*Nettavisen* Nyheter.

Vi tester nye Zen Stone Speaker

Vi tester to små, billige og geniale mp3-spillere.

«Åh, kan ikke du ”miste” disse to? Si de var så små at du ikke finner dem igjen!»

Beskjeden fra kjæresten min var ikke til å ta feil av da hun for første gang så den lille, rosa spilleren fra Creative. Jeg hadde mottatt to nye spillere til test fra Creative, én svart med skjerm og en rosa uten skjerm.

Dette er den nye Zen Stone med nye funksjoner og integrert høyttaler. Les vår test av den originale Zen Stone her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var åpenbart et eller annet som bare traff med denne spilleren hos damen som til daglig får dekket sitt musikkbehov fra en iPod og en Walkman-telefon fra Sony Ericsson.

Mp3-spilleren er ikke død
Jeg har i et par år spådd at de rene mp3-spillernes tid er i ferd med å forsvinne, og salgstallene har vist at det har vært noe i det jeg har ment: Rene mp3-spillere ikke er i nærheten av så populært som det var for noen år siden. Og årsaken er åpenbar: Hvorfor skal vi gå rundt med en ekstra mp3-spiller, når stadig flere mobiltelefoner fremstår som fullverdige musikkspillere?

Godt over to år etter at jeg testet den første Walkman-telefonen, Sony Ericsson W800i, tror jeg at jeg har et svar på det: Vi lever ikke lenger i en verden der vi trenger å begrense oss til én mp3-spiller. Prisen på disse musikkyndlingene begynner å bli så lav at vi etter hvert kan kjøpe oss en spiller for enhver anledning.

Klikk på bildet for å forstørre.

En nr. 2-spiller
Og det er inn i en slik nisjetankegang den nye Zen Stone Speaker (Pluss) fungerer så fint. Dette er ikke ment som en konkurrent til en iPod eller en mobiltelefon, men det er en bitteliten musikkspiller du kan ta med deg hvor enn du måtte være. Og trening er kanskje det mest åpenbare bruksområdet.

Nå tenker du kanskje allerede at «vi har allerede iPod Shuffle», og det er det vanskelig å argumentere mot. Men tro det eller ei, det finnes en god del der ute som ikke er interessert i Apple-produkter. Shuffle har også et kapasitetsproblem. I øyeblikket er den kun tilgjengelig i utgave på 1 GB, mens en 2 GB-utgave snart skal komme.

Men den nye Creative-spilleren er ikke bare en direkte konkurrent med Shuffle. Den har noen store fordeler som sin største konkurrent ikke har.

Klikk på bildet for å forstørre.

Integrert høyttaler
Den mest åpenbare er at den har en liten, integrert høyttaler, som gir omtrent den samme lydkvaliteten som en normalt god mobiltelefon med høyttaler.

Min umiddelbare reaksjon til en slik funksjon er at det bare er plasskrevende og fordyrende, og ikke gir det særlig god lyd heller. Ser vi på en spiller som Samsung S5, med sin utskyvbare høyttalerløsning, så er det også sannheten. Det er helt poengløst. Det tar for mye plass, koster for mye penger – og gir bedriten lyd.

Fungerer for første gang
Med den nye Stone Speaker er situasjonen litt annerledes. Høyttalerløsningen tar unektelig fortsatt plass, men det er såpass lite at det ikke blir plagsomt, og prisen på spilleren er heller ikke avskrekkende.

Høyttaleren bruker du naturligvis ikke til å spille opp til fest, men hvor ofte ser du ikke at noen som har en mp3-spiller ønsker å vise en sang til noen andre? Det er betydelig bedre å skru på en liten høyttaler for å vise frem musikken, enn å stikke brukte øreplugger inn i andres ører.

En slik høyttalerfunksjon må implementeres med kløkt, og vi føler at denne spilleren er den første som virkelig har klart å avbalansere plassbehovet med funksjonaliteten til en slik høyttaler.

Stor valgfrihet
Videre trenger du ikke spesiell programvare for å overføre musikk til spilleren. Mens du trenger iTunes eller tilsvarende og en helt spesiell USB-kabel for å overføre musikk til en iPod, kan du bare plugge denne spilleren til en hvilken som helst datamaskin med en helt vanlig mini-USB-kabel.

Du kan så overføre musikk til den gjennom helt vanlig Windows Utforsker – eller det musikkprogrammet du selv foretrekker å bruke. Det betyr også at spilleren fungerer som en ekstern lagringsenhet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skjermen er «Plus»
Forskjellen på den vanlige og plussversjonen av spilleren, er at pluss-versjonen er utstyrt med en bitteliten, sirkukær OLED-basert skjerm. Med sannhet å melde er ikke dette den mest oversiktlige skjermen vi har testet noen gang, men den gir deg blant annet mulighet til å stille på EQ-innstillinger og finne frem til den sangen du faktisk vil høre på.

I tillegg har Plus-verjonen integrert FM-radio og stemmeopptaksfunksjon, og det er gode tillegg.

Skjermen og de ekstra funksjonene gjør at denne spilleren er noen gram tyngre, men ikke så mye at det gjør noe. Heldigvis har Creative hatt vett nok til å forstå at det ikke finnes en sjel som aktivt bruker videofunksjon på så små enheter, så de har ikke implementert en videofunksjon på spilleren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Brukervennligheten på spillerne er det ikke noe å si på. Det krever ikke lange tilvenningsperioden for å forstå knappene og funksjonene – men så skal det jo også noe til å ødelegge brukervennligheten på et såpass enkelt produkt.

God lyd
Creative jobber stort sett bare med lyd, og de kan det til fingertuppene. Det betyr at det heller ikke er noe å utsette på lydkvaliteten på spilleren. Det eneste måtte være at den lille spilleren ikke er veldig glad i store hodetelefoner, til det har den litt liten forsterker.

Derimot er det veldig mye å utsette på lydkvaliteten på de medfølgende øreproppene. Hvordan et stort og seriøst selskap som spesialiserer seg på lydprodukter kan levere med så elendige ørepropper fremstår for meg som komplett uforståelig. En forutsetning for å få det beste ut av spilleren er at du skaffer deg noen andre ørepropper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Konklusjon
Ingen skal komme og påstå at disse to spillerene er verdens beste mp3-spillere, for det er de virkelig ikke. Men et fornuftig og billig supplement til bruk under trening og lignende er det definitivt.

Creative opererer med en veiledende pris på like under 600 kroner for en mp3-spiller med skjerm, integrert høyttaler og 4 GB minne. På nett vil den bli mye billigere, og det billigste er i skrivende stund 547 kroner, og det er også årsaken til at vi gir spilleren en 5-er. Til sammenligning koster den kommende 2 GB-utgaven av iPod Shuffle 519 kroner. Da får du ikke skjerm, halvparten så mye lagringskapasitet og ingen radio.

Utgaven uten skjerm vil ifølge Creative ha en veiledende pris på 349 med 2 gigabyte minne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.