RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi tester Samsung P2

Sist oppdatert:
TEST: Glem iPod, denne spilleren er bedre enn alle andre.

Rent generelt kan vi si at det er to selskaper i verden som er dyktige på design i IT-verdenen: Det er Apple og Samsung.

Førstnevnte har brukt sin store fordel til å lage det som er utvilsomt mest populære mp3-spiller. Samsung på sin side har hatt en litt halvhjertet satsing på mp3-spiller-markedet, og har sett ut til å ha satt sine beste designere til å lage helt andre ting enn bærbare musikkspillere.

Samsung har begynt å satse
Men med P2 ser det ut til at Samsung har bestemt seg for at de skal la sine beste ansatte slippe til, og resultatet er rett og slett verdens beste mp3-spiller.

Det er med glede at jeg kan meddele at dette er den første mp3-spilleren som virkelig har gjort meg begeistret, med unntak av iPod Touch, på det jeg kan huske.

P2 er en spiller som er en anelse større enn den originale iPod Nano-spilleren, som har hentet noen designelementer iPhone og blandet det inn med Samsungs normalt svært så elegante visuelle uttrykk.

Minimalistisk og elegant
Borte er de fleste av knappene, og tilbake sitter vi med en meget god trykkfølsom skjerm som kvalitetsmessig ikke står noe tilbake for skjermen vi finner på iPod Touch.

Brukergrensesnittet er enkelt og elegant, og etter min mening enda mer intuitivt enn det fantastisk gode brukergrensesnittet Apple har klart å lage med iPod Touch – selv om dette selvsagt blir en preferansesak.

Særlig begeistret er jeg for muligheten til å lage egendefinerte guestures - funksjoner som dukker opp ved å bevege fingeren din på skjermen på en spesiell måte. Hvis du for eksempel drar fingeren din langs displayet så hopper du til neste sang – eller et halv minutt frem i sangen. Drar du fingeren motsatt vei, så skjer det stikk motsatte.

Spilleren har også en langt bedre løsning for å legge sanger til i forskjellige spillelister enn det vi finner på iPod Touch.

Video av brukergrensesnittet

Alt fungerer rett og slett helt utmerket, og vi føler virkelig at Samsung har truffet spikeren på hodet med sitt litt nedtonede, men likevel svært elegante brukergrensesnitt. Spilleren kommer for øvrig med tre forskjellige temaer slik at du skal kunne få spillerens brukergrensesnitt tilpasset dine egne preferanser.

Mye mer enn en mp3-spiller
Men P2 er ikke bare en ren mp3-spiller, som har veldig god lyd. Spilleren har selvsagt FM-radio integrert, og mulighet til å spille av video er selvfølgelig også tilstede. Skjermen er ikke den største i verden, men med sine tre tommer er den større enn det vi finner på vanlig iPod Classic som mange synes det er helt greit bruke som tidsfordriv på fly og tog.

Videospilleren støtter for øvrig WMV9 og MPEG4, noe som i de fleste tilfeller betyr at du må konvertere videoen du vil se med spillerens medfølgende programvare. Vi hadde gjerne sett at spilleren også støttet DivX og XviD, men så langt ser det ut til at det bare er Creative i denne klassen som går for en begrenset støtte for disse populære formatene.

God batterikapasitet
Skal du se på video kan du i beste fall regne med opp til seks timers batterikapasitet, og bruker du skjermen lite kan du høre på musikk i rundt 30 timer. Regn med at sistnevnte tall går ned betydelig hvis du trykker mye rundt i menyene, for skjermen skrur seg av etter relativt kort inaktiv tid for å spare batteri.

Ellers så har spilleren Bluetooth 2.0-støtte slik at du kan bruke trådløse hodesett, den har mulighet til å vise bilder, du kan bruke den som vekkeklokke, tekstleser, egen funksjon for podcasts, kalender og verdensur.

Ryktene skal også ha det til at Samsung rett over nyttår kommer med en oppdatering som gir mulighet for å gjøre opptak fra radio, koble spilleren til mobiltelefonen med Bluetooth, forbedret brukergrensesnitt, flere støttende formater og andre småting.

Hyggelig pris
Med all denne funksjonaliteten skulle du kanskje tro at spilleren var svindyr, men det er den utrolig nok ikke. Spilleren med 4 gigabyte minne kan du plukke opp på nett fra rundt 1500 kroner. Spilleren finnes også i en utgave på 8 gigabyte, men denne har vi ikke funnet noen pris på enda.

Alt i alt føler vi at dette må være markedes beste mp3-spiller. Den er mindre og mer diskré enn iPod Touch, den er eksepsjonelt brukervennlig, full av funksjoner og overkommelig i forhold til funksjonalitet.

Ja, jeg vet mange vil anse dette som en brannfakkel og å banne i kirka, men dette er spilleren du skal kjøpe til noen som trenger ny musikkspiller - inkludert deg selv.

Det eneste vi skulle ønske oss var enda mer lagringskapasitet og støtte for flere filformater. Begge ser ut til å være på vei.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere