*Nettavisen* Nyheter.

Vi tester selvbruningskremer

BRUN UTEN SOL: Side2 testet selvbruningskremer og resultatet var ujevnt... Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Side2 har testet selvbruningskremer - les hvilke kremer du bør styre unna og hvilke som gir deg perfekt farge.

19.05.08 15:48

(SIDE2):Selv om det har vært fint vær i store deler av landet den siste tiden, så er det langt fra alle som ønsker å svi seg i sola.

Kreftfare
Antall tilfeller av hudkreft øker for hvert år som går. Ønsker man en brunfarge og unngå sviende solbrenthet, så kan det være lurt å teste ut en falsk, men fin farge i stedet.

Les også: Dette frykter vi om sommeren
Les mer her: - Nei, vi bruker ikke solkrem
Les også: Blås i sola - slik blir du brun!
Les også: Fakta og myter om soling

Test og tips
Side2 testet ut en rekke selvbruningskremer i ulike prisklasser, i krem og gelé, og for både ansikt og kropp. Noen av kremene ga en fantastisk brunfarge og glød, mens andre ble litt gulere i fargen.

Vi fulgte selvsagt tipsene for påføring av selvbruningskrem som er følgende: Påfør selvbruningskremen jevnt. Ekstra tørre partier på kroppen trenger mer krem, og kan derfor få en mørkere farge. Vær derfor sparsom med selvbruningskremen når du smører inn disse områdene. Vær ekstra påpasselig ved øyenbryn og hårfeste. Vask hendene grundig etter påføring, ellers får du brune hender.

Stor undersøkelse: Hva slags solvaner har du?

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Les resultatet av testen her!

Linn L. testet Linda Johansen Nordic SunSation Ultra Dark Instant Self Tanner

Lover: Spesielt utviklet for nordiske hudtoner og gir en rik brunfarge på en luksuriøs måte. Gir umiddelbart farge som vil intensiveres innen tre timer etter påføring.

Dom: Kremen er svært mørk i utgangspunktet og gir umiddelbar farge som lovet. Resultatet gir en mørk, naturlig brunfarge som også passer for dem med litt mørkere hudtone. Pluss for bare naturlige ingredienser. Minus for noe kort varighet.

Terningkast 4 +

(Pris: ca. 300 kroner)

Hanne testet Vichy-servietter til ansiktet:
Lover: Raskt og jevn brunfarge kun med en serviett.

Dom: Denne var enkel i bruk, og var bra for en som testet solbruning for første gang. Fikk antydning til farge, men veldig svak. Servietten var hvit og ikke brun som jeg fryktet. Og da var det også lettere å ikke være så opptatt av å få det jevnt. Det ble uansett ikke synlige skiller med så liten fargeforskjell. Luktet som om man skulle ha tatt solarium. Billig. Ikke noe for deg som skal ha mye farge fort, men grei for å få en anelse farge i ansiktet.

Karakter: 3

(Pris: 20 kroner)

Vibeke testet Dior selvbruning til kroppen:
Lover: En naturlig farge til hele kroppen

Dom: Det første som slår en med denne kremen er at den faktisk lukter godt og ikke den noe stramme selvbruningslukten andre kremer har hatt. Det andre er at den er da veldig mørk. Men frykt ikke, resultatet blir bra. Litt mer mot gult enn rødt, men fargen ser absolutt bra og naturlig ut.

Kremen virker meget enkel å smøre ut, og du kan fint kle på deg etter 10 minutter som det står på tuben. Den trekker svært bra og fort inn. Dog er det slik med denne som med alle andre selvbruningskremer at du MÅ SMØRE JEVNT. Fargen sitter lenge i.

Terningkast 5

(Pris: 370 kroner)

Helle testet Nivea Visage Anti Wrinkle, Q10 Plus Summer Beauty til ansiktet

Lover: Effektiv Anti-rynkekrem med solfaktor 15 som gradvis gir en naturlig solbrun farge og yngre hud med vakker utstråling. Skal både redusere og forhindre rynker.

Dom: Denne kremen lukter deilig, er lett å påføre og gjør at huden sakte, men sikkert får en fin glød og brunfarge. Du blir ikke brun med en gang og brunfargen blir ikke for intens. Den skal gjøre huden brunere gradvis og den holder hva den lover. Pluss også for at kremen har solfaktor 15 og pleiende ingredienser.

Terningkast 5

Linn M. testet den samme kremen

Dom: Denne kremen er litt tykk, så den er ikke den enkleste å smøre jevnt på, men siden brunfargen kommer såpass gradvis, er det ikke et stort problem om du misser en flekk. Det tar litt tid før du ser resultatet, men fargen er naturlig, og ikke oransje. Den klødde litt etter at jeg smurte den på, og det tok også ganske lang tid før den var skikkelig tørket inn. Om den har den antirynkeeffekten den lover, kan jeg ikke helt svare på da jeg fortsatt er litt under rynkealder, men som solbruning funker den fint hvis du har tid til å vente. Fin, naturlig farge etter hvert.

Terningkast 5

(Pris: ca. 100 kroner)

Jorunn testet L´Oreal Sublime Bronze Automatic:

Lover: Spray på brunfarge uten å smøre. Gir huden en naturlig og solbrun glød.

Dom: Selvbruningssprayen virker genial ved at man bare skal spraye på kroppen uten å måtte smøre ut noe. Du slipper dermed klissete kremer, stygge merker på hendene og tid til å tørke bein og armer. Og dette virker absolutt.

Du må holde sprayen 30 cm unna kroppen, og gjør du som du blir anbefalt, er du helt tørr når du er ferdig med sprayingen. Problemet med sprayen er at du nesten ikke blir brun. Etter tre dager med sparking, ble ikke leggene særlig brunere. På armene kom det litt farge etter første dag – men denne fargen dukket bare opp som tre flekker på den ene armen. Etter en uke har det kommet litt farge, men ikke nok til å blotte leggene. Trenger du rask selvbruning, er dette dermed ikke produktet for deg. Men har du god tid på deg og ikke vil bruke tid i sola, er sprayen behagelig å føre på og enkel å bruke.

Terningkast 2

(Pris: 155 kr)

Helle testet L’oreal Sublime Bronze – Natural Glow for fair skin

Lover: Selvbruningskrem til ansiktet som er beriket med vitamin E som bekjemper frie radikaler. Lover myk og glatt hud.

Dom: Denne har jeg prøvd mange ganger før og nå har den kommet i kremkonsistens og i en lekker flakong. Fargen blir naturlig og det er lett å smøre jevnt, men den lukter som alle andre selvbrunere, noe som vil si – ikke så veldig godt. Denne har vært en favoritt lenge, men jeg skulle ønske den ga litt mindre farge ved første påsmøring.

Terningkast 4

(Pris: 175 kroner)

Camilla testet Dior selvbruning til ansikt:

Lover. En naturlig glød til ansiktet på kort tid.

Dom: Kremen ser ganske mørk ut i utgangspunktet og for vinterblek hud virker det nesten litt skummelt å prøve seg på. Men den funker utrolig bra! Det evige problemet med selvbruning er at en redd for å få ujevn farge, men det ble det ikke med denne selv med litt klussing. Når en vasker hendene går også fargen raskt av og en slipper fryktede «selvbruningshender». Kremen har en god konsistens og lukter godt, og er drøy i bruk.

Minus for at den må vedlikeholdes ofte, men den lover et naturlig resultat og det får man definitivt, så hvis du skal bruke ekstra penger på en falsk farge i år kan du trygt gå for denne.

Terningkast 5

(Pris: 270 kroner)

Linn L. testet Nivea body Summer Beauty firming gradual tan

Lover: En sommerbrun farge hver dag. Kremen er spesielt tilpasset personer med medium til mørk hudtone. Etter cirka fem dagers bruk skal kremen gi en vakker og solbrun farge, og man skal bli gradvis bli brunere fra dag til dag.

Dom: Kremen holder det den lover, og gir en gradvis mørkere brunfarge. Kremen må tas for det den er, en fuktighetskrem med farge og ikke en selvbruningskrem. Passer bra for deg som ønsker å gi huden et snev av sommerglød, men som ikke ønsker det bruneste resultatet.

Terningkast 4

Helle testet samme kremen

Lover: Lover gradvis økende brunfarge som er lett å påføre. Passer for de som ikke ønsker å bli superbrun veldig raskt.

Dom: Typen jeg testet var for medium til mørk hud, noe som i utgangspunktet ikke passer for meg fordi jeg har veldig lys hud. Det gjorde nok sitt til at fargen ble litt for intens for meg også. Litt gulaktig, men allikevel gylden. Jeg skulle ønske at den var svakere og ikke ble så intens, men kremen i seg selv lukter kjempegodt, som tuttifrutti. Virker pleiende på huden og er lett å smøre ut. Jeg merker at jeg ikke tenkte så mye på å smøre ut jevnt fordi den ikke gir så mye farge, men der tok jeg feil. Du blir skjoldete av kremene. Uansett, dette er fin bodylotion som kan brukes for å booste opp fargen litt.

Terningkast 4

(Pris: ca. 130 kroner)

Trine testet Trine Dehli Cleves selvbruningskrem:

Lover: Brunfarge uten å bli gul, den lukter godt og trekker raskt inn med en holdbar farge.

Dom: Den nye selvbruningskremen fra Trine Dehli Cleve holder alt den lover - huden blir ikke gul, den lukter ikke vondt og fargen holder i mange dager. Men kremen er veldig udrøy - etter to gangers bruk er det omtrent bare en halv tube igjen.

Huden får en frisk og fin farge, som ikke ser uekte ut, og er perfekt å kombinere med ordentlig soling. Du føler deg ikke «fake» brun med denne selvbruningskremen. Men husk for all del å vaske hendene godt etter du har smørt deg, og sørg for at du får farge også på overflaten av hendene - jeg ble raskt avslørt av skillet som gikk ved håndleddet.

Terningkast 5

(Pris: ca. 300 kroner)

Camilla testet Body & Leg Shine (Bodyshop):

Lover: Glød og en enkelt påføring uten å smøre og gir huden et gyllent skimmer.

Dom: Denne ser så enkelt og grei ut, og det er den også. Liten og handy, og enkel å påføre. Men konsistensen er litt løs og en burde bruke hendene for å smøre geleen utover, noe som burde være unødvendig siden det er en stick.

Fargen trenger tid for å trekke inn, og farger lett av hvis ikke. Den har også glitter i seg for dem som liker det, så det blir skinnende legger av den! Lukten er god, og ikke for voldsom, noe som er et pluss. Stikken er til legger, men funker også til resten av kroppen.

Karakter: 3

Helle testet den samme geleen:

Dom: Superfin glød til kroppen om du virkelig vil skinne litt på byen eller få fram brunfargen på en-to-tre. Den er lett å påføre og lukter godt også, men det er vanskelig å få det jevnt.

Denne er nok finest å påføre som en ekstra touch på kveldstid.

Terningkast 3

(Pris: 230 kroner)

Vibeke testet L’Oreal Sublime self tanning gel:

Lover: En transparent selbrunende gelé til både kropp og ansikt. Den skal tørke raskt og skal gjøre huden myk og behagelig uten å virke fet.

Dom: Denne varianten fra L’Oréal er svært lett å smøre ut, men du må som alltid gjøre det jevnt og være nøye. Vi prøvde den på armene og den virket like bra på underarmen som overarmen. Fargen er naturlig mot rød. Aberet med denne er at selv om geleen trekker inn, blir den noen steder liggende litt utpå huden likevel. Lukten er i utgangspunktet god, men etter en stund merker du den gamle selvbruningslukta komme sivende. Dog er den ikke så sterk som vi har opplevd på andre produkter. Alt i alt er dette et godt produkt til en langt billigere pris enn andre dyrere produkter som tilbyr akkurat det samme.

Terningkast 5

Trine testet samme geleen

Dom: L'Oreals selvbruningsprodukter har tidligere vært blant mine billige favoritter - helt til nå. Lukten har heldigvis blitt bedre med årene, men dessverre ikke fargen. Da jeg først tok på kremen skinte hele meg av glitter. Det er derfor ingen idé å ta på denne før du går og legger deg, og den må spyles av med en gang du står opp.

Det ferdige resultatet viste en brunere hud, men jeg følte meg dessverre litt for oransje. Kremen er likevel et helt greit alternativ til en slank lommebok og en rask brunfarge.

Terningkast 3

(Pris: 155 kr)

Trine testet Garnier spray tan til ansiktet

Lover: Vakker brunfarge på en, to, tre uten å smøre.

Dom: Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne da jeg våknet opp dagen etter jeg nervøst sprayet ansiktet mitt med dette produktet. Ta håret bakover og spray ansiktet i tre sekunder står det på produktet. Jøss, gir ikke dette en veldig ujevnt brunfarge? tenkte jeg. Men nei, jeg våknet opp med den friskeste brunfargen jeg har sett på lenge. Veldig naturlig og lekkert. Perfekt for en vinterblek hud.

Terningkast 6

(Pris: ca. 70 kroner)

Linn L. testet dc-collection self tan for deep dark tan

Lover: En attraktiv brunfarge i løpet av få timer etter bare én påføring.

Dom: Instruksjonene lyder at man skal påføre et tykt lag med krem, noe som viser seg å gi noen litt småklissete timer derpå. For en gangs skyld var det et pluss at kremen er hvit og ikke mørk selv om påføringen ikke blir like tydelig. Det tok en god stund før resultatet vistes, og det var ikke en «deep, dark tan». Likevel var fargen naturlig, og mørkere resultat kom etter påføring nummer to (resultatet ga dog ikke en «ekstrem farge» som beskrevet i bruksanvisningen). Resultatet er fint, men kremen får trekk for stort avvik mellom hva den lover og hva man får.

Terningkast 3

(Pris: ca. 300 kroner)

Linn M. testet L’Oreal Sublime Bronze self-tanning milk

Lover: En fin naturlig solbrun glød uten at den blir oransje. skal gi et jevnt resultat og tilføre huden fuktighet i opptil 12 timer.

Dom: Denne selvbruningsmelken er ganske flytende, så den er lett å påføre. Den klør litt en stund etter at den ble påført, men om du ikke smører et for tykt lag, tørker den inn ganske kjapt. Resultatet neste morgen er slående, og etter bare en påføring har jeg fått en gyllen farge, og det ser ut som jeg har vært i Syden en uke. Etter to påføringer derimot, begynner fargen å bli litt for oransje etter min smak. Siden du blir brun så fort, skal du være nøye med påføringen. Det vil vises godt hvis du bommer på en flekk eller to. Fin hvis du ønsker å bli brun fort.

Terningkast 4

(Pris: 155 kr)

Rimelig vinner
Testens vinner ble Garnier Bronzer - en selvbruningsspray til ansiktet som fikk en sekser på terningen av vår tester. Sprayen gir en frisk og fin brunfarge og er et godt kjøp for dem som ikke vil bruke mye penger på selvbruningskremer. Ansiktskremen fra Nivea fikk også gode tilbakemeldinger, og er et av de beste kjøpene i testen, mens både Dior og dc-collection med litt høyere prisnivå kommer også godt ut.

(Testen ble gjennomført over en to ukers periode av et stort testpanel med ulike hudtyper, og de fleste testet to eller flere kremer. Kremene virker ulikt på ulike hudtyper, så det er ingen garanti hva slags resultat man får. Alle kremene ligger på priser fra cirka 20 kroner og opp til rundt 500 kroner.)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.