RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi tester MacBook Air

Sist oppdatert:
Vi har fått leke med Apples designvidunder, MacBook Air, i nesten en uke og her kan du lese dommen.

For over en måned siden viste Apple-sjef Steve Jobs for første gang frem MacBook Air. En lansering som skapte et sus gjennom dataverdenen. For, i tillegg til å ha Apples sedvanlige lekre design, fikk verdens tynneste bærbare PC plass i en A4-konvolutt.

En slik designoppgave er unektelig en stor utfordring, og Apple har vært nødt til å inngå et par teknologiske kompromiss for å få plass til all nødvendig teknologi, samtidig som størrelsen opprettholdes. MacBook Air mangler ikke minst både optisk drev (CD-/DVD-stasjon) og utgang til vanlig nettverkskabel.

Dette er imidlertid bevisste valg fra Apple sin side, og noe som er viktig å ha i bakhodet. For MacBook Air er langt fra noen maskin for alle.

(Testen fortsetter under bildet)

Ekstremt lekker
Som alle som har sett og tatt på denne maskinen, må også vi stemme i at den er ekstremt lekker. Bare det å pakke opp esken den kommer i er en opplevelse av de sjeldne, selv om det for så vidt er hverdagskost når det kommer til Apple-produkter.

Maskinen er som sagt utrolig tynn. I forhold til undertegnedes vanlige bærbare beist fra Dell er dette en helt syk overgang. Riktignok tar MacBook Air i bruk en optisk illusjon for å virke en god del tynnere enn den er, men det utelukker ikke det faktum at den får begeistrede reaksjoner fra ALLE som ser den.

Mange har klaget på at de siste MacBook-tastaturene. Vi synes imidlertid at tastaturet er meget behagelig å bruke, og de sorte tastene skaper en skarp og god kontrast til den ellers så aluminiumsfargede maskinen.

(Testen fortsetter under bildet)

Multitouchflaten hvor det er mulig å bruke flere fingre for blant annet å zoome inn og ut på nettsider og bilder er helt greit, men er nok en funksjon som er mer egnet til å vise frem enn å bruke. Litt overraskende kanskje, med tanke på hvor enormt bra dette fungerer på Apples iPhone.

Skjermen på 13,3 tommer er spektakulær og gir et godt bilde, med sterke kontraster. Selv for en som er vant til det enorme skjermbildet som en 17-tommer gir er den overraskende bra.

Overraskende ytelse
Mange vil nok hevde at designet er det viktigste ved MacBook Air. Vi må innrømme at det er et viktig salgspunkt. Allikevel er det essensielt at ytelsen er ivaretatt. MacBook Air er i så måte ikke utstyrt med noen topp prosessor. Det er riktignok en Core 2 Duo fra Intel, men den opererer kun på 1,6 GHz og er således ingen match for toppmodellene i markedet. Vi er allikevel positivt overrasket over ytelsen.

Vi har kjørt en del tester i tunge applikasjoner, som blant annet Adobe Photoshop CS3, og maskinen gjorde de aller fleste oppgavene overraskende raskt. På de tyngste oppgavene i Photoshop ble det riktignok litt for mye for MacBook Air, så den passer nok i så måte bedre for relativt enkel billedmanipulasjon. Denne maskinen er nok derfor ingen innertier for det profesjonelle markedet.

På spill og 3D faller maskinen også helt gjennom, men det er heller ikke det markedet denne maskinen er ment for. For tunge forretningskritiske applikasjoner ville vi hoppet glatt over denne maskinen, men for vanlige brukere som trenger den til litt bilderedigering, enkel filmredigering og lignende fungerer den faktisk langt bedre enn vi fryktet.

Som en ekstremt portabel PC med mulighet til å bruke Office, surfe, høre musikk, se film og andre helt vanlige bruksområder fungerer den imidlertid helt ypperlig. Vi kunne ønsket oss en raskere og større harddisk, men også denne fungerer til det aller meste.

(Testen fortsetter under bildet)

Ikke bra nok
Den har imidlertid et problem som kan være en såkalt dealbreaker for mange. MacBook Air har som sagt ingen optisk stasjon, og det ene alternativet er ikke godt nok.

Apple har nemlig kommet med en løsning som gjør det mulig å bruke CD/DVD-stasjonen på PC-er eller Mac-er på det samme trådløse nettverket til å spille av CD-er eller DVD-er. Det er enkelt å få tatt i bruk og det fungerer til mye, men til langt fra alt. Både via PC og Mac fikk vi installert programmer på maskinen, og vi fikk kopiert over filer, men å se DVD eller spille av musikk fikk vi ikke til.

Dette er altfor dårlig. Når Apple går til det skrittet at de faktisk fjerner en optisk stasjon må alternativet fungere bra nok og det gjør det absolutt ikke. For å være helt ærlig bruker undertegnede uansett CD-spilleren veldig lite, så problemet er minimalt. Allikevel forventer vi at det fungerer når vi skal ta det i bruk. Nå skal det sies at det er mulig å få kjøpt en ekstern CD-/DVD-spiller som kan brukes, og da skal problemet være løst, men da øker både kostnad, størrelse, vekt og portabilitet.

MacBook Air er ellers utstyrt med kun fire porter: strøm, USB, mini-DVI og minijack. Mange har skreket høylydt over mangelen på flere USB-porter. Vi opplever dette som helt uproblematisk. Det er sjelden vi har bruk for flere slike av gangen. Vi synes faktisk det er et langt større problem at det ikke finnes noen mulighet til å koble til en vanlig nettverkskabel. Vanligvis fungerer det helt strålende med trådløst nett, men ett av stedene vi brukte maskinen var det problemer med det trådløse nettet og da blir mange av funksjonene på MacBook Air ubrukelige.

En lekker maskin
MacBook Air har faktisk overrasket oss positivt. Vi mistenkte at det har var snakk om et lekkert skall og lite annet, men maskinen har faktisk en god del å by på. Til de aller fleste daglige oppgavene holder den i massevis og overraskende nok takler den faktisk flere av de mer avanserte oppgavene vi hiver etter den.

Prisen på testmodellen er heller ikke blant de verste. 14 290 kroner for en ekstrem lekker og ikke minst ultraportabel Mac er helt akseptabelt. Vi har kost oss godt i løpet av denne uken med MacBook Air og skulle gjerne hatt den som reisekompanjong fremover. Vi ligger og vipper mellom en sterk firer og en svak femmer, men vi lar tvilen kom Apple til gode og lander på terningkast fem. Ikke minst fordi det er med ekstremt tungt hjerte at vi pakker maskinen ned i esken og sender den tilbake til Apple.

Les også:
- Litt for lett maskin fra Apple
- Apple lanserte verdens tynneste bærbare

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere