortalte HP før de leverte iPaq 314 til test. Det ga høye forventninger, som den snertne iPaq-en innfridde sånn passe bra.

Det er mange småting å sette fingeren på ved iPaq 314, og rekalkuleringsvalgene er verst. Likevel er nok dette en GPS som vil fungere greit for de aller fleste.

Men i denne knallharde konkurransen er prisen for høy. Bare TomTom er dyrere, og selv den rimeligere Garmin-enheten er hestehoder foran HP både når det gjelder navigasjonsopplevelse og den totale brukervennligheten. På grunn av dette glipper dessverre fireren.

jensen
jensen

Jensen Scandinavia Nav:Link 4350

I likhet med HP har Jensen fått hjelp av iGo. Dette er imidlertid en litt eldre versjon av Nav N Go, uten 3D-bygningene til HP.

Nav:Link er en GPS-navigatør og ikke noe annet. Det er ikke noe galt i det, men det føles rart å måtte betale det samme for Jensen som for Mio og Medion, som har mye mer funksjonalitet og som gir en bedre navigasjonsopplevelse.

Jensen er rett og slett altfor dyr i forhold til hva den har å by på, og dermed havner den på jumboplass i denne testen.

garmin
garmin

Garmin Nüvi 760

Garmin koster bare hundrelapper mer enn Mio, Medion og Jensen. Til tross for den lille prisforskjellen er det snakk om syvmilssteg rent kvalitetsmessig.

Det Garmin har integrert i denne lekre saken fungerer stort sett veldig bra, og det er få ting å sette fingeren på. Håndfrifunksjonen fungerer bra, og hele telefonboken kan importeres til enheten.

Vi liker også holderen til Garmin. TMC-antennen og strømkabelen er føyd sammen til en enkelt kabel som kobles til holderen, ikke til GPS-en. Dermed slipper du å styre med disse kablene hver gang du skal ut og kjøre. Det er bare å sette GPS-en i holderen og kjøre i vei.

Når du tar GPS-en ut av holderen, vil den automatisk slå seg av med mindre du ber den om å forbli påslått. Slike detaljer gjør at Garmin er lett å like, og med en pris på rundt 2.500 kroner framstår den også som et veldig godt kjøp.

medion
medion

Medion GoPal P4425

På papiret ser det ut som om Medion leverer svært mye for pengene. Men ekstrafunksjonene må også levere hvis vi skal gi Medion uttelling for dem.

Selv om Medion rent navigasjonsmessig fungerer bra, har denne enheten altfor mange små og store irritasjonsmomenter som ødelegger totalinntrykket. Det kan virke som om ønsket om å dytte inn flest mulig funksjoner er større enn evnen til å gjøre alle disse funksjonene brukervennlige nok.

Det hjelper ikke med lang liste ekstrafunksjoner og lav pris, og Medion er dermed forvist til treeren.

tomtom
tomtom

TomTom Go730T

Rykende ferske TomTom Go730T er testens desidert dyreste GPS, men den er verdt hver eneste krone.

Det TomTom er fullstendig overlegen på, er menysystemet. For det første er det utrolig enkelt og kjapt å bla i, og for det andre ligger alle tenkelige funksjoner svært lettvint til. Er det en eller annen mulighet for ruteplanlegging du leter etter, finner du det på TomTom. TomTom er også i en særklasse når det gjelder PC-programvare, online-tjenester og oppgraderingsmuligheter.

Nye kart vil alltid være lett tilgjengelig mot betaling via PC-programvaren, og dessuten har du alltid mulighet til å forbedre kartene selv (MapShare-funksjonen) og å laste ned forbedringer andre brukere har gjort på sine enheter. Alle disse overlegenhetene gjør TomTom Go730T til testens soleklare vinner. Du må betale litt ekstra, men samtidig kan du være sikker på at du har en GPS som lett kan holdes oppdatert og dermed følge deg i mange år.

mio
mio

Mio Moov 370

Mio har slått seg sammen med Navman, og satser stort på å bli blant de aller største. Men mens nye og spennende ting er på plass, savner vi også enkelte ting fra gamle Mio.

Vi har virkelig prøvd å like Mio Moov, men dersom noen sto med denne i ene hånda og forrige versjon (520t) i andre hånda og sa «vær så god, velg en av dem», så hadde den gamle 520t definitivt blitt valgt. Den spennende lokalsøkfunksjonen eller NavPix er langt fra nok til å overbevise oss.

Denne saken er hentet fra Klikk.no/teknologi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag