Gå til sidens hovedinnhold

Vi tester Sonys nye spillmaskin

PSP Go er blant spillverdenens mest interessante eksperimenter noensinne.

Siden PSP ble lansert høsten 2005 har Sony sluppet to nye versjoner av maskinen, men i motsetning til Nintendo og deres DS har ikke oppgraderingene vært særlig betydningsfulle. Sonys håndholdte har blitt litt lettere og fått hakket bedre skjerm, og det er stort sett det.

GUIDE:Ti anbefalte kjøp til PSP

LES OGSÅ: Ingen UMD-konvertering for PSP Go

Vellykket forsøkskanin

PSP Go, derimot, er det største og antakeligvis mest kostbare eksperimentet spillverdenen har sett og kommer til å få se på lang tid. Alt av innhold må kjøpes over nett og lagres enten direkte på maskinen eller minnekort av typen M2. Sony har, som første spillselskap, sagt fullstendig farvel til et dedikert fysisk lagringsmedium (UMD).

Ulempen, i hvert fall for de som har en PSP fra før, er selvfølgelig at ingen av de gamle spillene fungerer på maskinen. Riktignok gir Sony eiere av den vanlige PSP tre av en liste på 17 utvalgte spill gratis, men det er for dårlig. Jeg har verken lyst til å måtte kjøpe nedlastbare versjoner av spill jeg allerede har, eller drasse rundt på to maskiner.

Likevel, det er ikke PSP Go sin feil og jeg liker retningen Sony beveger seg i. Når man er ute på tur er det utrolig behagelig å slippe å ha med seg en haug spillkassetter, jeg har endelig skjønt hvorfor iPhone-eiere liker å bruke den som spillmaskin.

Lekkert design

Selve maskinvaren er et strålende stykke arbeid. PSP Go har samme innmaten som den vanlige PSP, men et nytt, mindre og mer sexy design. Selv om «Må ha»-faktoren ikke er like stor som da originalen kom, kommer du fortsatt til å få misunnelige blikk fra sidemannen.

Skjermen er blitt litt mindre, uten at jeg synes det har noe å si for opplevelsen. Langt viktigere er de nye knappene og den nye knappeplasseringen. Knappene er mykere, svarer kjappere, mer tilgjenglige og styreplata strammere. Kombinert med at maskinen ligger utrolig godt i hendene, gjør det nye designet så det er mer behaglig og dermed artigere å spille på PSP Go enn vanlig PSP.

Et annet pluss er at enheten føles solid. Den er akkurat passe tung, skyveskjermen gir inntrykk av å tåle mye opp og igjen, og selv etter mange timers bruk har ikke knappene vist tegn til slitasje.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samme batterilevetid

PSP Go har et par kjekke funksjoner, utover å kunne alt det den vanlige PSP kan. Blant annet kan du nå lade via USB (i motsetning til de eldre PSP-modellene) og Sony har fått på plass Blåtann-støtte. Med andre ord kommer maskinen overens med A2DP-kompatible høretelefoner.

En ting som derimot ikke er kjekt, er batterilevetiden. Siden den ikke må drive UMD-drevet forventet jeg at PSP Go skulle holde ut lenger enn den vanlige modellen, men den gang ei. Du får rundt fire til fem timer med moro før du må lade. Et annet minus er at skjermen er like dårlig i motlys som både DSi og PSP.

Vanskelig valg

Hvis du allerede har en PSP og er fornøyd med den, er det liten vits å kjøpe PSP Go. Den vanlige modellen har tilnærmet de samme funksjonene, du får tilgang på de samme spillene og kan bruke de du allerede har.

Har du derimot ingen håndholdtkonsoll fra før, blir valget vanskeligere. PSP Go er en lekker og kraftig maskin med mange funksjoner og som er god i bruk, men den møter hard motstand. I tillegg til at den er dyr (rundt 2800 kroner), mener jeg at DS har et bedre spillutvalg og iPhone/iPod Touch er bedre multimedieenheter.

Likevel, det finnes en lang rekke godbiter til PSP, så hvis du går for PSP Go føler jeg meg trygg på at du blir fornøyd.

PS: PSP og PSP Go skal leve side om side, og Sony har sagt at alle PSP-spill skal slippes både på UMD og i nedlastbar form.

Les flere saker om spill på forsiden av Spillmagasinet.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar