RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi tester iFone

Vi kunne ikke takke nei til å prøve ut en kinesisk iFone.

Kineserne er ikke bare litt småfrekke når det gjelder å kopiere andres produkter. Her er det ingen tilbakeholdenhet å spore, og telefonen iFone er til og med utstyrt med Apples logo trykt på baksiden. Man kan selvsagt le av det, og det er vel også det man gjør når man ser den identiske kopien av Apples emballasje som iFone er pakket inn i.

Litt morsomt er også de mange kreative navnene på piratproduktene, for i Kina kan du velge mellom massevis av varianter, fra SciPhone til HiPhone. Felles for alle er at det kan være vanskelig å skille dem fra originalen, i hvert fall på utseendet.

Men piratkopiering er blodig alvor, og står ifølge Interpol for opp mot 7 prosent av all handel i verden. Det aller meste av ulovlige kopier lages i Kina. Piratkopierte produkter som iFone kan faktisk holde liv i kriminelle organisasjoner, mener de som har greie på slik. I tillegg, har vi fått erfare, er det ikke bare topp kvalitet i de flotte kopiboksene.

Les også: Ja, så bra er den

Litt imponerende
Likevel kan man ikke unngå å bli litt imponert når man sitter med en iFone mellom hendene. Hvis du ikke sammenligner direkte, kan det faktisk være vanskelig å se hva som er forskjellen ved første øyekast. Legger du de to ved siden av hverandre ser du at iFone er litt større og tykkere, og har litt mindre skjerm. Baksiden er også forskjellig, ettersom iFone har et tungt metalldeksel som kan tas av for å bytte batteri.

Prisen for en iFone er rundt 800 norske kroner, altså en brøkdel av det originalen koster. Likevel har den berøringsfølsom skjerm som virker, og faktisk en del funksjoner som Apple sin populære telefon mangler. Den har MMS, video-opptak og FM-radio, og den leveres med to batterier som kan byttes ut.

Batterikapasiteten virker også forholdsvis god. Her finner du i tillegg minnekortleser for Micro-SD-kort, slik at du kan lagre musikk og film. Det er en nødvendighet, for selve telefonen har ikke mer minne enn til å lagre de forhåndsinstallerte programmene.

Alle funksjonene ser også ut til å virke som de skal, og telefonen virket stabil de dagene vi prøvde den ut. Når du forlater hovedmenyen forsvinner imidlertid likhetsfølelsen med originalen. Programmer og funksjoner som musikkavspilling, er langt enklere. Her finner du ingen cover flow eller andre fancy detaljer.

Mange mangler
Etter å ha brukt telefonen en stund, blir man riktig nok stadig mer irritert. Skjermen er laget i myk plast, så hvis du trykker litt hardt forvrenges bildet. Det kan man kanskje leve med, men selvfølgelig er den heller ikke like responsiv og nøyaktig som originalen. Dermed blir det nærmest håpløst å skrive tekstmeldinger på det knøttlille tastaturet, som selvsagt mangler de norske bokstavene.

Til gjengjeld støtter den arabiske tegn, og det skal ikke stikkes under en stol at det er ganske morsomt å sende meldinger på tullearabisk til venner og kjente – i hvert fall første gang.

Telefonen mangler også ganske mange funksjoner, som trådløst nettverk og GPS. Så vidt vi kan forstå er det heller ikke mulig å legge inn ekstra programmer, slik man kan gjøre på iPhone.

Innstillinger
Telefonen støtter altså MMS, men den som skulle bli fristet til å kjøpe en piratkopi må forberede seg på en del konfigurering. iFone står av en eller annen merkelig grunn ikke på Telenors liste over telefoner du kan få automatisk tilsendt oppsett til. Dermed blir det litt knoting for å få MMS og WAP til å fungere.

Det er ingen 3G-støtte, så surfing blir uansett en treg opplevelse. Vi fant heller ingen måte å importere kontaktene til telefonen på, så her må de legges inn en og en. Det er mulig det står en forklaring i bruksanvisningen med den speilvendte Apple-logoen på, men den er på kinesisk.

Som musikkavspiller er iFone også en liten skandale. Hodetelefonene kobles til med noe som kan ligne litt på mini-USB, men som ikke er det. Man har derfor ikke annet valg enn å bruke hodetelefonene som følger med. Det låter så dårlig som bare et plastikkheadset til 4 kroner kan gjøre. En morsom sak er riktignok at den innebygde høyttaleren som spiller oppsiktsvekkende sterkt.

Les også: Ingen iPhone-utfordrer (Test av Experia X1)

Hold deg unna
Til tross for at det gir mye oppmerksomhet i vennegjengen å stille opp med en iFone, vil vi oppfordre folk til å holde seg unna slike piratprodukter. Vår lille test viser at du ikke kan vente deg å få samme kvalitet som på originalen. Det skumleste er riktignok de svakhetene du ikke kan se. Vi aner ikke om iFone er laget av enda mer miljøskadelige stoffer enn iPhone, eller om den stråler mer enn det som er bra for helsa.

Det må også nevnes at det er ulovlig å kjøpe piratkopierte produkter, og at du i tillegg til å risikere å bli fratatt produktet i tollen – faktisk også risikerer å bli avkrevd erstatning.

Denne saken er hentet fra klikk.no/teknologi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere