RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi tester navigasjon

Sist oppdatert:
Det er snart på tide å sette kartboka inn i bokhyllen for godt. Nå er det digitale kart som gjelder.

Med dagens teknologi er det så enkelt å finne frem både på landevei og i byer med små håndholdte apparater at den gamle analoge boken snart blir overflødig.

De fleste vil også anse prisen som overkommelig.

Men det er nok litt tidlig. Selv om de bærbare navigasjonssystemene har blitt veldig bra, er det en rivende utvikling, og forskjellene er til dels store på de modellene som finnes på markedet i dag.

Derfor har Bilmagasinet i TV 2 Nettavisen testet et lite utvalg av aktuelle modeller, for å se hva de har å tilby.

Dersom du går til anskaffelse av et slikt kjekt lite instrument, er det et par ting det er viktig å være oppmerksom på.

Vær oppmerksom
For det første er det grense for hvor raskt leverandørene er i stand til å oppdatere kartene slik at nye veier ikke er med og for det andre forekommer det at enheten ber deg kjøre både mot enveiskjøring og på ulovlige stier.

Med disse begrensningene i bakhodet, skulle muligheten for å finne frem til ukjente steder kunne gå nærmest knirkefritt. Systemene har nemlig en velutviklet evne til å finne nye ruter, dersom du kjører feil, eller velger å overholde skilt om innkjøring forbudt.

I løpet av testen har vi blant annet vurdert hvor lett apparatet er i bruk ved å se hvor lettfattelig menystyringen er.

Tyverisikring
Vi har også sett på hvor lett enheten er å ta med seg. Det er klart at en slik veiviser vil være spesielt aktuell å ha med på ferie, og faren for at en slik elektro-dings vil bli stjålet dersom den henger i frontruten er tilstede.

Det er derfor viktig at apparatet er enkelt å putte i lommen når bilen parkeres.

Trafikksikkerhet
Vi har i tillegg til å få en oversikt over hvor flinke de er til å velge fornuftig vei, sett på i hvilken grad det er mulig å følge stemmen uten å se på kartet på skjermen. Dersom navigasjonsenheten brukes med tanke på trafikksikkerhet, er det viktig at sjåføren ikke må stirre på den lille skjermen i stedet for på veien.

Det er også stor forskjell på hva de små datamaskinene tilbyr av ekstra tilbud, som språk-kurs, omregningstabeller for valuta, lydbøker, restaurant guide eller turistinformasjon.

Les våre erfaringer etter test av fem navigatører her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere